Ponny
31 oktober 2019 06:00

Dags för ponny-SM – där children är största gruppen

MästerskapNu är årets inomhus-SM för ponny och children i gång. Det var mjukstart redan på onsdagen och i dag torsdag rids det första kvalet. Och i år är det inte en ponnykategori som är störst, utan children med 49 startande.

Dags för ponny-SM – där children är största gruppen
Hela medaljtrion i kategori B från SM i somras kommer till start under SM för ponny och children i Södertälje, från vänster Ellen Hammarström, Nelly Lindgren och Ellinor Edgren. Foto: Roland Thunholm

Intresset var stort för att delta i årets inomhus-SM för ponny och children hos Södertälje Ridklubb. Men tävlingsledare Jenny Andersson berättar för Ridsport att alla som ville vara med och som var kvalade har fått plats.
− Vi har 224 uppstallade ponnyer och hästar och totalt 300 deltagande ekipage, varav ungefär hälften rider SM och resten rider kringklasserna, säger Jenny Andersson.

I år är det inte D-ponnyerna som är den största SM-kategorin. De är visserligen 40 till antalet, lika många som B-ponnyerna, men childrenekipagen är flera, 49 ekipage. Dessutom är det 38 ekipage till start i kategori C.

Många medaljörer med

Flera SM-medaljörer finns i startfältet, som Signe Svensson från Oskarshamn, regerande svensk mästare i kategori D sedan i somras, guldmedaljören i kategori C Agnes Olofsson Idrizovic och bronsmedaljören Meja Wikström, liksom  hela medaljtrion från kategori B i somras, guldmedaljören Nelly Lindgren, silvermedaljör Ellen Hammarström och bronsmedaljör Ellinor Edgren.

I childrenklassen hittar vi bland annat Cajsa-Stina Jönsson, Helsingborgs Fältrittklubb som blev bronsmedaljör på hemmaplan i children-klassen inomhus i fjol.

Equestrian Sport
SM-helgen smygstartade på onsdagen med warm up-klasser. Foto: Roland Thunholm

Nytt för i år är att alla SM-deltagare får göra minst två rundor på inomhus-SM, precis som det är på utomhus-SM. Första kvalet består av en bedömning A:inverkan, och alla går vidare till kval två, såvida man inte har mer än 12 fel på hinder. För dessa väntar en B-final.

191030 Jennyponnysm Fotoprivat
Jenny Andersson är tävlingsledare under SM-helgen på Södertälje Ridklubb. Foto: Privat

Kval två rids som en bedömning A, där det gäller att rida felfritt inom maxtiden men där tiden inte har någon annan betydelse. Även här gäller max 12 hinderfel för att få starta i finalen, och annars erbjuds start i en B-final.
De som går till final tar med sig sina fel från de två kvalen.

Ställer andra frågor

Banorna under helgen byggs av skotten Marc McGowan, och Jenny Andersson vet att han inte brukar bygga precis som svenska banbyggare.
– Banbyggaren ställer nog lite andra frågor än vad ryttarna är vana vid, säger tävlingsledaren Jenny Andersson.

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden