Dressyr
5 augusti 2018 07:10

Glamourdale och d’Avie världsmästare – ingen svensk medalj

Unghäst-VMBrittiska Glamourdale, riden av Charlotte Fry, är världsmästare för 7-åriga dressyrhästar och Spaniens Severo Jurado Lopez och d'Avie tog hand om guldet i klassen för 6-åringar när UVM avgjordes i holländska Armelo på söndagen. Svenskarna blev utan medaljer.

Glamourdale och d’Avie världsmästare – ingen svensk medalj
Storbritanniens Charlotte Fry på Glamourdale blev trea i 7-åringarnas kval med 85,070 procent - i finalen räckte det hela vägen till VM-guld. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Tre svenskar är klar för 6-åringarnas final medan ett blågult ekipage startar 7-åringarnas final.

I 7-årsklassen var det Macacho (e Maserati u Camelia e Camaro M, uppf: Jeanette Joelsson & Per Jansson, äg Equiettan AB) och Ebba von Essen. 

Ekipaget visade bland annat en aktiv trav där hela kroppen var engagerad och med härlig rytm i slutorna. Skritten var lite hastig och blev oregelbunden ibland. I galoppen svajade Macacho lite i bytesserierna och blev bitvis lite kort och hög i nacken. Det blev 71.836 procent efter att domarna bland annat dragit ner en del på betygen för teknik.

Macachoimg_7319
Ebba von Essen och Macacho var först ut av svenskarna i söndagens VM-finaler. Foto: Jenny Schwieler Staaf

På sluttampen kom de ekipage som lyckats bäst i kvalet. Hollands Adelinde Cornelissen gjorde en näst intill perfekt uppvisning med Governor-Str och fick flera nior som fjärde ekipage från slutet. Det blev 84,143 procent efter ett program där hästen var väl med sin ryttare hela tiden. Ekipaget tog en klar ledning i klassen till publikens förtjusning.

Danska Carina Cassoe Krüth red Heiline’s Danciera som visade en elastisk, lätt trav som gav hela 9,5 poäng. Skritten var ren och avslappnad som dock kunde haft mer övertramp. I galoppen visade det eleganta stoet att hon har enkelt för samling, framförallt i piruetterna. Det blev 82,614  procent.

Storbritanniens Glamourdale startade näst sist och visade en väldig lätthet i sin framdel, riden av Charlotte Fry. Domarna satte 9,8 för traven då de hade velat se ett större register för att ge full pott. Skritten är inte hästens starka sida vilket visade sig i poängen – 7,6 för skritten, men i galoppen hittade inte de kräsna domarna något att anmärka på och satte en tia. Det blev totalt 87,050 procent och ny ledare i klassen – en ledning som skulle visa sig hålla hela vägen.

Sist ut i 7-åringarnas final var Norges Isabel Freese med Fuersten-Look som visade en uttrycksfull trav med härligt flyt och spänst. Domarna gav hästen en tia för traven. I galoppen var bakbenen väl undersatta, Det blev en miss i sista bytesserien vilket drog ner poängen bland annat för galoppen. Det blev 84,036 procent och ett VM-brons. VM-silvret gick till Governor-Str, Macacho slutade på 13:e plats.

Totalhopeimg_7057
Pernilla André Hokfelt på Total Hope är klara med sitt VM. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Total Hope först i 6-årsklassen
I 6-årsklassen var det Total Hope (OLDBG hingst f 2012 e Totilas-Don Schufro, uppf Christine Arns-Krogmann, äg HP Horses, Paul Schoeckemöhle Pferdehaltung och PS Flyinge & Partners), riden av Pernilla André Hokfelt som gick ut först av svenskarna.

Hingsten visade jättefina byten som också berömdes av domarna och hjälpte till att ge poängen 9 för galoppen. Skritten är en av hingstens starka sidor, men i finalen blev det 6,8 poäng efter en taktmiss. I traven var han lätt, rörlig och balanserad, men domarna ville se mer aktiva bakben. Totalt blev det 8,04 poäng och en tredje plats när fyra ekipage gjort sitt i klassen.

Diod (SWB e Ampere–Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson) riden av finskan Yvonne Österholm var det andra svenska ekipaget till start. Ekipaget kunde inte riktig visa sig från sin allra, allra bästa sida även om det var en stabil uppvisning. Traven kunde till exempel ha haft mer bakbensaktivitet och skritten kunde ha varit mer igenom kroppen. Det blev totalt 7.42 poäng och sist av de fem första.

Astoriaimg_6808
Jeanna Högberg på Astoria gick ut sista av svenskarna i söndagens UVM-finaler. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Astoria (e Sir Donnerhall II u Aquarell e Quaterback, uppf och äg Christina Olsson, Hipponews KB) riden av Jeanna Högberg visade en elastisk, lätt trav med fina övergångar, men domarna ville ha lite mer bakbensaktivietet. Skritten var avslappnad men inte helt taktmässig hela tiden och det blev 6,8 poäng. Galoppen och traven fick åtta och totalt blev det 7,62 poäng och en sjunde plats när nio ekipage startat. Det blir alltså ingen medalj på detta UVM.

Daviimg_8632
Severo Jurado Lopez och d’Avie tog VM-guld i klassen för 6-åringar. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Spaniens Severo Jurado Lopez gjorde allt rätt med d’Avie och fick stor uppskattning av publiken efter sitt program som gav 9,26 poäng och en klar ledning.

Hollands Adelinde Cornelissen och Henkie var sexa i förra årets final och gick ut tredjen sist i 6-årsfinalen. Kraftpaketet Henkie gjorde allt rätt, ända tills ena galoppdiagonalen där han plötsligt stannade och försökte vända i samband med bytet. Den rutinerade ryttaren lyckades dock lösa problemet smidigt, men infallet innebar troligen att ekipaget tappade en pallplats. Domarna påpekade att det är en fantastisk häst men drog ner en del på poängen på grund av missen. Det blev 8,16 poäng.

Hollands Diederik Van Silfhout och känslige Habana Libre A visade bland annat en rytmisk trav. Men trots att ryttaren försökte lugna hästen regelbundet slappnade han inte av fullt ut vilket bland annat kan ha lett till en lite kort skritt. Galoppen var i uppförsbacke men det blev inte helt klockrena byten och domarna ville ha mer arbete bakifrån. Det blev 7,46 poäng för ekipaget som var femma i kvalet.

Sist i 6-åringarnas final var kvalvinnaren Laura Strobel, Tyskland, med Villeneuve. Hingsten visade fin bogfrihet i en harmonisk och uttrycksfull uppvisning som fick ryttaren att le stort när hon klappade om honom efteråt. Domarna tog tid på sig med att ge sina poäng och förklarade att de tyckte mycket om hästen. De gav bland annat 9,4 för traven, i skritten ville domarna se en bättre övergång de tyckte också att hästen var lite bakom lodplanet ibland. För galoppen blev det 9,8 och totalt 9,24 poäng och VM-silver. Severo Jurado Lopez och d’Avie tog hand om guldet och rekordklättraren, Hollands Dinja van Liere med Hermes som var tolva i kvalet, tog VM-brons.

Total Hope slutade nia, Astoria tolva och Diod 15:e.

Danska Revolution blev världsmästare för 5-åringar

Start- och resultatlistor

Arrangörens webbplats med webb-tv.

Läs om alla svenska ekipage på UVM.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden