Avelsnyheter
14 april 2021 15:14
Ridsportplus

Fem framgångsrika familjer i tysk ridponnyavel

Banbrytande legenderDen tyska ponnyaveln domineras av landets framgångsrika ridponnyavel, som har hög status och som ligger bakom en övervägande majoritet av de bästa dressyrponnyerna på internationell nivå. All avel har sin bas i goda ston, så även den tyska ridponnyaveln. Här presenterar Ridsport fem av de allra mest framgångsrika stofamiljerna.

Fem framgångsrika familjer i tysk ridponnyavel
Fölet på bilden är Dance for me, premiehingst. Foto: Viveca Karlestrand

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Stamböckerna för DR, Deutsche Reitpony, är i princip öppna. Det är med andra ord tillåtet att korsa in hästar och ponnyer ur olika raser och stamböcker, och det sker också fortfarande. Aveln är omfattande och tusentals ridponnyföl föds i Tyskland varje år. Ändå kan ett relativt litet antal stofamiljer få stor genomslagskraft.

Bidragande till detta är att familjerna förvaltats av ett eller flera av de största och mest namnkunniga ponnystuterierna.

Vi har valt ut fem framgångsrika stofamiljer. Gemensamt för dem är att de utmärkt sig både inom avel och sport, och att de gjort så i flera generationer.

Stamsto Gina (ursprungligen Hillenvale Gossamer)

Mbr f 1975 welsh sektion B e Chirk Caradoc u Kirby Cane Greyhen e Kirby Cane Gamecock. Gina var själv bara 134 centimeter hög, men ett långlinjerat sto som passade bra i ridponnyaveln.

Fadern Chirk Caradoc har betytt oerhört mycket för den brittiska ridponnyn.
Avkommornas meriter: Gina lämnade en rad ston som fick stor betydelse för aveln. Från linjen kommer ponnyer som varit framgångsrika som gångarts- och dressyrponnyer, men även rätt många med resultat i hoppning. Kastanienhof och AT är två ledande stuterier som förvaltat familjen väl.

Kända namn: Ginas dotterdotter e Folklore, med samma namn som hon själv, har lämnat en lång och ytterst framgångsrik skara helsyskon e EM-hingsten Dressman I. Bland dem kan särskilt nämnas Der feine Lord AT, EM-finalist i dressyr och far till ett par EM-medaljörer, och Dance Star AT, segerhingst i Westfalen med många framgångsrika avkommor. Deras systerson Daily Pleasure har ett individuellt brons från ponny-EM i dressyr och var innan dess segrare på Bundeschampionat som 5-åring.

Kennedy WE, son till Grace Kelly som var dotter till stamstoet Gina, var som suffixet antyder premiehingst i Weser-Ems. Han har segrat i Prix St George bland stora hästar och är efter en framgångsrik karriär i tysk ridponnyavel nu exporterad till Australien.

Img_3757-ashen-dew-drop-från-fs-golden-sunlights-familj,-em-i-dressyr-(1)
Ashen Dew Drop från FS Golden Sunlights familj. Här på EM i dressyr i Malmö 2015. Foto: Viveca Karlestrand

Stamsto: FS Golden Sunlight

Isab f 1991 e Golden Dancer u Eileen e Black Magic (welsh section B). Fadern Golden Dancer var guldmedaljör individuellt vid ponny-EM i dressyr 1996. Den welshstammade modern Eileen lämnade förutom FS Golden Sunlight tre välmeriterade hingstar. Själv var FS Golden Sunlight ett statspremiesto.

Avkommornas meriter: 4 godkända söner som gjort stort avtryck i aveln. FS Golden Sunlight har som stamsto på Ferienhof Stücker betytt mycket för stuteriets utveckling och stora framgångar. Familjen har i första hand producerat gångartsponnyer. Två dotterdöttrar har deltagit i ponny-EM i dressyr.

Kända namn: Sonen FS Don’t Worry som troligen kan räknas som den främste förärvaren inom ponnydressyr genom alla tider. Bland hans många avkommor finns flera individuella EM-medaljörer, tyska mästare och mängder med avelshingstar. Själv tävlade han 146 centimeter hög Svår dressyr upp till Grand Prix bland stora hästar.

Sönerna FS Chambertin och hans helbror FS Chacco Blue lämnade otaliga premiehingstar i Schleswig-Holstein. FS Mr Right, premiehingst och segrare vid Bundesschau i Berlin, har 45 godkända söner och flera avkommor som segrat eller varit placerade på Bundeschampionat.

Img_4696-carrie-ann-st-pr-st-e.-fs-champion-de-luxe-u.-ginette-(1)
Carrie Ann, e.-FS Champion- de Luxe-u. Ginette. Foto: Viveca Karlestrand

Stamsto: Ginette

Fux f 1992 e Golden Dancer u Colette e Conquistador (halvbror med Power Boy). Halvsyster till FS Golden Sunlight ovan (samma far). Statspremiesto och vinnare av Elitstoutställning i Rheinland.

Avkommornas meriter: 7 godkända söner och 8 statspremieston i första generationen. Minst 10 av avkommor är tävlingsmeriterade, de flesta i dressyr. Döttrarna har alla varit oerhört framgångsrika i aveln.

Kända namn: Dottersonen FS Daddy Cool, segerhingst i Rheinland, Bundeschampionatsegrare som 3-åring, tävlingsponny i Danmark, numera avelshingst på Steendiek-stuteriet. Dottersonen FS Dorian Grey, också han segerhingst i Rheinland, placerad på Bundeschampionat och i FEI kür. Dottersonen Røgild’s el Diaz, godkänd i Danmark, årets hopphingst där 2012, placerad FEI kür. Dotterdottersonen Der kleine König, Bundeschampionatsegrare, brons individuellt och guld i lag på ponny-EM i dressyr 2018.

Stamsto: Mona

Brun f 1975 e Meran ox u Veronika (welsh sektion A) e Vaynor Rocket. Som framgår var Mona en förstagenerationskorsning mellan arab och welsh mountain.
Avkommornas meriter: 4 godkända söner. Bland ättlingarna finns många kända gångartsponnyer, men även ponnyer som varit framgångsrika i körning, hoppning och fälttävlan.

Dotterdottern Nady ligger bakom en hel rad godkända hingstar från AT-stuteriet.
Kända namn: Hingstarna Dimension AT och D-Power AT, båda söner till Nady, segerhingstar på premieringen i Westfalen och vinnare på Bundeschampionat. Dottersonen Nabucco R, premiehingst, godkänd i Sverige där han tävlade upp och segrade i FEI mästerskapsprogram.

Emelie Hedström, Nabucco R.
Emelie Hedström, Nabucco R. Foto: Privat

Dotterdotterdottern Equesticons Defilée de mode, segrare Bundeschampionat i fälttävlan, deltagit EM i dressyr.

Img_4908-lissy-u.-lizetta-vrå-(1)
Lissy, u. Lizetta Vrå. Foto: Viveca Karlestrand

Stamsto: Lizetta Vrå

Skm f 1989 e Linaro u Norika e Koheilan 1-16. Född i Danmark. Fadern Linaro vann Bundeschampionat i hoppning och deltog i flera ponny-EM. Det är han som gett namn till Syndicat Linaro, det franska syndikatet för hopphingstar inom ponnysporten.

Avkommornas meriter: Lizetta Vrå och hennes döttrar har lämnat en lång rad framgångsrika tävlingsponnyer i alla discipliner, inklusive flera EM-ponnyer och ponnyer som gått svår körning. Genom dottern Lissy, segersto på Elitestutenschau i Padenstedt 2004, är Lizetta Vrå mormor till fem premiehingstar från Steendiek-stuteriet i Schleswig-Holstein, inklusive två segerhingstar.

Kända namn: Sonen Honeur, som tävlat svår dressyr bland stora hästar och startat i junior-EM. Sonen Giorgio N, placerad i Bundeschampionat i fälttävlan och deltagit i ponny-EM i samma gren. Dottersonen Steendiek’s Prince of Glory, segerhingst i Schleswig-Holstein, EM-ponny i dressyr för Danmark med ett lagsilver från 2017 som bästa merit.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden