Hästliv
7 april 2023 13:24
Ridsportplus

En kaka för alla ryttare

Ridsport bakarVarför heter det Ryttarkaka? Ridsport försöker gå till botten med namnet på denna uppskattade kaka, och bjuder på ett recept.

En kaka för alla ryttare
Oemotståndligt god kaka.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Varför kallas den ryttarkaka? Många har sökt svaret men ingen verkar veta. Ridsport bjuder på receptet till den smarriga kakan.

    Falsk toscakaka, kokostosca, chokladtosca, ryttarkaka… Kärt barn har många namn. När Ridsport gör en kraftansträngning för att reda upp i namnträsket är det ingen som vet var namnet kommer ifrån, varken två olika bakbloggare eller matjätten Arla.

    En twittrare skriver: ”Den kallas också ryttarkaka för många bjuder på den när de trillar av … (tradition att bjuda på fika då)”. Men vår grävande redaktör anar att ryttarkakan har ett äldre ursprung än så. Den kallas nämligen även för riddarkaka. Kanske var det en kaka som var lätt att ta med sig på korståg? Och som nu kan ligga i var ryttares sadelväska på långritt?

    Hiss eller diss?

    Tummenupp
    Tummen upp

    Redaktionens omdöme: Hiss! Så klart en hiss, kladdkaka och kokos är en mycket bra kombination. 

    Har du bättre kännedom om namnets historik? Mejla oss gärna på: redaktionen@tidningenridsport.se.

    Fakta

    Recept på Ryttarkaka

    Receptet gäller för 24 bitar

    Ingredienser:

    Kaka:

    • Smör 175 g
    • Strösocker 6 dl
    • Ägg 4
    • Vetemjöl 3 dl
    • Kakao 1 dl
    • Salt 2 krm
    • Vaniljpulver 1 krm

    Kokostäcke:

    • Smör 75 g
    • Strösocker 2 dl
    • Vispgrädde 1,5 dl
    • Sirap 1 dl
    • Kokosflingor 200 g

    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 225°.
    2. Smält smöret i en stor kastrull. Rör ner socker och ägg. Tillsätt övriga ingredienser och rör om.
    3. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ca 30×45 cm och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen 10-12 min.
    4. Blanda smör, socker, grädde och sirap till kokostäcket i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ca 2 minuter under omrörning.
    5. Tillsätt kokosen och sjud ytterligare 1 minut. Bred kokostäcket över kakan och grädda ytterligare ca 10 minuter.

    Källa: Arla

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden