Körning
6 maj 2018 20:59

Dramatik och svenska framgångar i Dorthealyst

Full rulleTa fem svenska totalsegrare, Eva Ottosson, Linda Wigren, Linnea Kristiansen, Cecilia Qvarnström, Andreas Sjöberg, lägg till en massa andra fina svenska placeringar, fina men tuffa banor och ett vårgrönt Dorthealyst.

Dramatik och svenska framgångar i Dorthealyst
Linnea Kristiansen och Plassens Lucky Luke i vattnet på Lysten. Seger totalt, förstås! Foto: Eva Österlund

Mycket bättre än så här blir det inte. De internationella körtävlingar på ”Lysten”  i Danmark hade lockat ett rekordstort startfält, här fanns klasser från svår till childrensklasser. Det hela inleddes med två dagars dressyr och här slog svenska parkusken Eva Ottosson till med en riktigt fin uppvisning som gav henne och de svarta parhästarna Adrian och Avon 50,97. Personrekord direkt!

Dramatikochsvenskaframgangaridorthealyst_evaosterlund_6
Eva Ottosson vann alla tre momenten i parklassen. Och totalt förstås. Foto: Eva Österlund

Tvåa i parklassen var danske veterankusken Ole Buch Jensen på 55,39. Sveriges Tommy Orving var fyra på 66,49.

Singelekipagen ska ju köra ett världsmästerskap i år därför var det extra intressant att se hur de klarade en betydligt tuffare konkurrens än de brukar ha på hemmaplan. Norges Wenche Johannessen gick upp i topp direkt på utmärkta 47,47, bästa svenska ekipage var Linda Wigren på 56,43.

I den svåra klassen för enbet ponny handlade det från början mest om Linnea Kristiansen. Både ponnyn Plassens Lucky Luke och Linnea visade superform. De var trea i dressyren men med i toppstriden direkt.

Inga enkla hästar

Liksom Cecilia Qvarnström i den medelsvåra klassen. Hennes Bambillini var i mycket god form och toppade raskt dressyrtabellen. Ännu en fin häst i rutinerade ”Ciccis” händer. Hur bra kan det här bli tro. Om man tänker tillbaka på alla hästar som Cecilia Qvarnström tagit fram till internationell nivå, och observera, det har inte varit enkla, så kallade snälla hästar på den resan, så kommer säkert ”Billi” att gå i samma framgångsrika hovspår som de andra Cicci-hästarna genom åren.

Allt fler unga har upptäckt den coola sportkörningen, bland dem Andreas Sjöberg som kör ponnyn La Perla. Och som var framgångsrik redan förra säsongen. Men i år har flyttat fram sina mål betydligt.  Det var inga problem för Team Sjöberg, pappa Thomas är ju groom. Övertygande seger i dressyren satte nivån för resten av momenten och det blev något av en promenadseger totalt.

Nya hinder

Sju hinder skulle avverkas under lördagens maraton, flera av dem har funnits med i många år på den här tävlingsplatsen men det fanns nytt också. Ett hinder som snabbt fick stämplen ”så himla trångt”.

Eva Ottosson visade att hon var i toppform den här helgen, inte bara i dressyr, hon tog en maratonseger också. Likaså Cicci Qvarnström och Linnea Kristiansen.

Dramatikochsvenskaframgangaridorthealyst_evaosterlund_7
Anna Racking gjorde en jätteinsats i maratonkörning i enbetsklassen för ponny där hon blev tvåa. Foto: Eva Österlund

Riktigt bra i maraton gick även Anna Racking med ponnystoet Landslysts Monette i svår klass, de var tvåa och Anna Blom i den medelsvåra klassen för ponny enbet, där hon vann!

Svårt eller lätt, knixigt eller långa svängar, inom tiden eller inte plus åsikterna om en precisionsbana brukar vara många och olika men sedan är det ju bara att gilla läget ändå.

Dramatikochsvenskaframgangaridorthealyst_evaosterlund_5
Johan Herner tillbaka igen. Vann en tuff precisionskörning. Foto: Eva Österlund

Något som Sveriges Johan Herner brukar göra och som han gjorde även denna gång. Med brune O’man vann han precisionsmomentet i enbetsklassen. Extra bra eftersom Johan legat lite lågt med tävlande förra säsongen. Nu är han tillbaka. Det är roligt! Och bra för ett eventuellt VM-lag!

Med något blygsamma resultat i de två första momenten var Johan aldrig med och slogs om platserna bland topp tre men han blev femma! Härligt!

Dramatikochsvenskaframgangaridorthealyst_evaosterlund_3
Linda Wigren med Göshults Nero Cash segrade i den svåra enbetsklssen, häst, vid de internationella körtävlingarna i Dorthealyst i Danmark i helgen. Foto: Eva Österlund

Det var Linda Wigren och Göshults Nero Cash som vann. Denna härliga häst korsning ardenner och travare och så himla fin. Olyckan på maratondagen kom precis när Linda och Nero som ett av de sista startande ekipagen var i full gång i hindren. Tillsammans med fyra andra ekipage fick de vänta ett bra tag innan de fick klartecken att avsluta sina maratonrundor. Nero tände till igen, gick superfint i hindren och blev trea i maraton.

Dramatikochsvenskaframgangaridorthealyst_evaosterlund_1
Tommy Orving i aktion i vikingahindret. Foto: Eva Österlund

Fina svenska framgångar i denna första av årets internationella tävlingar alltså. Alla svenska hästar och ponnyer visades i fint skick, bara det var härligt att se.

Dock borde några begrunda sina, framför allt dressyrresultat i lugn och ro på sina kammare och kanske lägga om både träning och målsättning för kommande tävlingar.

Då kommer det att gå ännu bättre!

För dem som vill studera samtliga resultat i samtliga grenar och klasser på Dorthealyst så  finns alltihop på www.hoefnet.nl.

Dramatikochsvenskaframgangaridorthealyst_evaosterlund_4
Johanna Carlberg med sitt fina fyrspann körde in på en andraplats totalt. Foto: Eva Österlund

Noterat från Dorthealyst:

  • Stor dramatik blev det i slutet av lördagens maratonkörning där danska kusken Tina Nielsen föll av vagnen och kom i kläm mellan vagnen och en stolpe i hindret. Hästen for iväg i full galopp med vagnen efter sig och sjukvårdspersonal var snabbt framme hos kusken. Även ambulansen var snabbt på plats och kunde konstatera att rygg och nacke hade klarat sig men ett ben hade fått ett öppet brott. Det såg ännu värre ut än det var. Hästen kom också hem till tävlingsstallet utan skador, groomen var omtumlad och chockad men inga skador på henne heller.
  • Talangfulla svenska ungdomskusken Sanna Manfredsson gjorde sin första internationella tävling den här helgen. Men kom tyvärr inte längre än till hinder två i maraton där ekipaget välte. Inga skador på Sanna, mamma Åsa Manfredsson som var groom eller på ponnyn Dorthealysts Tristan. Stor besvikelse men Sanna kan få sin revanch redan om två veckor i Åstorp.
  • Danska körsällskapet har haft herrgården Dorthealyst som bas i många år. Men nu är det slut, detta var sista tävlingen här. Redan nästa år menar man att nya tävlingsarenan ska stå klar för internationnell tävling och den ligger bara ett par kilometer från den gamla.
  • Skrikiga kuskar finns det gott om. Frågan är varför vissa måste skrika så våldsmat så fort de kommer in i maratonhindren. Knappast någon av de hästar och ponnyer som jagades med mer eller mindre våldsamma skrik ökade vare sig steglängd eller tempo. Kanske dags att inför en ”tyst zon” i körsporten?

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden