Dressyr
11 september 2021 13:04

EM i dressyr: Küren är färdigriden

MästerskapDet blev en högklassig kürfinal som avslutning på seniorernas EM i tyska Hagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werndl fortsätter sin guldresa och Therese Nilshagen blev bästa svensk.

EM i dressyr: Küren är färdigriden
Juliette Ramel och Buriel K.H. briljerade i sin passage i EM-finalen. Foto: Kim C Lundin

Totalt startade 15 ekipage i kürfinalen som började klockan 13.

Tysklands Helen Langehanenberg/Annabelle var först ut och samlade ihop 77,214 procent efter en uppvisning som bland annat innehöll dubbelpiruetter, där det i den ena bland annat blev en dyr kommunikationsmiss, hästen följde henne inte och krånglade lite med vilken galopp det skulle vara.

Finlands Henri Ruoste/Kontestro DB slutade på 82,600 procent efter att bland annat visat härligt, luftig passagesluta. Piaffen var taktmässig och rytmisk, passagen aktiv. Den ökande skritten såg lite överilad ut. I galoppen hade han svårigheten att gå direkt till ettor från tvåor.

Blod i munnen

För Hollands Adelinde Cornelissen och Governor-Str slutade EM-äventyret med att ekipaget blev utblåst efter att hästen blödde i munnen.

Spaniens José Antonio Garcia Mena vinkade till publiken med ett stort leende på läpparna efter att ha slutat på personbästa 79,361 procent tillsammans med Divina Royal.

 

Nanna Skodborg Merrald och Atterupgaards Orthilia, som ingick i det danska bronslaget, bjöd bland annat på en fin galoppsax och byten i varje på båge. Det blev 78,904 procent och alltså fortfarande finsk ledning efter fem ekipage.

Juliette Ramel och Buriel öppnade starkt med både passageslutor i en lång passagesekvens. Hästen tappade lite rytm i en travökning, fortsatte sedan med dubbelpiruetter och slutor i galopp. I tvåorna blev det en miss, medan ettorna satt som de skulle. När hon skulle göra om sina tvåor lyckade hon inte då heller. Det blev 80,175 procent och en andraplats så här långt i klassen.

En Vogue skyggade

Storbritanniens Carl Hester och känslige En Vogue visade fina byten på båge till att börja med. Men hästen var spänd till och från och skyggade några gånger. Det blev flera småmissar och till slut 78,375 procent.

Danmarks Daniel Bachmann Andersen rider en av mästerskapets yngsta hästar, 9-årige, Marshall-Bell. Ekipaget satt programmet fint till musiken och visade härlig ökad galopp och fina tvåor. På slutet kom det en piaffpiruett och han avslutade med att rida upp på medellinjen med enhandsfattning i passage. Ryttaren var ett enda stort leende och gjorde en segergest när han var klar. Det blev 82,050 procent och dansken gick precis förbi Juliette Ramel.

Miss av Nilshagen i ettorna

Therese Nilshagen och Dante Weltino slutade på 81,325 procent och tog sin in på tredje plats när nio ekipage gjort sin kür. Detta efter att inte ha fått till en optimal piruett åt vänster utan var lite stor medan galoppökningarna satt som de skulle. I ettorna blev det en miss. Avslutningen var stark med travökning i enhandsfattning.

– Tycker jag hade bra kontroll tills jag skulle göra mina ettor. Jag vet inte vad som gick snett men det var något i kommunikationen. Men jag kunde ju göra om dem och sätta dem. Men jag är nöjd, säger hon till SVT efter sin ritt.
– Jag är glad och stolt över Dante som har tagit det här med resan till Tokyo och allt jättebra.

Hollands Dinja van Liere/Haute Couture avslutade med halt direkt ur piaffpiruett efter en kür där ekipaget spände bågen. Allt satt inte perfekt, men det blev 79,668 procent.

Charlotte Dujardin och Gio, Storbritannien, hade generellt fina övergångar och svårigheter att gå direkt från skritt in i en galoppiruett. Första bytesserierna satt som de skulle men sedan blev det lite trassel. Programmet präglades av lätthet och ekipaget slutade på 87,246 procent och tog ledningen. Efter elva ekipage var då det finska ekipaget tvåa.

Dufour glänste

Danmarks Cathrine Dufour och Bohemian visade bland annat en fin skritt och ryttaren sågs le flera gånger under ritten när hennes häst följde henne lätt och ledigt. Küren innehöll dubbelpiruetter, perfekt piaff på stället och fina ettor. Ekipaget gick också från tvåor till ettor men där blev det ett misstag tidigt i ettorna. Den avslutande piaffen satt perfekt i takt till musiken. Det blev personbästa 88.436 procent, ny ledare i klassen – vilket fick publiken att jubla.

Den stora förhandsfavoriten, Tysklands Jessica von Bredow-Werndl och Dalera som bland annat är nyblivna OS-guldemedaljörer, Europamästare i lag och gulmedaljörer i Grand Prix Special under detta pågående EM.

Ekipaget började med ett härligt travprogram i fin takt till musiken. Det var schwungfullas slutor, distinkta övergångar och fin passage. Det eleganta ekipaget fick svårigheter som övergång från piaff till ökad trav att se enkelt ut. Bytesserien flöt på och ekipaget visade bland annat 18 byten i varje. Publiken började att klappa i takt till musiken på slutet och ekipaget skrittade ut från banan under stort jubel. Det blev 91,021 procent och ny ledare i klassen.

Werth missade pallen

Isabelle Werth och Weihegold Old, Tyskland, fick lite toaletttrassel i första piaffen. Uppvisningen flöt fint till musiken och innehöll bland annat passageslutor. Skritten var avspänd och galoppdelen innehöll dubbelpiruetter och rytmisk första bytesserier men det blev sedan ett par missar i bytena. Avslutningen var stark med piaffpiruett på medellinjen. Det blev 84,896 procent och den tidigare världsettan missar prispallen för första gången på länge, länge.

Klassens sista startande, Storbritanniens Charlotte Fry och Everdale, utmanade konkurrenterna ordentligt med magnifik passage. Det blev 84,721 procent och en femte plats.

Jessica von Bredow-Werndl tog guld, Cathrine Dufour silver och Charlotte Dujardin brons. Therese Nilshagen blev åtta och Juliette Ramel nia.

Liveresultat
Start- och resultatlistor
SVT Plays sändningar
Arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden