Cornelia Rylén
Blogg
Elitryttare i hoppning. Drivs av att hitta rätt väg till varje hästs framgång. Bor på Vikbolandet, strax utanför Norrköping.
Cornelia Rylén
12 augusti 09:10

Cornelia Rylén: ”Ibland ser det lika trevligt ut som det känns!”

Cornelia Rylén: ”Ibland ser det lika trevligt ut som det känns!”
Foto: Frida Reuterskiöld.

Hejhopp!

Förra veckans tävlingar gick bra! Alla hästar skötte sig superduper. Ullis vann en 130cm klass och var duktig och placerad i finalen. Challe samlar rutin fortfarande men visar på himla fina språng och frän känsla. Rasputin skötte sig kalas i alla starter, jag glömde vägen i 145cm klassen och fick lägga en volt (blir SÅ trött) och sen var han fin och 2a placerad i 150cm finalen!

190812 Cornelia 1
Rasputin fin och redo inför sin 150cm start

Bazinga hoppade några 120cm klasser, varav en var hennes livs första avdelning-A start, dvs vuxen-start. Hon var väldigt förvirrad över att jag tog några snävare svängar men redde ut det fint! Hoppade jättefint de andra klasserna med!

190812 Cornelia 2.jpg
Bazinga, Mika, Linus och Mårten innan Bazingas start! Söta allihop!

Så det var en skön helg. Kul när hästarna visar på bra känsla och man får lite positiva vibbar inför framtiden.

190812 Cornelia 3
Foto: Annie Fix

Sen gick en till vecka, de hästar som startade mest fick chilla någon dag efter hemkomst, sen har det mest varit skogsridning och lite trim på banan.

Vi har länge planerat att åka till Schweiz och tävla nästa helg, men nu idag så avbröt vi det. Alla såg fram emot det jättemycket men det har uppstått nya grejer hela tiden senaste veckan, problem med papper, stallar, klasser, missförstånd osv. Det blev helt enkelt inte värt det i slutändan så vi stannar hemma och riktar in oss på något annat utomlands längre fram.

I fredags och lördags så åker vi en snabbis varje dag till Västervik. I fredags tog vi med oss försäljningshästarna Hubbe och Cirkuz, Hubbe gick en 110cm med 4 fel och Cirkuz hoppade fantastiskt fint i sin 120cm klass.

På lördagen tog jag med mig Greta, som hoppade en fin och felfri 120cm runda. Bra grejer!

190812 Cornelia 4
Foto: Frida Reuterskiöld. Fick denna fantastiska bild på Cirkuz, ibland ser det faktiskt lika trevligt ut som det känns! Foto: Frida Reuterskiöld.

Nästa meeting blir i Åby v35, där jag har anmält 5 av mina egna hästar och planerar att även ta med några försäljningshästar en eller flera av dagarna. Det är alltid mycket farande under Åbys tävlingar för oss då vi bara har ca 45-60minuter att åka dit. Det gör att vi kan byta lite hästar fram och tillbaka utan större bekymmer.

Under Åbys tävlingar har jag planerat två stycken debuter för två olika hästar. Bazinga 6 år ska debutera 135cm och Challe 8 år ska debutera 145cm. Förutsatt att allt känns bra såklart. SÅ spännande, behövde något att se fram emot litegrann nu när Schweiz blev inställt. Ett litet mål, liksom.

190812 Cornelia 5
Greta är som alltid min mysigaste häst!

Och på torsdag ska Kakan äntligen flytta, eller äntligen och äntligen, vi älskar ju Kakan. Men hon tar upp en box som jag hellre har en ridbar häst i, och Kakan ska ju få flytta till Skåne och sin uppfödare Pernilla hos Stuteri PWR där hon ska få bli mamma och få världens coolaste bebis som senare ska flytta hit! SÅ spännande.

Hon skulle åkt tidigare men allt blev försenat av skador och annat märkligt (typ som att hon ramlade ner för ett berg…….) men nu så! Nu är hon dessutom konstaterat dräktig och ska bara fortsätta baka bebis i magen nu!

190812 Cornelia 6
Så nu hoppas vi att inget konstigare händer och att vi kan fortsätta jobba på här hemma. Tanken är tyvärr att sälja av lite hästar framöver, Greta, Ullis, Bazinga t.ex… för att skapa plats för en ny stjärna förhoppningsvis. Men det är lite längre fram i tiden och jag HATAR att sälja mina egna hästar, jag är så kär och tycker dom är så himla himla fina på alla sätt och är verkligen jättedålig på det. Men måste ta mig i kragen, det är dags.

Det var allt för denna gång, rid lugnt!


Cornelia Rylén
26 september 18:00

Cornelia Rylén: ”Toppenavslutning på utomhussäsongen”

Cornelia Rylén: ”Toppenavslutning på utomhussäsongen”
Rasputin flyger över en 140cm oxer i hans fjärde klass för detta meeting, som han vann! Foto: Jenny Johansson Foto: Jenny Johansson

Tjoho!

Helgen i Sundbyholm gick väldigt bra! Det blev en toppenavslutning på utomhussäsongen.

Inledningsvis så hade Rasputin 4 fel i sin 140 cm klass, Bazinga var felfri 130 cm och Greta rev ett i 130 cm.

Sen gick Rasputin sitt första kval till ATG Riders League som gick i 135 cm, det vann han! I andra kvalet 140 cm gjorde jag en miss så vi rev, men var snabbast så vi gick ändå med till Winning Round som gick senare samma dag. Den gick också i 140 cm och där var han superduktig så vi vann! Det var roligt, han känns så stark, fräsch och glad! Hoppade till och med den läskiga vattenspegeln som var sista hindret.

När jag insåg att jag hade vunnit så kom jag på nästa projekt, shit, prisutdelning! Rasputin är sååå skärrad av prisutdelningar men jag frågade snällt (med en smått desperat ton) om jag fick ha med mig en ledare in, stallchefen Mika fick då hänga med och leda oss in och stå där och klappa snälla Rasputin hela tiden. Då gick det JÄTTEbra. Man känner att han är spänd men han blir så himla modig när någon stöttar honom från marken, skönt det. Ärevarvet klarade vi helt själva.

20190926_corneliarylen_bild2_jennyjohansson

De andra hästarna skötte sig super med, Bazinga visade på en helt ny nivå av språngkurva, det var inte ens svårt att sitta kvar längre! Hon har ALLT jag vill ha i en häst, vilken stjärna! Hon var felfri i första 130 cm klassen, sen var hon felfri i sin livs andra 135 cm klass (och fantastisk!!) och sen hade hon ett nedslag i sin tredje 135 cm klass. Hon brukar inte gå tre klasser per helg så även det var något lite nytt. SÅÅÅ duktig!

Här är film från hennes fantastiska 135 cm runda:

Sen har Greta också skött sig väldigt bra, lite stolpe ut och haft något nedslag här och där men debuterade 135 cm på ett jättefint sätt och är ju väldigt orutinerad, lite obalanserad i sitt språng osv. Så det kan inte vara felfritt hela tiden! För mig är det viktigt att känna dendär känslan av att det är möjligt och att det känns relativt enkelt, och den känslan fick jag med henne i helgen!

20190926_corneliarylen_bild3_jennyjohansson

Och sen har vi lilla Challe. Han var rätt ojämn denna helg, ett par nedslag i första 140 cm klassen, sen rev han ut sig i 145 cm klassen, kändes sååå ofokuserad. Hoppade egentligen bra men inte på fem av hindren, haha. Sen avslutade han med en fin felfri runda i 130 cm. Så jag är nöjd med honom med!

20190926_corneliearylen_bild4_jennyjohansson

Så allt som allt så har det gått riktigt fint, hästarna sköter sig och jag har inte ramlat av en enda gång. Bazinga var knappt otäck att rida fram bland folk denna helg, mycket bra!

Nu är det ett tag tills nästa tävling, hindren är inflyttade i ridhuset och det ska faktiskt bli lite roligt att dra igång inomhussäsongen. Hoppa mer serier inne osv!


Cornelia Rylén
19 september 16:27

”Nu njuter vi av sista utetävlingen”

”Nu njuter vi av sista utetävlingen”
Foto: Agnes Karmeroth.

Hallihallå!

Nu är vi framme och installerade på Sundbyholm, det vankas tävling igen!

Denna gång har jag med mig 4 egna hästar, Challe, Rasputin, Greta och Bazinga.

 

Hästarna har känts väldigt bra inför denna helg, Challe var lite trött för ett par veckor sen, så han fick 3-4 dagar av vila och enklare longering, djupvågsbehandling och laserbehandling. Sen var han good to go igen! Vi hade tränat rätt tufft och då är det så skönt att kunna känna att hästen inte känns dålig utan bara lite trött och kommer må mycket bättre efter lite vila.

Det var det samma med Bazinga, hon hade gått hårt och hoppade en längre tuffare serie en dag där hon verkligen fick tänka till, sen trimmades hon några dagar och sen tog jag ett par lägre språng på banan och då kändes hon FIN, men lite trött och tung. Så det var samma visa där, då fick hon longeras någon dag, två vilodagar, en longeringsdag till för att komma igång och sen var hon jättefin igen!

Man måste kunna ta hänsyn till hästarna men inte vara rädd för att dom blir lite trötta, man måste ju också flytta smärtgränsen lite för att utvecklas men vara uppmärksam på när det gynnar dom och när det börjar bli negativt.

Så nu känns alla redo!

Cornelia 2

Rasputin ska gå 140 dag 1 och sen ATG-klasserna som går i 135-140-140 om man tar sig hela vägen.

Challe går inget första dagen nu utan går 140-145-135 sen.

Greta går 130 cm idag, och ska debutera 135cm imorgon om det känns fint!

Bazinga går samma klasser som Greta, dvs 130 och 135cm så får vi se sen vad dom går sista dagen!

Årets sista utetävling så vi ska utnyttja det till fullo och ha så kul vi bara kan!

Bjuder på en film från igår när jag skulle trimma Bazinga här på plats. Hon är väääldigt pigg första dagarna på tävling och tyckte stora ingången till travbanan var livsfarlig. Hon får så mycket konstiga ticks för sig när hon blir upprörd, typ när hon slår sådär snabbt med huvudet. Knäpphäst. Vi kom in sen och hon var fin att rida!

 

Tack för mig!


Cornelia Rylén
11 september 20:30

Cornelia Rylén: ”Vattnet sätter ju lite stopp”

Cornelia Rylén: ”Vattnet sätter ju lite stopp”
Lite ängsligt i stallgången... Foto: Cornelia Ryhlén

Tjoho!

Vi har börjat hantera min 2-åring lite mer senaste veckan, har haft honom lös i ridhuset och tagit några små skutt och även börjat ha honom inne i stallet där han har fått öva på att stå fastspänd.

Han har varit väldigt försiktig från början, men har också skadat sig flera gånger (på märkliga och något traumatiska sätt) vilket gjort honom mer känslig och försiktig.

20190910_corneliaryhlen_1002
Helge heter egentligen Hidden Heliodor, hans mamma är min gamla tävlingshäst Rosalind. Foto: Cornelia Ryhlén

En smula skeptisk

Han söker egentligen fin kontakt med oss men är lite skeptisk.

Rädd för saxen, så att klippa manen har inte funkat riktigt än men det blir nog inga problem sen!

Han har också varit rädd om huvudet, inte gått o sätta på grimman ”som vanligt” men även det går nu.

Varit rädd för att stå uppställd på gången, gärna backat tills han har fått panik.

Men i vårt stall så går inte det, man kommer inte längre bak liksom så det har varit bra att öva på.

Jag gillar honom, han är så himla snäll. Snälla fina ögon, vill ingen något illa, bara lite rädd.

Att namnge en oslipad diamant

Helge heter egentligen Hidden Heliodor, hans mamma är min gamla tävlingshäst Rosalind.

Hans morfar är Everest, då tänker jag på Mount Everest, och hans namn kommer ifrån att Mount Everest ibland kallas Hidden Peak. Hemerald som är hans pappa, gjorde att vi kom in på ädelstenar. Eftersom vi ville ha någon på H landade vi på Heliodor.

”A diamond in the rough”, en oslipad diamant.

Om man ska vara riktigt långsökt, ”gömd ädelsten”, liksom.

Det är dock lite roligt för läser man på lite lätt, så ska ädelstenen Heliodor föra in bland annat mod och styrka i ens liv och Helge är så himla försiktig.

Värt ett försök!

Så besvärlig är jag! Man måste vara lite kreativ.

Veterinärbesök för Ullis

Utöver Helge så går resten också bra, vi ska vetchecka Ullis nu i veckan.

Det känns som att det är dags, hoppas det är grönt men kan mycket väl vara så att man får göra en liten lätt smörjning, hon går ju rätt tufft.

Rasputin har känts SÅ himla fin senaste tiden, det har varit som att rida en vanlig häst.

Han har ju så många fantastiska egenskaper men är väldigt väldigt spänd, het och stark.

Men har varit helt fantastisk nu, helt underbar känsla!

20190910_cornelisaryhlen_1003
Rasputin klurar fortfarande på nyttan med vattengravar. Foto: Cornelia Ryhlén

Tänk om han bara hade hoppat vattengrav också…

Jag skulle känna mig trygg att gå in i en 155-160cm klass med honom, nästan vilken dag som helst, men vattnet sätter ju lite stopp tyvärr.

Får satsa på inomhussäsongen igen!

Det var allt för denna gång. Rid lugnt!


Cornelia Rylén
4 september 19:52

Cornelia Rylén: ”Ingen fattar någonting men alla är glada!”

Cornelia Rylén: ”Ingen fattar någonting men alla är glada!”
Greta har verkligen överraskat sin ryttare i helgen. Foto: Agnes Karmeroth

Hallihallå!

Nu är vi hemma och igång igen efter en lång helg. Vi var i Åby Norrköping och tävlade och totalt sju hästar kom till start.

Tillridningshästen Fuji fick en rutinrunda där jag fick mer info om vad det är för jobb som behövs. Cirkuz var lite stökig i munnen och gick inte helt hundra på grund av det, men efter en genomgång av hans mun och tänder idag så är det helt förståeligt då han var väldigt vass och taggig.

Åtgärdat nu och får förhoppningsvis en gladare häst framöver!

Rasputin har haft lite stolpe ut, varit snabbast i nästan alla klasser men haft något nedslag i varje klass. Han har dock känts jättefin och hoppat bra och gått snällt in på banan!

Greta har verkligen överraskat. Efter att vi hoppat fram första dagen och känslan var sådär, så sa jag till Mika att ”hon är ju helt obegåvad”, då gick hon in och gjorde en JÄTTEFIN felfri runda i 130cm. Dagen efter var hon precis lika fin och felfri då också, placerad i båda klasserna. Ingen fattar någonting men alla är glada!

Film på Greta:

Challe har också imponerat, i första 140cm klassen så rev vi ut oss, haha. Han var superpigg och skuttig och ofokuserad.

190904_corneliarylen_challe_foto_agnes
Challe påväg mot sin 145cm debut! Foto: Agnes Karmeroth

Men sen debuterade vi 145cm, bytte bett och gjorde en superbra runda med 2 små nedslag. Han hoppade stora vattengraven utan minsta problem. SÅ kul!

190904_corneliarylen_challehinderfoto-agnes
Challe flyger över vattengraven! Foto: Agnes Karmeroth

Ullis kom 2a i en 130cm och vann en annan. I en 140cm klass gjorde jag en dundermiss och la henne jättefel och sen blev hon osäker. Dagen efter så vann hon. Så bra ändå!

Bazinga var fin och felfri i första 130cm klassen och sen debuterade hon 135cm på ett supersätt med bara ett litet skitpet. Jättefin känsla bjöd hon på och visade på en GULD-inställning inne på banan. Woho!

190904_corneliarylen_foto_bazinga-agneskarmeroth
Bazinga var fin och felfri i första 130cm klassen och sen debuterade hon 135cm på ett supersätt med bara ett litet skitpet. Foto: Agnes Karmeroth

Så överlag var det en jättebra helg. Alla lärde sig något och jag lärde mig massor!

Nu är det 3 veckor kvar till nästa meeting som blir i Sundbyholm. Tanken är att galoppträna hästarna en del denna vecka, försöka hoppa lite serier nästa vecka och sen lösgöra och markarbeta veckan innan tävling.

Det var denna uppdatering, hörs snart igen!


Cornelia Rylén
28 augusti 09:16

Kakan har flyttat – och tävlingspussel väntar i helgen

Kakan har flyttat – och tävlingspussel väntar i helgen

Halloj!

Inleder med att Kakan nu har flyttat till Skåne och Stuteri PWR. Där ska hennes senskada få läka och hon ska få en bebis! Ska bli så himla spännande och förhoppningsvis skitbra!

Fick några bilder tagna av Pernilla vid Stuteri PWR, som är den som tar hand om Kakan och hennes framtida bebis nu!

190828 Cornelia Bild 1190828 Cornelia Bild 2190828 Cornelia Bild 4 FixHon är så fin! Och hon har det så bra. Bandaget som syns på bilderna är från hennes nyaste skada från när hon hoppade ner från ett berg. Det läker bra och kommer bara bli fult men troligtvis inga andra bekymmer av det.

I samma vända som Kakan åkte, så fick jag hem en ny tillridningshäst. Så nu är jag uppe i 9 hästar som är i full träning. Det funkar bra, men blev lite extra jobbigt nu när vädret helt plötsligt fick för sig att bjuda på högsommarvärme igen.

Vi har också tagit hem mina unghästar, Zaga som är 1 och Helge som är 2. Dom får gå ute om nätterna fortfarande. Zaga var lite besvärlig att ha borta då hon visade aggressiva tendenser, så vi tar itu med det hemma istället. Här har hon dock varit jättesnäll hittills.

190828 Cornelia Bild 5 Fix
Helge till vänster och Zaga till höger!

Tanken är att börja jobba med 2-åriga Helge lite försiktigt också, han är väldigt känslig och lite rädd så det är en häst som kommer ta lite tid att rida in, så att börja vänja honom vid mer och mer hantering och tanken på att ridas in, är nog bra nu.

190828 Cornelia Bild 6
Cirkuz och Hilda som är här till försäljning, innan vi åkte iväg för o hoppträna lite på annan utebana!

Till helgen blir det tävling. Jag har lyckats anmäla 5 hästar och det är 7 olika hästar som kommer till start olika dagar. Nyaste tillridningshästen Fuji ska hoppa en 120cm klass, försäljningshästen Cirkuz ska hoppa ett par 130cm klasser, Ullis ska gå 135-130cm klasser, Greta ska hoppa 130cm klasser, Challe ska hoppa 140cm och sen faktiskt debutera 145cm, Rasputin ska gå 140-145cm klasser och Bazinga ska gå 130 och 135cm klasser, som blir hennes 135 debut då!

Låter som en besvärlig helg. Vi har bara 5 boxar på plats så det kommer bli en del åkande fram och tillbaka för o hämta och lämna hästar. Vi bor ca 45 minuter från tävlingsplatsen så det är okej, men lite besvärligt ändå. Men vi kommer lösa det, woho!

190828 Cornelia Bild 7 Fix
Rasputin innan ett ridpass i veckan!

Så det var en liten genomgång för denna gång. Kommer tillbaka med en uppdatering kring hur tävlingshelgen gått sen! Ha det fint och rid lugnt!


Cornelia Rylén
17 augusti 20:26

”En stor del av ridningen ligger i vad man inte gör”

”En stor del av ridningen ligger i vad man inte gör”
Cornelia Rylén, bloggare på Ridsport. Foto: Natalie Lindholm

Idag vill jag bara slå ett slag för att ridning är en konst. En konst på så många sätt!

Att kunna kommunicera med hästen från dess rygg, utan att egentligen förstå varför och hur. Jag tycker att man tänker för lite på vad kommunikationen egentligen innebär, vad är det man förmedlar till hästen när man rider?

Man blir lätt frustrerad, och ger fler signaler och försöker komma ihåg något som tränaren sa på förra träningen eller vad en duktig ryttare sagt att man ska göra, istället för att läsa av hästen och situationen och tänka sig in i vad som egentligen behövs just precis nu.

En himla stor del av ridningen tycker jag, ligger i vad man INTE gör, dvs vad man inte behöver göra. För att komma dit så behöver man lära hästen reagera rätt på de signaler man ger och därefter alltså inte behöva ge den signalen mer, utan hästen gör det själv. Där och då ligger det mycket precision och balans i vad man INTE gör, och det är nog svårare än man tror. Att sitta på en häst som egentligen gör alla rätt, vad gör man då?

Där har man en fantastisk chans som ryttare att utvecklas, att tänka på sin balans, sina signaler, och att möta hästen med trygghet och stöd, som kanske är svårt att göra när den t.ex är stark eller springig. Det är dit man vill komma, dit där hästen gör jobbet själv och man som ryttare kan fokusera på att guida hästen mot uppgiften, vad den än är.

190817_cornaliarylen
Cirkuz BJN från förra veckans tävling. Foto: Frida Reuterskiöld

Det ÄR en konst. Det är en konst att kommunicera med en häst utan att lägga på mer och mer signaler, jag brukar tänka att när jag givit hästen en signal, så vill jag efter en reaktion att det trycket jag skapat försvinner (signal = tryck, dvs skänkel, förhållning osv). Jag vill ha skapat mig en situation där jag nu kan ge hästen en ny signal som den är öppen för. Om jag ger en signal och aldrig slutar ge den, så kan jag ju inte räkna med att hästen ska reagera felfritt på min nästa signal. Rimligt?

Jag tycker bara man borde tänka mer på det. Istället för att rida enligt skolboken. Mer yttertygel, starkare ben, mer kontakt, är alla bra grejer, förutsatt att hästen är redo för de signalerna och förutsatt att det har en positiv inverkan på hästen, om inte? Tänk om och gör om. Man måste inte rida som någon sagt att man ska rida, man måste rida med respekt för hästen man sitter på och med respekt för att man som ryttare inte kan allt per automatik och helt enkelt behöver lära sig hästens signaler lite bättre när något inte funkar.

Det var nog egentligen allt. Tack för mig!


Cornelia Rylén
30 juli 14:14

Cornelia Rylén: ”Hon hoppade ut ur hagen och ramlade ner för ett berg!”

Cornelia Rylén: ”Hon hoppade ut ur hagen och ramlade ner för ett berg!”

Hej!
Det har gått på TOK för lång tid sen det senaste inlägget. Det hände sååå mycket konstiga grejer efter sista inlägget så jag har inte riktigt fått ihop det.

I mitt senaste inlägg skrev jag om att det ÄNTLIGEN började flyta på igen. Haha… Man ska väl inte säga så, det är som när man tittar på hästhoppning på TV med kommentatorer, varje gång någon säger att det ser fint ut så kommer ett nedslag hos ekipaget som hoppar.

Jag tror det var typ dagen efter förra inlägget, som Kakan snällt gick i sin hage. Sen kom en stor skogsmaskin på vägen som går bredvid hennes hage. Hon blev lite upprörd först men inget farligt, sen bytte hon riktning, hoppade ur hagen och upp i skogen, och ramlar ner för ett förbannat BERG. Alltså!

Hon måste glidit/rullat/fallit minst fem meter till marken. Vi sprang efter henne och fick tag i henne i en annan hage. Hon såg OK ut för vad hon varit med om, men hade fläkt upp båda haserna. På ena hasen gick såret nästan hela vägen runt baksidan av hasen och var stort och djupt.

Veterinär kom till oss och sydde sex stygn och sa att senan blivit lite skadad även vid fästet kring hasen, för det räckte ju inte med den senskada hon redan hade på SAMMA BEN.
Utöver det stora såret på ena hasen så var det väldigt lindriga skador, men lite sår här och där.

Cornelia1

Hon har nu återhämtat sig okej, men såret är fortfarande väldigt stort och svårläkt. Vi får lägga om bandaget nästan varje dag, vi använder laser vilket hjälper mycket vid sårläkning. Har varit inne på klinik och skurit bort en del svallkött också. Men vi kämpar på!

Cornelia2

Men igår åkte vi iväg och konstaterade att hon i alla fall fortfarande är dräktig! Otroligt lättade och glada över det. Nu fortsätter vi ta hand om såret fram tills hon flyttar till Skåne om ca två veckor!

Jag har haft ett mindre tävlingsuppehåll några veckor, har blivit en hel del hårdträning istället. Hästarna har fått galoppträna mycket i skogen, rida tuffa markarbetespass på banan med väldigt mycket galoppjobb så som förvänd galopp, varierade språng och små hinder. Det känns som att det har givit resultat och det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig när hästarna börjar kunna dra nytta av den träning vi lagt ner nu under några veckor.

Cornelia3

Bazinga har fått mycket konditionsträning men fick även prova vattenmattan för ett tag sen. Inga problem alls såklart, hon fick vänja sig tidigt.

Men vi var iväg en sväng i helgen nu med Rasputin och försäljningshästen Cirkuz.

Cornelia4

Cirkuz har varit hos mig i ca 1,5 månad nu och senaste veckorna har det verkligen börjat hända grejer. Han har bara tävlat upp till 110 cm senaste åren men efter vår första 115 cm start tillsammans för några veckor sen så kändes det lite larvigt. Så han gick in i en 130-klass i helgen och gjorde det hur enkelt som helst, felfritt! Eller, vi hade ett tidsfel men jag ville bara ta det lite lugnt och fint. Så roligt med sådana framsteg, fin häst att jobba med!

Rasputin gick också en liten 130-klass. Vet inte när jag startade 130 med honom sist… Är nog år sen. Men han ska till samma tävlingsplats nu till helgen så jag tyckte det var trevligt att han fick skutta lite där då. Det gick finfint och han vann, kändes riktigt bra!

Cornelia5

Till helgen åker vi som sagt tillbaka till Linköping och tävlar, denna gång bor vi kvar på plats och tar med oss fyra hästar. Tanken är att åka fram och tillbaka med lite hästar och kanske hoppa någon extra häst en eller flera av dagarna som bara är där över dagen.

Ullis ska hoppa 125-130-klasser, Challe ska hoppa 135-140-klasser och Rasputin ska gå stora rundan som går i 140, 145 och 150 cm! Sen tar vi med oss Bazinga som ska gå 125-130 cm, och sen är tanken att byta henne mot antingen Cirkuz, Greta eller nån annan häst som är sugen på att starta! Vi får se lite efter hur allt går helt enkelt!

Cornelia6

Avslutar detta uppdaterings-inlägg med en bild på min sambos hund Alvin som visar hur man kan chilla i värmen! Ska bli bättre på att blogga, jag lovar! Har ni önske-inlägg så får ni gärna kommentera det direkt här vid inlägget eller via Facebook!


Cornelia Rylén
4 juli 15:17

Cornelia Rylén: ”Nu flyter det på igen!”

Cornelia Rylén: ”Nu flyter det på igen!”

Tjabba!

Nu tycker jag faktiskt att det flyter på lite igen, i vardagen. Hästarna är inte döende och dom är faktiskt trevliga att rida hela bunten.

Cornelia1

Denna vecka har jag tagit alla morgonfodringar, och startat dagen lite tidigare än vanligt. Hästarna har fått morgonkäket strax efter 05.00 och jag har hoppat upp på första hästen innan 07. Då hinner jag med en häst innan resten av teamet drar igång, försprång!

Cornelia2

Söta Cirkuz (försäljningshäst e.Cartier) drog nitlotten här om dagen!

Vi åkte iväg till Mantorpstravet i söndags för lite tävling. Rasputin hoppade en 140-klass som han vann (med 4,5 sekunder) och Cirkuz hoppade en 115-klass där han kom 6:a. Bra dag!

Cornelia3

Cirkuz fick vara ärevarvs-inhoppare till Rasputin vid 140-klassens prisutdelning!

Cornelia4

Cirkuz är verkligen så charmig och personlig. Här är hans lilla näsa!

Cornelia5

Kakan är något skeptisk till att alla andra hästar får regntäcken vid dåligt väder men hon får klara sig naken. Livet som morsa har bara börjat!

Kakan är konstaterat dräktig vid 30-dygnskollen. Nästa torsdag flyttar hon till Skåne!

Vi har henne ju gärna hemma men faktum är att hon tar upp en boxplats i ”onödan” när jag skulle kunna ha en betalande häst där istället. Därför är jag så tacksam för den lösning vi kommit fram till tillsammans med Kakans uppfödare Pernilla (Stuteri PWR), så Kakan ska flytta till henne tills hennes bebis är stor nog att klara sig själv, och då är det dags för Kakan att sakta men säkert ta sig tillbaka till tävlingsbanorna igen. Kakans bebis kommer hem till mig när den är stor nog att börja ridas in! Ska bli SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ spännande!

Så ja, allt går rätt bra ändå! Vilka jäkla ups and downs det är, tycker vartannat inlägg är bra och vartannat dåligt, haha. Hoppas på fler bra framöver!

Här nedan är en bild tagen från en film vi gjorde idag när försäljningshästen Hubbe (Herbsmann S, e Click and Cash) hoppade på banan!

Cornelia6

Avslutar med en bild på min söta hund Mårten som såg benlös ut häromdagen!

Cornelia7

Tack för mig!

Rid lugnt!


Cornelia Rylén
26 juni 13:42

Cornelia Rylén: ”Alla hästarna kvalade till final”

Cornelia Rylén: ”Alla hästarna kvalade till final”
Ullis hoppade hem segern i 1,30. Foto: Wilma Habermann

Halloj!

Nu är det mitt i veckan efter en helg avklarad i Göteborg med tre hästar.
Det gick både bra och dåligt. Rasputin hoppade fint men vägrade gå i närheten av vattengraven.

Det resulterade i uteslutning dag 1, väldigt spända språng dag 2 i 150-klassen och fortfarande spända språng och ett nedslag dag 3. Men inte en enda tendens till att vilja ut från banan eller inte vilja gå in, så det är ju alltid något! Rasputin kvalade egentligen in till sin 150-final, men då vattnet är med så är det inte ens värt att gå in när han redan hunnit bli så spänd runt det, så det var tråkigt.

Cornelia Rasputin

Ullis gick en 135-klass första dagen, hon kändes motsträvig och inte bra alls. Men hade ett pet bara som var mitt fel. Dagen efter fick hon gå ner en klass och hoppade en 130 istället, som hon vann.

Cornelia Ullis2
Ullis med sin segerrosett. Foto: Wilma Habermann

Hon var jätteduktig men kändes ändå inte helt tiptop. På prisutdelningen måste hon trampat av sig en sko, på ett redan lite lite svullet ben, och blev dagen efter mycket mer svullen i det benet, i kombination också med en rörig natt med ryttarfest och livat runt stallarna, hon hade levt rövare under natten och det hjälpte nog inte hennes svullna ben. Så Ullis fick avstå final på grund av benet och skon.

Sen hade vi ju lilla Challe med oss! Han gick en 130 första dagen, jätteduktig men ett pet i omhoppningen. Dagen efter fick jag feeling och anmälde honom till 140 istället för ytterligare en 130! Han har startat en 130-klass för drygt 1,5 år sen inomhus, så det var ett ganska stort steg upp för honom men han har känts så jäkla fin senaste tiden!

Cornelia Challe
Challe i 130-klassen. Foto: Wilma Habermann

Det visade sig vara ett bra beslut, han hoppade kanonkalas och gav en helt fantastiskt bra känsla, hoppade väldigt stort och var lite obalanserad efter sprången ibland vilket inte är konstigt. Han blev lite stark till en oxer där han rev en frambom, och på linjen efter så tog han istället förhållningen bra men tappade då HELT fokus och började titta på andra saker och rev med all rätt även hindret efter. Så 8 fel i hans 140-debut, för att vara Challe så är det ett toppenresultat!

Här är länk till film från hans 140cm debut:

Sen avslutade han sin helg med en 135-klass där han var väldigt trött och inte riktigt orkade sätta sig tillbaka till en oxer och rev den, annars duktig. Han känns jämn och fräsch vilket är så himla roligt!

Även Challe kvalade faktiskt in till 140-final, men vi var redan på väg hem när vi fick veta det. Så alla hästar till sina finaler egentligen!

Nu i tisdags var det kvällshoppning i närheten av oss, dit tog jag med min försäljningshäst Hubbe (Herbsman S, 9 år e Click and Cash), han var dubbelt felfri i 100 och felfri och 2:a i sin 110-debut! Väldigt snäll att ha med på tävlingsplats så det var roligt att allt gick bra!

Cornelia Hubbe
Hubbe stolt över sin rosett!

Det var denna genomgång! Nu blir det uppehåll från större tävlingar ett tag och jag lär åka på lite dagstävlingar då och då bara fram till vecka 31 då vi kör igen!

Tack för mig, rid lugnt!

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-