Fälttävlan
14 februari 12:01

Eldsjälar i fälttävlan fick medaljer

PrisadesI helgen hölls R&B Eventers årliga avsuttna träff på Flyinge, där man för första gången delade ut förtjänstmedaljer till fyra eldsjälar för deras insatser för svensk fälttävlan.

Eldsjälar i fälttävlan fick medaljer
Mats Björnetun, Lars Månsson, Annika Rönn och Staffan Lidbeck fick ta emot förtjänstmedaljer. Foto: R&B Eventer

Den nyinstiftade förtjänstmedaljen, med syfte att lyfta fram personer som betyder mycket för sporten, gick i år till banbyggaren Lars Månsson och funktionärsansvariga Annika Rönn, som fick medaljen i brons. För tidigare förbundskaptenen Staffan Lidbeck blev det en silvermedalj, medan Mats Björnetun, utvecklare av MIM-systemet, fick ta emot förtjänstmedaljen i guld.

Pristagarna har vaskats fram av en kommitté bestående av rutinerat fälttävlansfolk – Henrik Adnervik, Anna Nilsson, Lars Christensson, Anna Freskgård och Jon Andersen.

Motiveringar

”R&B Eventers hedersmedalj i brons tilldelas Lars Månsson som genom mångårigt idogt arbete på ett förtjänstfullt och avgörande sätt utvecklat banor i de viktiga utbildande klasserna. Lars är en eldsjäl som lagt många timmar på terrängbanor i de utbildande klasserna, inte minst vid den fina terrängbanan i Vinslöv, där han till och med setts sova i sin Volvo med sågen i handen efter en lång dag. Hans glada humör i ur och skur samt hårda arbete har starkt bidragit till att stimulera och utbilda unga ryttare, hästar och arrangörer, vilket är en viktig beståndsdel för sportens tillväxt och utveckling.”

”Annika Rönn tilldelas R&B Eventers hedersmedalj i brons för hennes passionerade och omfattande ideella arbete för svensk fälttävlan. Under många år har Annika varit en samlande punkt som hinderdomare och hinderfunktionärsansvarig, och därigenom på ett mycket förtjänstfullt sätt möjliggjort sportens genomförande.
Inte minst bidrar Annika positivt till sportens stämning och gemenskap genom att föredömligt alltid bjuda på ett vänligt bemötande eller några uppmuntrande hejarop.”

”R&B Eventers hedersmedalj i silver tilldelas med stor glädje Staffan Lidbeck för att han under mer än 35 år, i flertalet roller, haft en osviklig drivkraft och framsynthet som bidragit till utvecklingen av svensk fälttävlan. Staffan är en uppskattad och kunnig bandesigner som med välbyggda och finurliga banor ställer utbildande krav på både häst och ryttare. Han har även arrangerat internationell fälttävlan av mycket hög klass hemma på sin vackra gård, Eketorp – som vi härigenom hoppas återuppstår. Genom sitt arbete som landslagsveterinär och förbundskapten har Staffan dessutom stått bakom några av de mästerskapsmedaljer svensk fälttävlan tagit genom åren. Sist men inte minst har Staffan ett mycket stort och betydelsefullt engagemang i frågor som rör riskhantering, säkerhet och hästarnas välfärd både nationellt och internationellt.”

”Mats Björnetun tilldelas R&B Eventers förtjänstmedalj i guld för att förtjänstfullt ha bidragit till svensk och internationell fälttävlans utveckling genom mångårigt arbete med riskhantering och utveckling av MIM-systemet. För cirka 25 år sedan, då Mats var tävlingsledare, födde han idén om att förhindra rotationsfall i terrängen. Det resulterade i att MIM-tekniken som förändrat sporten i grunden, gjort fälttävlan avsevärt säkrare för både hästar och ryttare samt bidragit till att sätta svensk fälttävlan på världskartan. Vid EM 2011 var det första gången MIM-tekniken användes vid mästerskap och 2021 beslutade FEI att alla utlösningsbara hinder som tillverkas framgent skall ha MIM-teknik.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden