Ryttar-OS 2024En gemensam satsning av hästägare/uppfödare Therese Örup och ryttaren Frida Andersén ledde till svensk fälttävlans största OS-framgångar på tolv år. Det har firats ordentligt på Boxholm. "Bara gör det. Visst ligger det en del pengar och jobb i att göra resan, men det är så kul," säger Therese Örup till andra hästägare som funderar på en mästerskapssatsning.
Firande och framtid för team Örup och Andersén efter OS-framgångarna
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Bästa svenska ekipage på ridsportens OS.
Bästa svenskfödda häst.
Bästa SWB-häst.
Det känns lite halvt overkligt och hade någon sagt till mig när Leo föddes att vi skulle uppleva detta hade jag kanske inte trott på det.
Therese Örup.
Frida Andersén och Box Leo (SWB val f -10 e Jaguar Mail-Quite Easy, uppf/äg Therese Örup) levererade på OS i Paris. De blev bästa svensk av alla i ridsportens grenar med en tolfte plats individuellt. Dessutom ledde ekipaget Sverige till den bästa placeringen i lagtävlingen i fälttävlans OS sedan 2012 genom att bli sexa.
Inget av det hade varit möjligt om inte SWB-valackens ägare och uppfödare Therese Örup hade stått bakom satsningen mot Paris, som också blev hennes första OS på plats.
– Hela resan till OS och att få uppleva OS på plats, både som ägare och uppfödare men även som en del av teamet har varit fantastiskt, spännande och en upplevelse för livet, säger Therese Örup.
Ridsport har berättat historien om Box Leo tidigare, och även den tragiska händelsen med hans mamma Box Quitie som aldrig kom tillbaka hem efter VM i Tryon 2018.
Therese Örup, som driver fälttävlansavel på Boxholm säteri tillsammans med sin mamma Regina Örup, började samarbeta med rutinerade Frida Andersén för några år sedan. Visst har samarbetet lett till framgångar som segrar i Breeders och mästerskapsstarter, men att komma tolva på OS är något alldeles speciellt.
”Mycket energi”
– Resan från Fridas första ritt på Leo fram tills dag har gett oss alla mycket energi och vilja att driva på ännu mer med jobbet även under de tyngre månaderna på året, säger Therese Örup som satte upp start för ekipaget på OS som ett mål när samarbetet med ryttaren hade etablerats.
– Det känns lite halvt overkligt och hade någon sagt till mig när Leo föddes att vi skulle uppleva detta hade jag kanske inte trott på det, fortsätter hon.
I stallet på Boxholm finns flera släktingar till ”Leo”, bland annat hans moster Box Compromiss (sto f -10 e Common Sense-Little Boy) och hennes dotter Box Compris (sto f -14 e Iowa-Common Sense), båda är numera avelsston. Box Compris är dräktig med Jaguar Mail, alltså Box Leos pappa. Det fölet blir också ett helsyskon till Breedersvinnaren Box Como som är exporterad till USA.
”Hitta win-win”
Therese Örup beskriver samarbetet med Frida som ”perfekt”:
– Vi kommer att fortsätta med de projekt vi redan har, inklusive ”Leo” där vi inte helt har bestämt än vad resten av hans säsong är, men vi tittar även på andra sätt att fördjupa samarbetet och verkligen hitta ”win-win”
– Vad det gäller försäljning av honom så har han alltid varit till salu, och kommer antagligen alltid att vara – men vi har så mycket kul med honom och söker inte aktivt efter köpare.
Efter att Frida Andersén och Box Leo kom hem från Paris till Boxholm ordnades ett ordentlig firande. Många av de närmaste fanns på stallplan och tog emot efter den långa resan och en kväll i helgen viktes åt gemensam middag för de närmast inblandade i hennes satsning.
– Det blev många hyllningar, berättar Therese Örup.
Tid och pengar
Det ligger en stor insats bakom OS-äventyret hos henne både i form av pengar och arbetad tid, hela vägen från betäckning av Box Qutie till Frida Anderséns knutna näve i luften efter avslutad banhoppning i Versailles.
– Visst ligger det en del pengar och jobb i att göra resan, men det är så kul.
– ”Bara gör det” vill jag säga till andra uppfödare som är sugna på samma resa. Och jag skulle råda alla till att satsa på en bra ryttare – det gör den stora skillnaden. Och för mig är en bra ryttare inte bara den som tar bäst får upp hästen i resultatlistan, utan den som också har ett seriöst förhållningssätt och är en trevlig samarbetspartner.
Fler SWB-hästar på OS
Box Leo var en av en handfull SWB-hästar på OS i Paris. I det svenska hopplaget fanns det SWB-hästen Catch Me Not S, riden av Peder Fredricson. Det svenska dressyrlaget hade ett SWB-ekipage genom Patrik Kittel/Touchdown.
I fälttävlan finns SWB-hästen Future i det italienska laget, men han diskades i dressyrmomentet på grund av blod i munnen samt Bofey Click i den finska truppen. Han visades dock inte på den andra besiktningen.
Här finns Ridsports samlade rapportering om OS i Paris.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på