Dressyr, Ridsport Play
10 juli 2021 17:30
Ridsportplus

Hästägarstrul inför dressyrens OS – här är alla ekipage

Tokyo 2021Administrativ miss med hästägare har påverkat OS-deltagandet i dressyr. Detta gäller bland annat medaljfavoriten Holland, där två av tre hästar har legendaren Totilas som fader. Spana in den definitiva listan med anmälda hästar till OS i dressyr här.

Hästägarstrul inför dressyrens OS – här är alla ekipage
Dinja van Liere på Hermes representerade Holland på UVM för några år sedan. Men något OS blir det inte efter en administrativ miss. Arkivbild: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid OS i Rio 2016 fanns elva lag och ekipage från 25 nationer på startlistorna. På OS i Tokyo om några veckor är hela 30 nationer representerade och antalet lag har ökat till 15.

Ridsport har tidigare berättat om den hela havet stormar-process som dressyren drabbats av och som bland annat har lett till att en estländsk ryttare och ett belgiskt lag har fått biljetter till Tokyo.

Det har aldrig varit några tveksamheter om att Holland åker till Tokyo med ett medaljsuget lag. Däremot drabbades laget av ett avbräck då det visade sig att administrationer kring ägandet av Dinja van Lieres tävlingskamrat, den godkände hingsten Hermes (KWPN f 2012 e Easy Games-Flemmingh, uppf G. Gijsbers, äg Joop van Uytert) ägare felaktigt var registrerad som tysk i FEI:s system.

Enligt Horses.nl har ett misstag begåtts av FEI, när ägaren registrerades som tysk och inte som holländsk. Enligt reglerna ska hästar som tävlas i OS ha en ägare i landet som hästen representerar. Denna ägare ska vara registrerad på hästen i FEI:s system senast den 15 januari vid ett OS-år.

Det var först när Hollands nomineringslista lämnades till FEI som det uppdagades att den holländska ägaren hade felaktig nationalitet registrerad.

FEI skriver i ett uttalande att beslutet att Hermes inte är behörig att starta är definitivt och att det är de nationella förbundens uppgift att se till att ägarförhållanderna är korrekta.

Ekipaget ingick i Hollands segerlag i Nations Cup i Rotterdam nyligen och kom även tvåa i meetingets femstjärniga Grand Prix Special.

Kan överklagas

Enligt St Georg kan beslutet att utestänga Hermes från OS komma att överklagas i olika instanser. Ekipaget finns dock inte med på listan över de som slutligen anmälts till OS. Hollands lag består nu av två Totilas-avkommor, Total US som rids av Edward Gaal, och Go Legend som rids av Marlies Van Baalen.

Även Italien har drabbats av problem kring administrationen kring hästägande. Det handlar om Italiens Tatiana Miloserdova, som är född i Ryssland. Hon äger förvisso sin tilltänkta OS-häst Florento Fortuna själv, men när hon bytte nationalitet 2018 ändrades inte hennes nationalitet som hästägare i FEI:s system.

Upptäcktes sent

Detta upptäcktes några dagar efter att det blev klart att Italien fick skicka ett ekipage till OS trots allt. ”Jag är djupt besviken,” säger ryttaren till Eurodressage.

OS i dressyr börjar fredagen den 23 juli med hästbesiktning och avslutas onsdagen den 28 juli med den individuella kürfinalen.

Alla individuella OS-ekipage i dressyr

OS-dressyrens laguppställningar

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden