Hästliv
8 december 2016 08:05

Flest kolikfall efter julledigheten

Som många känner till ökar kolikfallen under vinterhalvåret och allra flest fall inträffar i januari efter jul- och nyårshelgerna. Enligt statistik från ett försäkringsbolag dubbleras då antalet kolikfall jämfört med augusti som har den lägsta nivån. Här påminner veterinären om vad du kan göra för att minimera risken.

Flest kolikfall efter julledigheten
En fungerande vattenförsörjning även på vintern är viktigt för hästens hälsa.

Enligt Agria Djurförsäkrings statistik är hästens näst vanligaste diagnos kolik och varje år drabbas ett par tusen hästar. Det kan både vara farligt och kostsamt. Enligt bolaget varierar beroende på hur länge koliken sitter i, men utslaget på alla skador hamnar medelkostnaden för veterinärvård på 13 083 kronor per skada.

Januari är den månad då flest hästar insjuknar i kolik. Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria, menar att risken för kolik ökar om de vardagliga rutinerna ändras under längre ledigheter och vinterhalvåret om hästen vilar mer än vanligt.  
– Mörka, korta dagar kan medföra att ryttare inte rider i samma omfattning. En kortare vila i vintertid gör oftast gott för hästen, men den ska då ske på ett genomtänkt sätt, säger Karl-Henrik Heimdahl i pressmeddelandet.  

En annan fälla är att hästen inte få i sig tillräckligt med vatten när det fryser på i hagen. Likaså kan vattenkoppar frysa och slutar fungera, och då är en hink ett bättre alternativ.  En stillastående häst som inte dricker tillräckligt kan drabbas av förstoppning och kolik.
– Det är också viktigt att se över foderstaten när man inte tränar hästen som vanligt. Det räcker med ett par dagars vila för att hästar som får en hög energinivå i sin foderstat ska kunna drabbas av korsförlamning och andra muskelskador om den börjar arbeta för fullt direkt efter vilan, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Tre viktiga faktorer som avgör hästens välbefinnande är alltså motion, tillgång till vatten och anpassad foderstat. Hemidahl rekommenderar att man halverar eller helt tar bort kraftfodret. I en normal foderstat räcker ett näringsrikt grovfoder vid vila och daglig hagvistelse.

Heimdahl om hästens faror när du tar julledigt:
•Brist på vatten i hagen under dagen kan leda till förstoppning och kolik. Studier har visat att hästar föredrar ljummet vatten på vintern. Enligt djurskyddslagen bör hästar ha fri tillgång till vatten eller möjlighet ett dricka sig otörstiga två gånger per dag, jämnt fördelat över dygnet. Grundbehovet för en häst är fem liter vatten/100 kg kroppsvikt och dag.
•Stillastående hästar som får en normal foderstat riskerar kolik och korsförlamning. Halvera eller ta bort kraftfoder. Sprid gärna ut fodret i hagen på flera ställen så den måste röra sig mellan hötapparna.
•Kraftfull igångsättning efter jul- och nyårshelgerna ökar risken för skador, vänj hästen successivt tillbaka till sin normala träningsform.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden