Hoppning
24 december 2020 19:14
Ridsportplus

”Casall gjorde verkligen sin karriär”

Hästen i mitt hjärtaRidsport har bett välkända ryttare att berätta vilka hästar som har satt ett rejält avtryck i deras liv. Här är hästarna 
som betytt lite extra för Rolf-Göran Bengtsson.

”Casall gjorde verkligen sin karriär”
Det är många hästar som stannat kvar i Rolf-Göran Bengtssons hjärta, men Casall är ändå den som betytt allra mest. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den som betytt mest

Ninja la Silla var en riktig mästerskapshäst men för mig förlorar han ändå på målfoto mot Casall (HOLST, hingst f-99 e Caretino-Lavall I, uppf Wilfried Thormann, äg Holsteinerverband).

Casall gjorde verkligen sin karriär. 64 världscupstarter, 14 mästerskapsstarter, en vinnarprocent på 9 säger en hel del. Casall var så komplett. Han kunde gå fort en gång, och i klassen efter kunde han gå långsamt. Han var noga i sin hoppning, klok, och hade så enorm kapacitet. Casall var en häst som växte, från att ha varit en lite ängslig individ som unghäst till en modig världsklasshäst som enkelt tog sig an de största uppgifterna.

När vi pensionerade Casall som 18-åring i Hamburg 2017 blev det väldigt känslosamt och han fick ju avsluta sin karriär med seger i den deltävlingen i Global Champions Tour.

Bengtsson-rg-ninja3-090828
Rolf-Göran Bengtsson på Ninja la Silla. Foto: Roland Thunholm

Jag måste ändå också nämna Ninja la Silla (KWPN val f 1995 e Guidam-Lys de Darmen, uppf Stoeterijvan Uitert, äg Alfonso Romo). Det var ju trots allt honom jag tog OS-silver och EM-guld med och som bidrog till att jag låg etta på världsrankningen i elva månader. Ninja hade en fantastisk personlighet. Den lille fuxen såg kanske inte så mycket ut för världen men hade en otrolig kämpaglöd. Ninja vann inte så många klasser, han var mer en mästerskapshäst som jag fick rida klass för klass med men han var alltid att räkna med.

Crunch_e25_028
Rolf-Göran Bengtsson och Crunch. Foto: Yvonne Karlsson

Den som lovade mycket

När Casalls karriär var över hoppades jag mycket på Crunch (HOLST, hingst -08 e Clarimo-Canturo, uppf Mirian Kühl, Tyskland). Han gick från klarhet till klarhet och vann en hel del klasser. Han var försiktig och hade massor av kapacitet. Han var kanske inte den snabbaste men det var detaljer som han kunnat lära sig.

Han debuterade i Global Champions Tour och gjorde en säsong där, med placeringar. Men sedan skadade han sig, och det visade sig bli en defekt i en kota som inte gick att laga. Bara elva år gammal fick han avsluta sin karriär och verkar nu enbart som avelshingst.

Bengtsson-rg-mac-kinley111
Rolf-Göran Bengtsson och McKinley. Foto: Roland Thunholm

Den som var riktigt cool

McKinley (KWPN val f-94 e Goodwill-Nimmerdor, uppf H Breukink) var bara 1,60 hög, väldigt lugn, älskade mat och att ligga och sova i boxen. Han hoppade bara precis så högt som han behövde. När vi höjde hindren, hoppade han bara lite till. Han gjorde alltid sitt bästa och var en riktig vinnarhäst. Han var dubbelt felfri i laghoppningen i OS i Aten 2004, där vi tog silver och han var fyra individuellt, han blev världscupkval-segrare och han vann delfinaler vid WC-finaler.

Fakta

Rolf-Göran Bengtsson

Ålder: 57

Familj: Hustrun Evi, dottern Pamina.

Bor: Izehoe, Tyskland.

Meriter: Lag-silver OS 2004 (Mac Kinley), OS-silver 2008 (Ninja La Silla), EM-guld 2011 Madrid (Ninja La Silla), VM-finalist 2014, åtskilliga GCT-segrar och slutsegrare 2016 i Doha (Casall).

Aktuell: Har mist bästa hästen Oak Grove’s Carlyle, men bygger upp nytt tävlingsstall med sikte på de största tävlingarna.

Expandera

 

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden