Hoppning
12 januari 2020 09:54
Ridsportplus

”Vi slog igenom tillsammans och det är svårt att överträffa”

Hästen i mitt hjärtaRidsport har bett välkända ryttare att berätta vilka hästar som har satt ett rejält avtryck i deras liv. Först ut är Angelica Augustsson Zanotelli, som listar Mic Mac som den häst som betytt mest för henne.

”Vi slog igenom tillsammans och det är svårt att överträffa”
Angelica Augustsson Zanotelli är internationell hoppryttare baserad i Elsel, Belgien. Hon ingår i det svenska hopplandslagets B-trupp, och den häst som betytt mest för Angelica är Mic Mac. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den som betytt mest – Mic Mac

Det kan låta lite tjatigt att alltid komma tillbaka till Mic Mac (SF f -00 e Cruising-Galoubet A, uppf/äg Bernadette Lejeune). Men vi slog igenom tillsammans och det är svårt att överträffa.

Jag började med henne när hon var sex år och nästan ohanterlig. Efter två år såldes hon till USA men kom inte överens med sin ryttare och köptes tillbaka. Det tog lite tid att bygga upp förtroendet igen, men det gick och 2011 vann vi världscupklassen i Göteborg.

Mic Mac är väldigt bestämd. Vi möttes alltid på halva vägen. Hon fick tro att det var hon som bestämde. Även om det såg ut som jag inte hade kontroll hade jag faktiskt det. Jag var tvungen att låta henne springa lite grann för det var så hon trivdes bäst. Det såg läskigare ut än det var.

Jag skildes från Mic Mac för sex år sedan när jag bytte arbetsplats. Nu är hon 19 år och går som avelssto hos sin uppfödare. Jag har varit och hälsat på henne några gånger. Hon känner igen mig, absolut. Man ser det när man känner en häst så väl. Sättet de hälsar, hur de lägger huvudet mot en. Små saker så man vet om hon känner igen en. Vi spenderade ju väldigt mycket tid tillsammans. Hon är en häst som alltid kommer att ligga närmast mitt hjärta.

Michaels-beerbaum-m-gene15x0088
Coupido med Meredith Michaels Beerbaum Foto: Dirk Caremans

Den jag velat behålla – Coupido

Den första som poppar upp i mitt huvud är en jättefin skimmel som jag hade i några månader för fem år sedan och som hade ridits av en brasiliansk ryttare. Den hette Coupido men döptes om till Comanche (f -06 e Coupe de Coeur-Baloubet du Rouet, uppf Gestut Lewitz).

Jag red den som 8-åring i några starter upp till 1,50 och trodde väldigt mycket på den. Men den såldes till Meredith Michaels Beerbaum och gick väldigt bra för henne, bland annat i världscupen.

Det var en häst jag hade sett fram emot att få fortsätta tävla med – men, som det blir ibland, blir hästar sålda på vägen.

Allinexplosion
Peder Fredricson på H&M All In och Ben Maher på Explosion W. Foto: Roland Thunholm

Den jag önskar vore min – Explosion W och All In

Oj. Den som är bäst i världen just nu skulle jag så klart vilja ha. Det är Explosion W (f -09 e Chacco Blue-Baloubet du Rouet, uppf W Wijnen, äg Pamela Wright och Charlotte Rosser) som rids av Ben Maher.

Det är en fantastisk häst med mycket blod, något som jag tycker om. Den hade jag gärna ridit.

Och självklart All In (f -06 e Kashmir van Schuttershof-Andiamo Z, uppf Bas Huybregts, äg Stuteri Arch). Det är också en häst som många ryttare skulle vilja ha. Den är inte så lätt, men det är inte så många av de hästar som är på topp som är lätta att rida.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden