Sverige
30 januari 2019 06:00

Färre hältor bland äldre hästar

HältorRisken för hästar att drabbas av hältor minskar i takt med hästens ålder. Efter peaken runt nio, tio år dalar kurvan för hältor. Det visar statistik från ett försäkringsbolag.

Färre hältor bland äldre hästar
Hälta är numera den absolut största diagnosgruppen på hästar där Agrias försäkringstagare ansöker om ersättning. Foto: Istock

Det är Agria Djurförsäkring som berättar om hältor – den i särklass vanligaste diagnosen på svenska hästar – i ett pressutskick.

Att antalet hältor sjunker när hästen kommer upp lite ålder kan bero på många saker, skriver Agria. Många hästar förlorar sin användbarhet och drabbas av hältor i unga år när de rids in, tränas och kanske tävlas intensivt.

Kortfattat rids unga hästar oftare för prestation medan äldre hästar får ett mer emotionellt värde hos ägaren. Dessa två bitar har stor inverkan på hästens hållbarhet och livslängd.

Mest kritiska perioden

– En äldre häst som har klarat av den mest kritiska perioden mellan tre till tio år klarar sig ofta bättre längre fram i livet också, säger Charlie Lindberg, veterinär på Agria Djurförsäkring i pressutskicket.

Agria menar att de hästar som klarar sig undan hältor under den intensiva tiden fram till tio års ålder ofta i grunden är starkare och mer hållbara, men också att de har tränats och tävlats på ett mer långsiktigt hållbart sätt.

– En äldre häst som haft samma ägare under många år får ofta ett starkare känslomässigt värde och ryttaren väljer att anpassa ridningen bättre utifrån just den individens förutsättningar. Man vill helt enkelt att hästen ska vara frisk, leva länge och få ett bra liv tillsammans, säger Charlie Lindberg.

Andra diagnoser

Äldre hästar drabbas i stället av andra diagnoser som till exempel kolik, en diagnos som hästägaren har stor möjlighet att påverka genom att se till att hästen har tillgång till vatten, lagom motion och en balanserad foderstat.

Hos vissa raser är PPID, Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, vanligare. Det orsakas av en förändring i hypofysen som ger en hormonell sjukdom. Den drabbar oftast hästar som är 15 år och uppåt. Sjukdomen kallades förut Cushings sjukdom eller syndrom.

Kurvan nedan visar antalet hältor i relation till hästens ålder under 2017 och 2018.

Hältor ålder

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden