Hästägartips
15 januari 2016 08:30
Ridsportplus

Styrketräna hästen i snön

Har du brist på fantasi när det gäller hästens träning i vinterkylan? Blir det ofta träningspass i ridhuset för att slippa halkan? Ta istället tillvara på de träningsmöjligheter snön bjuder på innan den försvinner.

Styrketräna hästen i snön

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att hålla igång hästen vintertid är inte alltid det lättaste. Mörkret faller fort, kylan gör sig påmind och det är halt om hästen inte är rätt broddad. Att ge sig ut på tur i skogen känns kanske därför inte så lockande efter ett långt arbetspass på en vardag. Men våga lämna ridhuset för att istället pulsa omkring i snön med hästen. En kort runda mitt i veckan ger både variation i träningen och bra styrketräning för hästen.

– Att rida i djup snö är väldigt bra styrketräning för hästens rygg och bakdel, säger veterinär Katarina Brunstedt.
Hästen måste lyfta högt på benen och det är en enkel träningsmetod bara det finns snö i närheten.
– Om snön är djup kan det vara väldigt jobbigt för hästen så rid i intervaller och håll koll på klockan, fortsätter hon.

Kombinera träningen med olika tempoväxlingar och lydnadsövningar så får du ut ännu mer av träningspasset. Något du säkert kommer märka är att benskydden har tendens att åka av eller glida omkring på benen i snön. Välj ett par som sluter om ordentligt om du vill slippa leta i snön eller vänta till snösmältningen i vår för att få tillbaka dina benskydd.

Katarina Brunstedt rekommenderar även att vara försiktig när du ska ge dig ut på marker du inte har koll på.
– Du vet inte vad som gömmer sig under snön. Oväntade diken eller snötäckta föremål kan ställa till stora skador, både för dig och hästen. Ska du ge dig ut på en åker med hästen i snön så fråga alltid markägaren om lov innan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden