Sverige
7 april 2021 16:48
Ridsportplus

EHV-hjälpen Valencia på väg att dela ut pengar

InsamlingDe dryga 172 000 kronorna som samlats in via Facebookgruppen EHV-hjälpen Valencia är på väg att delas ut. Kruxet har bland annat varit att få svar från Skatteverket gällande eventuell beskattning. Ridsport har varit i kontakt med initiativtagaren Ylva Carlsson, ryttarrepresentanten Carl-Walter Fox och Skatteverkets rättsliga expert för att ta reda på mer.

EHV-hjälpen Valencia på väg att dela ut pengar
EHV-hjälpen Valencia har samlat in hela 172 000 kronor. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter det stora utbrottet av EHV-1 i Valencia, som gjorde ett betydande antal svenska hästar på plats sjuka, kände Ylva Carlsson att hon ville göra något för att hjälpa. I början av mars bildade hon därför Facebookgruppen EHV-hjälpen Valencia med målet att samla in pengar till förmån för dem som drabbats. Insamlingen tog rejäl fart och knappt två veckor senare kunde de insamlade pengarna summeras till drygt 172 000 kronor.

Två av de svenska hästarna i Valencia blev dessvärre så svårt drabbade av den neurologiska formen av EHV-1 att de fick avlivas – medan resten av de runt 30 svenska hästarna nu återvänt hem till Sverige. Initialt var syftet med insamlingen att bistå med ”hjälppaket” på plats, något som med anledning av den ansenliga insamlingspotten nu istället förvandlats till bidrag för att hjälpa de värst drabbade svenska hästarna.

I takt med att insamlingsbössan snabbt svällde valde hon nämligen att samråda med ryttarrepresentanten i Valencia, Carl-Walter Fox, och Svenska Ridsportförbundets utsända, Ulrika Tågerup. Ridsport har varit kontakt med både Fox och Tågerup som bekräftar att rådet varit att hjälpa de svenska hästar som varit sjuka, och även dött.
– Angående de cirka 172 000 kr som samlades in från den svenska fonden via Ylva Carlsson har det sagts så att de ska fördelas jämnt på de 22 svenska hästarna som var sjuka och fick behandling, berättar Carl-Walter Fox för Ridsport.

Lugnande svar i skattefrågan

Pengarna har inte delats ut ännu, men är på väg och ska redovisas i Facebookgruppen så fort Ylva Carlsson fått svar från Skatteverket gällande om de insamlade pengarna på något sätt är skattepliktiga.
– Skatteverket har inte återkopplat, men jag har pratat med en skatteexpert som har sagt att det ska vara skattefritt. Det har lugnat ner mig lite, berättar Ylva Carlsson.

– Det ska inte spela någon roll om mottagaren är ett företag. Från mig är det en gåva och därmed skattefritt så länge jag inte kräver en motprestation, om jag har fattat det rätt, fortsätter Ylva Carlsson.

Samtidigt är många nyfikna på när pengarna ska delas ut, och vissa har också haft synpunkter på vart pengarna ska gå.
– Det finns alltid folk som tycker och tänker – min safezone är att jag har stöd från ryttarna genom Carl-Walter Fox och Ulrika Tågerup.

Ridsport har också på egen hand varit i kontakt med Skatteverket gällande de insamlade pengarna och eventuell beskattning.
– De är skattefria för mottagaren, svarar Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket, när han fått insamlingsupplägget klart för sig.

Ynge Gripple förtydligar:
– När man gör en insamling ska man vara väldigt noga med att tala om syftet med insamlingen – och man ska vara noga med att skicka de insamlade pengarna direkt till det här ändamålet.

–  Det är inte bra om man använder eller behåller en del av pengarna, då kan man själv bli skattskyldig för det man samlat in. Men om man sköter det snyggt och sparar alla underlag samt bankutdrag är det inga problem, om Skatteverket skulle göra en utredning. Det är ju gåvor som förmedlas och gåvor är skattefria.

Ylva Carlsson skriver följande i Facebookgruppen EHV-hjälpen Valencia:
”Jag vill poängtera att jag inte har något som helst syfte att tjäna en enda krona på insamlingen och att jag kommer redovisa allt här.”

Med skattefrågan så gott som besvarad återstår nu således att äntligen fördela ut pengarna.
– Tanken är att pengarna ska delas ut den här veckan, säger Ylva Carlsson.

Via EHV-hjälpen Valencia tackar hon alla som har bidragit och skriver vidare:
”Ni är bäst och jag är tacksam för allt stöd jag har fått – den här gruppen kommer jag minnas som en positiv sak startad med utgångspunkt ur en väldigt negativ händelse.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden