Hoppning
28 september 2021 19:38
Ridsportplus

Ella Littorin toppade Arena Youth Tour: ”Det jag alltid har känt börjar synas nu”

På vägElla Littorin vann första kvalet av Arena Youth Tour på Sundbyholm. Ihop med egenutbildade Valentina siktar hon nu på att ta sig till final i ungdomsserien som tar ny sats efter fjolårets stukade coronaversion. "Hon är magisk", säger Ella Littorin om sitt 7-åriga fuxsto.

Ella Littorin toppade Arena Youth Tour: ”Det jag alltid har känt börjar synas nu”
Valentina har attityd som ett fuxsto, men när startsignalen ljuder sköter hon sig alltid, berättar Ella Littorin. Foto: Christer Kristiansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I helgen reds första kvalet till den nya ungdomstouren Arena Youth Tour, med delfinal vid Sweden International Horse Show och slutfinal på Gothenburg Horse Show. Touren lanserades inför vintersäsongen i fjol, men gick inte att genomföra som planerat på grund av coronapandemin och EHV-1. Istället avslutades touren med att de finalklara ekipagen fick dela på prispengarna.

Nu tar Arena Youth Tour sats igen och i helgen reds det första av tre kval på Sundbyholm. Totalsegrare bland både juniorer och young riders blev junioren Ella Littorin och hennes egenutbildade 7-åring Valentina (61) (SWB sto f-14 e Valeron-Baltimore, uppf Henrik Tapper, äg Schain Research AB & Fredrik Littorin).
– Jag blev väldigt glad, även om det var lite av en chock att vi vann. Min häst är bara sju år och jag hade mest tänkt att det var ett bra tillfälle att samla på sig erfarenhet – även om det också var ett mål att samla lite poäng för att få rida i Friends, säger Ella Littorin.

Det var starka startfält med rutinerade ryttare på Sundbyholm men Ella Littorin och hennes ”Vallie” var det enda ekipaget som var dubbelt felfritt över juniorernas 1,40-hinder – och i konkurrens med YR-ryttarna som hoppade 1,45. Att det gick så bra tackar hon sin häst för.
– Över lag var det en tekniskt svår bana och jag gynnades av att ha en häst som är väldigt försiktig i sig själv. Framförallt bland juniorerna var det många som hade fyra fel. Många jag såg gjorde fina rundor men hade en bom som rullade, där hade jag marginalerna på min sida.

– Det där som jag alltid har känt börjar synas nu. Hon backar av lagom mycket, hon ser var bommarna ligger och vill verkligen göra det felfritt, säger Ella Littorin om sitt fuxsto.

”Roligt att göra resan själv”

Med en framgångsrik ponnykarriär bakom sig gick hon direkt från C-ponny till då 5-åriga Valentina hösten 2019. Stoet hittade hon hos hoppryttaren och uppfödaren Henrik Tapper.
– Bästa tänkbara scenariot hade varit att köpa en mer färdig häst, men när vi hade sålt mina ponnyer valde vi att lägga resurserna på en yngre, lovande talang. Det var det vi hade råd med. Dessutom tycker jag det är roligt att göra resan själv, och utbilda och forma hästen till det jag vill, berättar Ella Littorin.

Klicket kom direkt när hon satte sig på Valentina.
– Man kan nog säga att det var kärlek vid första ögonkastet. Det har alltid känts väldigt enkelt med henne. Det var väldigt tydligt vilka fantastiska kvaliteter och vilken fantastisk inställning hon har. Jag har ju inte gjort det här förut, det är första hästen jag tar fram och kanske hade jag lite tur också som råkade hitta en häst som är så här magisk.

Ella Littorin berättar att både hon och hennes pappa fastnade direkt vid provridningen.
– Andra som såg filmer var inte lika övertygade, men jag fick verkligen en speciell känsla när jag satt på henne.

Hur är känslan när du sitter på henne?
– Hon är väldigt försiktig och väldigt modig på samma gång. Det är inte så många hästar jag har suttit på som har både och, men hon har verkligen den perfekta balansen. Hon är också väldigt snabbtänkt och smart, och har väldigt bra balans i sig själv.

Valentina låg i fas med sin årgång och hade gått felfria 1,20 när Ella Littorin tog över tyglarna, och ekipaget har fortsatt på samma spår. Efter 6-årsklasserna kvalade det välsynkade ekipaget till 7-årsfinalen i Falsterbo där både häst och ryttare debuterade 1,40 med ett nedslag. Plats 14 av ursprungligen 58 ekipage blev resultatet.
– Det var också en av årets höjdpunkter – bara att få rida på framhoppningen bland alla proffs var stort, säger Ella Littorin.

Pappa är bollplank

Hon tränar för Marianne Heed och Pontus Westergren och familjen har ett litet stall och en ridbana hemma. Föräldrarna är inte hästkunniga från start men har gått all in för att hjälpa dottern med hennes satsning.
– Det är jag som har tvingat med dem på den här resan. De är helt fantastiska och hjälper mig både med det vardagliga och på tävling. De är väldigt bra support.

Bägge föräldrarna är ofta med på tävling.
– Mamma är alltid hästskötare och pappa är med på de lite viktigare tävlingarna. Han brukar hjälpa mig med bangången.

Men han har inte tävlat själv?
– Han har blivit väldigt insatt under alla år jag har hållit på. Han har lärt sig alla distanser och lyssnat på mina tränare. Egentligen klarar jag mycket själv, men det är skönt att ha någon att bolla med. Även om jag i slutändan fattar alla besluten själv, säger Ella Littorin.

Hon går sista året på gymnasiet och läser naturvetenskapligt program på distans. Innan hade hon tänkt läsa vidare, men just nu lockar hästlivet mer.
– För varje dag jag sitter i sadeln känner jag mer och mer att min dröm är att hålla på med hästarna. Efter gymnasiet tänker jag därför göra ett helhjärtat försök att verkligen satsa på hästarna.

Vill bygga ett team

Förutom Valentina har hon en lovande 8-åring, Helouise Z (sto f-13 e Horion de Libersart-Aldo du Reverdy, uppf Gaetan & Joye), i stallet sedan ett år tillbaka. Den äger familjen själva medan Valentina delägs med ett företag inom läkemedelsindustrin genom ägaren Frida Schain.
– Det är en kontakt vi fick genom en ponny vi sålde. Hon ville vara med på min resa och investera i halva Vallie. Hon kostade inte så mycket då, men jag tror att Frida är ganska nöjd nu, säger Ella Littorin.

Förhoppningen är att få in fler hästar i stallet med hjälp av hästägare och olika samarbeten. Det är målet när Ella Littorin har tagit studenten. Då vill hon också få tag i fler sponsorer och satsa fullt ut.
– Just nu har jag lite tidsbrist på grund av skolan, men när den är klar vill jag satsa på att bygga upp hela mitt team. Jag vill lägga tid på att bli en så bra ryttare som möjligt och göra upp en plan för att få fram bra hästar.

Planen härnäst är att rida de kommande två kvalen till Arena Youth Tour. Starten på Sundbyholm gav blodad tand.
– Jag vill samla så mycket poäng jag kan, och sedan får jag hoppas att det i första hand räcker till Friends.

Vilka är dina styrkor som ryttare?
– Jag är ganska noggrann och genom åren har jag haft en del hästar som jag själv har fått hitta lösningar med. Jag har fått lära mig att se vad hästen behöver för att lösa olika problem. Just nu är jag nog bättre på att känna av hästarna än vad jag är rent ridtekniskt, säger Ella Littorin.

Målen är högt ställda. Även om hon njöt av ponnytiden är det så mycket roligare att rida häst.
– Nu finns det inga begränsningar för hur högt man kan nå.

Resultat Sundbyholm.
Arena Youth Tour – regler.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden