Hästliv
22 maj 05:55

Förbered hästen inför betessläppet – undvik kolik

SommartidGenom en successiv invänjningsperiod kan du förbereda hästen väl inför betessläppet. Enligt skadehistorik från Agria djurförsäkring finns det flera fall då hästar drabbats av kolik i samband med betessläpp. Här kommer därför flera tips på vad hästägaren kan göra för att hästen ska klara av omställningen till att beta gräs hela dagarna.

Förbered hästen inför betessläppet – undvik kolik
Börja med att vänja in hästen stegvis när betessäsongen börjar. Foto: iStock

I ett forskningsprojekt vid SLU, finansierat av Stiftelsen Hästforskning och Agrias forskningsfond, kunde forskarna se att sjukdomar som kolik och fång är vanliga i samband med abrupta förändringar i utfodringen, som till exempel vid betessläpp.

– Även de hästar som gått i vinterhagar med gräs behöver tillvänjas när man släpper dem i nya, obetade gräshagar. Tänk också på att när det har varit en period av torka och sedan kommer regn kan det ske en förändring i gräsets näringsinnehåll, säger Anette Graf, veterinär på Agria, i ett pressmeddelande.

För att undvika att hästen drabbas av kolik eller fång är det viktigt med en invänjningsperiod som sker successivt när hästen går från att äta hösilage till gräs under sommarhalvåret. I statistiken bland Agrias försäkrade hästar ökar antalet kolikfall under maj, när betesperioden startar och drastiska förändringar kan ske i foderstaten.

Beta hästen för hand

Därför är det viktigt att planera för hästens betesgång, och börja vänja den långsamt vid gräs. Det är tidskrävande men många hästägare handbetar sin häst under våren, innan hagarna börjar bli gröna. 

Vissa hästar bör inte gå på bete alls. Detta gäller främst de hästar som haft fång eller fått diagnosen EMS (ekvint metabolt syndrom). Om du är osäker på om din häst bör släppas på bete eller ej bör veterinär tillfrågas.

För att vänja hästen inför betessäsongen är det bra att beta hästen för hand en stund varje dag när gräset börjar växa. Låt sedan hästen gå i en gräshage under en begränsad tid av dygnet och öka sedan tiden i gräshagen successivt för att hästen ska vänja sig.

Källa: Agria Djurförsäkring

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden