Stärkt förbundRyttare som tror att de vet bättre än FEI tänker kortsiktigt och kan bli en fara för hästvälfärden. Det uttalandet från EEF:s ordförande är ett tecken på att organisationen spottat upp sig ordentligt.
EEF undrar: Vet ryttarna alltid bäst?

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
De senaste åren har det europeiska ridsportförbundet EEF gått från att vara en anonym organisation till att bli en betydligt vassare aktör än familjens överhuvud FEI, det internationella ridsportförbundet.
Nyligen skickade EEF:s ordförande Theo Ploegmakers ett budskap till alla ryttare som är kritiska mot FEI:s nya verktyg för att mäta nosgrimmor.
Kortsiktigt av ryttarna

”Vissa ryttare hävdar ofta att de vet vad som är bäst för deras hästar och att FEI inte ska sätta regler kring hästutrustning. Men är det så?”, frågar Ploegmakers retoriskt.
Han besvarar sin egen fråga med att ryttarnas resonemang är kortsiktiga och innebär en fara för hästvälfärden av flera skäl.
Ett är att även toppryttare kan göra fel eller fatta beslut på fel grunder, ett annat skäl är att utan regler kan man inte komma åt regelbrott. Och så kanske det starkaste argumentet: Risken för att brott mot hästvälfärden blir normaliserat, och att FEI:s hästvälfärdsarbete går om intet.
Ett FEI i miniatyr
Svenska Ridsportförbundets tidigare ordförande Ulf Brömster är ordförande i EEF:s hållbarhetsråd.

– Under ett antal år hade EEF svårt att hitta sin form. 80 procent av all ridsport sker i Europa, men hur skulle EEF utnyttja den kraften? EEF rymmer också både de riktigt stora ridsportnationerna som Tyskland och Storbritannien, och de små, som San Marino och en del länder i öst.
På det sättet är alltså EEF som ett FEI i miniatyr, med hela skalan av ridsportnationer.
Hållbarhet har länge funnits på EEF:s agenda. Till en början handlade det mest om klimatet och miljön, men nu är även hästvälfärd och människors trygghet självklara fokusämnen.
Stärkt EEF
Ulf Brömster tycker att EEF har stärkt sin position under de år han följt organisationen, och han välkomnar att Theo Ploegmakers uttalar sig som han gör om verktyget för att mäta nosgrimmor.
– Europa är en stor del av ridsporten, och om vi inte kan gå i bräschen och driva sporten framåt, vem ska då göra det?
– EEF representerar många länder där ridsporten är långt framme när det gäller hållbarhetsfrågor, och det handlar både om att låta dessa länder springa före och lyfta andra länder, genom att dela goda exempel, säger Ulf Brömster.
Strategiskt jobb krävs
Sedan handlar det också om att få gehör i FEI, där ordningen är att varje medlem har en röst, oavsett om det är San Marino med en enda FEI-ryttare eller Tyskland med 1 800 FEI-ryttare.
– Det handlar om att jobba både smart och strategiskt. EEF har två platser i FEI:s styrelse och det är bra, för ju mer internationellt det blir, desto mer politik kommer in, och desto viktigare blir det att prata med rätt personer, säger Ulf Brömster.
Fakta
EEF och mätverktyget
Bildades: Det europeiska ridsportförbundet EEF grundades 2009 och samlar 40 nationella ridsportförbund i Europa. EEF samarbetar med såväl det internationella ridsportförbundet FEI som de nationella förbunden.
Uppdrag: ”EEF:s uppdrag är att tillhandahålla en plattform som ska inspirera ridsportens tillväxt med hästens välbefinnande som vägledande princip för vårt progressiva och transparenta ledarskap.” Ur EEF:s strategi 2022–2026.
Nya mätverktyget: Den 1 maj 2025 inför FEI ett verktyg för att mäta hur hårt nosgrimmor är spända. Verktyget innebär att alla nosgrimmekontroller görs på samma sätt, och att mätningarna görs på nosryggen, inte på sidan som tidigare.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 4/2025.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på