Dressyr
24 juli 2021 10:00

OS-dressyren är igång – så gick det första dagen

OS i TokyoUnder lördagen gjorde ungefär halva startfältet i OS-dressyren sin Grand Prix som är kval både till lagfinalen och individuella finalen. Therese Nilshagen och Danmarks Cathrine Dufour är bland de sex ryttare som direktkvalificerade sig till den individuella finalen.

OS-dressyren är igång – så gick det första dagen
"Jag är självklart jättebesviken. Det var ju inte planen att vi skulle gå in och få de här procenten. Men det kostar alltid med misstag, ettorna är dessutom jättedyra att missa i eftersom de räknas två gånger", säger Antonia Ramel efter ritten. Foto: FEI/Christophe Taniére

Grand Prix-klassen med 29 av de totalt startande ekipagen började klockan 10, svensk tid.

Det handlar om ett kval, där de åtta bästa lagen går vidare till tisdagens lagfinal i Grand Prix kür. Ekipagen är indelade i grupper, A-F, och de två bästa från varje grupp samt de sex bästa utöver det går vidare till onsdagens kürfinal där totalt 18 ekipage startar.

När de första tre ekipagen i grupp A gjort sitt på lördagen var det Danmarks Nanna Skodborg Merrald/Zack som toppade med 73,168 procent.

Australiens Mary Hanna och Calanta hade lite trassel i ena bytesserien och även någon mer miss, men avslutade med prydlig piaff och passage på medellinjen. Det blev 67,981 procent.

Storbritanniens Charlotte Fry och Everdale glänste i travdelen med bland annat härliga ökningar och fina övergångar. Programmet präglades också av exakthet och när hon var klar blev det kramkalas i det brittiska teamet. Hon fick 77,096 procent och då hon startade näst sist i gruppen innebär det att hon är klar för kürfinalen.

Svenskt ekipage direkt till final

Therese Nilshagen och Dante Weltino Old visade stort register i travdelen med en passage som såg lätt och flytande ut medan piaffen inte höll riktigt samma kvalitet genom hela programmet. Tvåorna var lite svajiga och hingsten kom lite före med bakdelen något språng i saxen men visade en fin lätthet i framdelen i piruetterna. Det blev 75,140 procent och en andraplats i gruppen. Därmed är det svenska ekipaget kvalificerat för den individuella finalen på onsdag.

I grupp B var Nederländernas rutinerade Edward Gal först ut med pampige Total US. Ekipaget slog till med uppvisning som gav 78,649 procent – bäst hittills i klassen.

Estlands Dina Ellermann tillhörde dem som fick en OS-plats ganska sent. Tillsammans med Donna Anna visade hon ett ganska jämnt program utan att riktigt glänsa till någon gång. Det blev 65,435 procent.

Antonia Ramel och Brother de Jeu  hade inte sin bästa dag på jobbet. Ekipaget visade visserligen fina travslutor, men halten innan ryggningen var inte perfekt, och det blev lite problem i en piaff då den ivrige valacken ville ut ur rörelsen lite för tidigt. Det blev också en miss i ettorna men ekipaget avslutade med en fin uppridning på medellinjen.

_kcl2628
Antonia Ramel och Brother de Jeu. Foto: Kim C Lundin

Besviken ryttare

Den svenska ryttaren såg besviken ut och skakade lite uppgivet på huvudet när hon skrittade ut ur arenan. Det blev 68,540 procent vilket inte kommer att räcka för att direktkvala till den individuella finalen.

När åtta ekipage hade gjort sitt i grupp B låg Gal fortfarande i topp, följd av Spaniens Beatriz Ferrer-Salat/Elegance på 72,096 procent.

Magi av Dufour

Sist ut i grupp B var Danmarks Cathrine Dufour/Bohemian. Bohemian visade stor följsamhet och gjorde allt rätt i ett avspänt program. Passage och piaff var taktmässiga och bäriga i fin balans. Avslutande medellinjen var magisk. Ryttaren knöt näven i en segergest efter sista halten och tv-bilderna visade den danska landslagstränaren Nathalie Zu Sayn-Wittgenstein i glädjetårar när uppvisningen var klar.

Det blev 81,056 procent, seger i gruppen och direktkval till küren tillsammans med Gal för Dufour.

När grupp A och B var klara låg Sverige tvåa i lagtävlingen efter Danmark.

Storbritanniens Carl Hester tog kommandot i grupp C till en början. Tillsammans med En Vouge fick han 75,124 procent.

USA:s Sabine Schut-Kery och Sanceo visade bland annat kraftfull passage och fina piruetter. Det räckte till att bli ny ledare i gruppen med 78,416 procent.

Hollands Hans Peter Minderhoud och Dream Boy fick sin uppvisning att stämma och det var en nöjd ryttare som vinkade när han red ut från banan. Ekipaget fick 76,817 procent och lade sig som tvåa i gruppen när ett ekipage återstod.

Tysklands Jessica von Bredow-Werndl var sist ut för dagen med eleganta SF Dalera. Ekipaget glänste genom programmet och fick alla svårigheter att se lekande lätta ut. Det blev dagens högsta poäng, 84,379 procent. Hon och Sabine Schut-Kery kvalade därmed direkt till den individuella finalen från grupp C.

Startlista
Liveresultat

Discovery+ sänder klassen från klockan 10.00

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden