Dressyr
22 juli 2021 13:10
Ridsportplus

”Pandemin har ställt till det”

Inför OS i TokyoDen svenskfödda dressyrikonen Anne Gribbons vet det mesta om amerikansk dressyr. Faktum är att det är hon som ligger bakom det senaste decenniets stora framgångar för USA. Ändå har hon svårt att sia om USA:s chanser i OS.

”Pandemin har ställt till det”
Anne Gribbons var under några år coach för USA:s dressyrlag och lade då upp en ny struktur för utbildningssystemet Foto: Kenneth J Braddick

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det finns inte en amerikansk dressyrryttare som Anne Gribbons inte har koll på. Hon har kunnat kartlägga alla, inte minst som domare men också som hårt anlitad tränare. Ändå tycker hon att det är svårt att sia om de amerikanska chanserna i årets OS.
  – Pandemin har ställt till det, säger hon.

  I mitten av juni höll amerikanarna OS-uttagningstävlingar i Wellington för ett dussintal speciellt inbjudna ekipage. Där lämnades några svar, och viss vägledning.
  – Det finns en del yngre hästar som är bra men det har varit något av ett generationsskifte. Vi tappade ju den fantastiska Verdades som vid 18 års ålder pensionerades i början av förra året.

  Lite ryttarrutin finns dock bland amerikanarna. Det var inga höga odds på att Steffen Peters, 56, skulle bli uttagen med sin 13-åriga valack Suppenkasper. En annan nu uttagen ryttare som Anne Gribbons tidigt trodde på är Sabine Schut-Kery, 52, med 15-årige Sanceo.
  – Sabine rider väldigt väl, säger hon.

  Varit coach för det amerikanska laget

  Anne Gribbons hundraprocentiga koll på den amerikanska dressyren accentuerades när hon mellan åren 2009 och 2012 var coach för det amerikanska laget.

  Det första hon gjorde då var nämligen att ge dressyren i USA struktur genom att organisera ett helt utbildningssystem, från juniorer till seniorer.

  Det gav omedelbara resultat. USA OS-kvalade (till London) vid VM i Kentucky 2010 och sedan tog amerikanerna hem samtliga medaljer vid Panam Games i Mexiko.
  – Vi hade sedan häng på lagbronset i OS i London trots få tillgängliga hästar, men en sjätteplats var ändå bra. Flera ryttare gjorde maxprestationer och jag var väldigt stolt över dem.

  Efter OS avgick Anne Gribbons som coach.
  – Jag var ivrig att få döma igen, jag saknade det väldigt mycket. Jag satte också i gång med mina privata elever på allvar, säger hon.

  I dag har hon inga officiella uppdrag.
  – Förutom att jag sitter med i några kommitteer.

  ”Kan bli lika bra som Verdades”

  Hon har fyra-fem duktiga elever, bland andra Jodie Kelly med Grayton Beach och Anna Marek.
  – Jodies häst, en stor holländsk fux med bläs, kan bli lika bra som Verdades, säger Anne.

  Anne, nu 74 år, gift med David sedan 52 (!) år, rider fortfarande.
  – Det är vad kroppen behöver, säger hon.

  Och hon inte bara rider, hon tävlar sin 13-åring Let’s Dance (efter en son till Laurie’s Crusador xx) i Grand Prix och har dessutom Calexico, en hannoveranare hon köpt i Karlstad.
  – Let’s Dances mödernelinje är okänd, mamman drog nog en plog i Tyskland. Det är en intelligent häst med sinne för humor, lika rolig att rida varje dag.

  Fakta

  Anne Gribbons

  • Namn: Anne Gribbons
  • Ålder: 74.
  • Från: Göteborg.
  • Bor: Knoll Dressage, Orlando, Florida.
  • Familj: Maken David, sedan 52 år.
  • Gör: Internationell dressyrdomare, tränare.
  • Meriter: Ledde det amerikanska dressyrlaget 2009-12. Har själv tävlat internationellt och tränat fram åtskilliga ekipage till Grand Prix. Hade tidigare mycket inackorderade hästar på Knoll Farm, men de senaste åren enbart en handfull gästande elever.
  • Om Knoll Farm: Grundade 1969 av Anne och David Gribbons på Long Island, New York. Gården byggdes upp till ett stort dressyrcenter med upp till 85 hästar, hingststation och saluverksamhet. Efter 35 års hårt arbete såldes den 2001 och paret köpte 20 hektar mark utanför Orlando, Florida, där Anne hade haft sina hästar under vintern i många år. Där designade David deras nya drömgård, som fortfarande är basen för verksamheten.
  • Anne Gribbons OS-tips: I pandemins spår är det otroligt svårt men Tyskland och Nederländerna är alltid bra. Storbritannien kommer också att vara med och slåss om medaljerna, liksom Danmark.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden