Hoppning
8 mars 2020 15:42

Emma Emanuelsson: ”Att göra resan med varje häst är väldigt speciellt”

BalansPå lördagen hoppade Emma Emanuelsson hem de båda finalerna i ATG Riders League, med sina två bästa hästar Chaploon och Joyful. Hemma i stallet finns en hel hög med lovande framtidshopp, och det är precis så Emma vill ha det - att mixa unghästridning med att sikta mot toppen.

Emma Emanuelsson: ”Att göra resan med varje häst är väldigt speciellt”
Emma Emanuelsson, här på Joyful som vann ATG Riders League 1,35 i Kungsbacka. Foto: Fredrik Jonsving

Lördagkvällen den 7 mars blev en dag att minnas för Emma Emanuelsson, och hon erkänner att hon hade på känn att det kunde gå bra, riktigt bra. Men en dubbelseger hade hon nog inte väntat sig ändå.
– Vilken kväll, det var så himla roligt! Jag har haft en bra känsla hela helgen, alla hästarna har hoppat bra och framförallt de här två som vann nu – Chaploon och Joyful. De är i väldigt bra form, de hoppade bra i Scandinavium för två veckor sedan och även i kvalklasserna nu, så jag hade en väldigt bra känsla. Sedan är det ju alltid så att när det går på tid i omhoppningen så chansar alla lite och man vet aldrig hur det slutar. Siktet var inställt på att vinna, då är det kul när man kan göra det också.

Att hoppa hem 80 000 kronor hör inte direkt till vanligheterna på hemmaplan.
– Det är kul att det faktiskt kommer in lite mer prispengar på den här nivån, det behövs verkligen – det kostar mycket att hålla på med den är sporten och att man faktiskt kan rida om bra prispengar nationellt, det bygger upp bättre förutsättningar för alla här hemma. Att de större prissummorna inte bara finns i de största internationella klasserna, utan även i en nationell serie, konstaterar Emma Emanuelsson.

”Tanken är att vi ska höja oss en nivå till”

Chaploon fick den tuffaste utmaningen i Kungsbacka, när han startade i högsta ligan. Valacken gjorde sin första 1,50-säsong förra året, och var bland annat tvåa på både inomhus-SM och utomhus-SM.
– Han var felfri i flera nationella och internationella Grand Prix då. Planen för i år är att höja sig en nivå till, han har samlat på sig lite mer erfarenhet och rutin så nu gäller det att komma ut och göra det på en ännu högre internationell nivå. Han gick trestjärnigt förra året, så nu vill jag försöka komma ut på fyrstjärniga tävlingar. Sedan har vi många bra tävlingar här hemma som jag gärna vill rida, jag kommer att kombinera. Det är skönt att inte alltid behöva resa, jag har många unga hästar så jag behöver hitta en balans i allting.

Emma Emanuelsson - Chaploon Fj-1075
Med Chaploon blev det seger i ATG Riders League 1,50 i Kungsbacka. Foto: Fredrik Jonsving

Emma äger Chaploon tillsammans med Markus Lönnroth, men som med de flesta hästar i Emmas stall så finns risken att han säljs.
– Det är klart att jag vill satsa ännu högre med Chaploon, men en dag kommer han att säljas, det är så vi jobbar. Jag kan inte säga när det blir, utan jag är jätteglad och tacksam för den tid jag kan och får ha honom kvar. När det handlar om mycket pengar och han presterar så blir det förfrågningar, sen kommer det till en punkt när man måste vara realistisk och då kanske det blir så att han säljs. Men fram till dess ska vi ge allt och göra det bästa vi kan.

En känslig häst som ger allt

I den lägre serien av Riders League, som gick över 1,35-hinder, red Emma Emanuelsson hem segern i sadeln på 10-åriga stoet Joyful – en känslig häst som är ett bra komplement till Chaploon.
– Jag fick frågan om ett samarbete i höstas och på den vägen är det. Det är en jättefin häst som är väldigt känslig på många sätt, hon är ljudkänslig och man måste vara väldigt lugn när man rider henne. Men hon vill göra allt för en, hon är fantastiskt försiktig, snabb, smidig och har bra hinderuppfattning. Håller man sig lugn och gör rätt så gör hon också rätt. 

Även Joyful är till salu, en verklighet som många ryttare står inför i Sverige – har man inte sponsorer eller stora hästägare bakom sig behöver man sälja hästar för att kunna driva sin verksamhet.
– Det är det vi livnär oss på, och det som gör att man kan fortsätta, att man kan köpa bättre kvalitetshästar. Sedan är det fantastiskt kul under den tiden man får göra den här resan med de olika hästarna, och man njuter och suger på den karamellen. Den dagen man sedan skickar hästarna vidare önskar man att de får fortsätta sin resa och att det fortsätter gå bra.

Teamet betyder allt

Hemma i stallet finns hästar som lovar gott inför framtiden – två 8-åringar som är på väg upp och även fina 5- och 6-åringar.
– Jag har bra hästar som kommer underifrån, som är roliga att jobba med varje dag. Jag har jättebra hästägare och ett väldigt bra team runt mig. Tjejerna i stallet är ovärderliga, de fixar och organiserar – utan dem är det inte möjligt, samma sak med familj och hästägarna. Det är det som gör att man lyckas, när hela teamet fungerar.

Drömmer du om landslag och mästerskap?
– Det är klart att jag gör, jag tycker det hade varit fantastiskt roligt. Samtidigt så tycker jag det är roligt med unghästar också, så jag vill nog egentligen kombinera det så som jag har det idag – jag vill göra båda delar. Jag gillar att forma, utbilda och utveckla hästarna från början, att göra resan med varje häst är väldigt speciellt – att ta dem upp till landslagsnivå är jätteroligt. Så självklart finns drömmen om att rida mästerskap, men att hitta en balans i att göra lite av varje.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden