Dressyr
21 juli 2021 16:53
Ridsportplus

”Jag tror att det mentala blir viktigt i Tokyo”

OS i TokyoTherese Nilshagen har längtat efter OS-äventyret i Tokyo, men efter hennes första OS 2016 vet hon att allt kan hända. Vi talar med Therese om att förbereda sig för ett OS under en pandemi.

”Jag tror att det mentala blir viktigt i Tokyo”
Therese Nilshagen och Dante Weltino fick ett rejält genombrott i internationell dressyr vid EM i Göteborg 2017 – en revansch efter missräkningen vid OS 2016. Nu har de fullt fokus på OS i Tokyo. Foto: Mikael Persson/MiP Media

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid OS i Rio 2016 gjorde Therese Nilshagen en trist sorti då hennes häst Dante Weltino OLD inte gick igenom besiktningen. Nu förbereder hon sig för ett nytt OS under en säsong som är präglad av smittor – och tar lärdomarna från Rio med sig.

I Rio kunde du nästan inte sluta gråta efter att Dante Weltino oväntat och plötsligt var halt vid besiktningen. Vad tar du med dig från den händelsen nu när det är dags för OS igen?
– Det var en händelse som har satt sina spår, det var en stor grej för mig som tog tid att bearbeta. Nu fick jag en sådan revansch på EM i Göteborg, så jag har kunnat släppa det.
– Men jag minns att alla i Rio, som var mitt första mästerskap, var så oroliga för vetchecken och jag fattade ingenting… Det jag tar med mig från Rio är att jag blev varse att vad som helst kan hända och att man inte ska ta någonting för givet.

Hur har uppladdningen inför OS i Tokyo varit?
– De har inte varit så stort urval av tävlingar, de bästa tävlingarna har varit långt bort och jag vill gärna undvika att resa för långt. Och så brukar vi göra tävlingarna i Rotterdam och Aachen som förberedelser inför mästerskap, men så blev det ju inte i år heller. Men det går inte att haka upp sig på att det inte blir uppladdning på samma sätt som det brukar. Det är bara att gilla läget.

Förbundskapten Bo Jenå sa i en intervju att han tror att det mentala hos ryttarna kommer få ännu större betydelse nu när det bara är tre i lagen och allas resultat räknas. Vad tänker du om det?
– Jag kan ju bara tala för mig själv, men ja, jag tror att det mentala blir viktigt och jag tror det är en fördel att ha rutin från mästerskap, att veta lite vad som väntar.
– Själv har jag jobbat extra med det, det började jag med redan inför OS när planen var att det skulle gå förra året, sedan har jag fortsatt. Jag har fördelen att vara med i SOK:s Topp och talangprogram och har hjälp av en sportpsykolog där, och har även andra kontakter som hjälper mig med det mentala.

Hur tänker du annars kring OS med tanke på pandemin?
– Att man får vara glad att det blir ett OS, även om det blir ett annorlunda sådant med restriktioner, tester och regler. Jag hoppas verkligen att det blir av, jag tränar som om det skulle bli av och att vi blir uttagna. Sedan har både jag och min hästskötare tur och är färdigvaccinerade, det känns bra.

Till sist, du köpte ett föl på SWB:s auktion 2017, Portofino MVG (hingst e Hesselhöj Donkey Boy u Pagila MVG e Bellagio, uppf Magnus och Camilla Eriksson) genom insamlingen Riders Trust. Hur går det med honom?
– Han utvecklas riktigt bra och är verkligen en härlig häst! Han har vuxit en hel del så vi har fått ta det lite långsamt med honom. Han är ungefär 175 cm redan nu som 4-åring och är en sådan häst som behöver lite mer tid, och det får han.

Fakta

Therese Nilshagen

  • Ålder: 38 år.
  • Bor: Lodbergen, Tyskland.
  • Gör: Chefberidare och verksamhetsansvarig vid Dressurpferde Leistungszentrum, Tyskland. Medlem i svenska spetstruppen i dressyr.
  • Familj: Mamma, pappa, äldre syster och två syskonbarn hemma i Sverige. 
  • Meriter: EM-brons i lag både 2017 och 2019. VM-fyra i lag 2018. Femma i EM-küren 2017, allt med Dante Weltino OLD (hingst f-07 e Danone 4-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls, äg Dressurpferde Leistungszentrum och T Nilshagen).
  • Aktuell: Högaktuell till OS i Tokyo tillsammans med Dante Weltino OLD, dock är den definitiva uttagningen inte klar än.
  • Dold talang: Kan äta riktigt, riktigt snabbt.
  • Kuriosa: Har en dröm om att bli riktigt duktig på att spela piano.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden