Dressyr
21 oktober 2021 11:00
Ridsportplus

Fiontini såld – lämnar Kittels stall för USA

FörsäljningStrax före trippelvärldsmästaren Fiontini skulle gå på lastbilen för att åka till världscupdebuten i Herning under onsdagen blev det klart att stoet nu är sålt - något som ger Patrik Kittel, Fiontinis senaste ryttare, dubbla känslor.

Fiontini såld – lämnar Kittels stall för USA
Patrik Kittel och Fiontini efter sin första kürseger tillsammans i september. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I augusti kom stjärnan Fiontini (DWB sto -10, e Fassbinder-Romanov, uppf Hanne Lund och Henrik Hansen), ägd av Helgstrand Dressage och Stutteri EVO, till Patrik Kittel för att utbildas vidare och få mer tävlingsrutin på högsta nivå.

Under sin korta tid tillsammans hann det bli flera fina placeringar, bland annat i den femstjärniga küren i Aachen. Men att stoet var till salu har hela tiden varit känt, och nu har hon fått en ny ägare.

– Det blev klart igår, så vi var i princip på väg att åka till världscupen i Herning när det stod klart att hon är såld till USA. Det är lite dubbelt, man gråter med ett öga och ler med ett öga, säger Patrik Kittel, och fortsätter:

– Ekonomiskt är det en väldigt bra deal för mig – jag har ju inte gått lottlös ur det här – men samtidigt är det en världshäst som jag jättegärna hade haft kvar. Men har man inga megasponsorer som köper in hästar åt en så måste man sälja hästar, det är ju lite det jag lever på och har byggt upp min rörelse kring.

Jag har inte gått lottlös ur det här.

Flyttar till USA

Ny ägare är amerikanskan Anna Buffini, som bland annat var fyra i Grand Prix Special i Aachen.
– Det är en målmedveten och satsande tjej. Hon var över och provred Fiontini tre gånger och det klaffade väldigt bra. Det är en enormt bra häst som ännu inte har nått sin fulla potential, konstaterar Kittel, som beskriver Fiontini som lättriden om man har henne på sin sida.

– Har man inte det så kan det vara svårare. Men hon är väldigt känslig, har fantastisk skritt, trav och galopp, piaff och passage och ett hjärta av guld – hon har allt man vill ha för toppsport.

Buffini tränar för Günter Seidel, en amerikansk ryttare som själv har tagit medaljer. I ett pressmeddelande från säljaren Helgstrand Dressage säger Buffini att hon nu ska lägga tid på att lära känna stoet, och sedan planerar hon för tävlingsstart i Wellington nästa år.

Ingen världscupstart

Nu blir det ingen start i världscuppremiären i Herning för Kittel – han rider istället Touchdown i de trestjärniga klasserna. Tanken var även att Fiontini skulle följt med till Stockholm, men nu blir det inte så.

– Vi får se hur Touchdown går i Herning, känns han redo för att gå i Friends så kanske jag tar med honom. Gör han inte det så blir det inte så, hästarna bestämmer alltid takt och tempo hos mig. Vi får se, vi rider i Danmark och sedan utvärderar vi.

– Jag vet ju att när jag rider sådana här hästar som Fiontini är det här dealen, även om det är väldigt hårt när de säljs, summerar Patrik Kittel.

Spektakulärt CV

Den nu 11-åriga Fiontini har hunnit med mycket i sitt liv, och skrev in sig i historieböckerna när hon vann unghäst-VM som 5-, 6- och 7-åring. Hon har även flera nationella unghäst-titlar i Danmark, var OS-aktuell med Andreas Helgstrand och har sedan tagit internationella GP-segrar och placeringar med Patrik Kittel. Under en tid ägdes hon av svenska ungdomsryttaren Beata Söderberg.

– Fiontini har skapat imponerande rubriker, oavsett vad hon har ställt upp i. Det är sällan vi har hästar av den kalibern i vårt stall, för hon är så unik. Därför är det också lite sorgligt att säga farväl till henne, men jag är säker på att hon får en fantastisk framtid tillsammans med Anna, säger Andreas Helgstrand i ett pressmeddelande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden