Distansritt
30 augusti 2018 16:00

Första hästarna på väg mot VM

Äventyret börjarIdag torsdag åker de första hästarna från Sverige mot VM i Tryon, USA. Distansritten är först ut att avgöras när det samlade mästerskapet drar igång med invigning den 11 september.

Första hästarna på väg mot VM
Nu börjar VM-äventyret! De första svenska hästarna är på väg till Tryon (bilden är tagen vid ett annat tillfälle). Foto: Annelie Frank

De fyra svenska distansrittshästarna samåker med två egna transporter till Liège i Belgien och flyget till WEG och Tryon International Equestrian Center den 2 september. Ryttarna får inte åka med sina hästar utan tar sig sedan till Bryssel och ett annat plan till USA. Men när de kommer till Tryon får bara två utvalda sköta om hästarna under två dygn eftersom dessa måste stå i karantänsstall. Alla distansrittshästar flyger tillbaka till Liège den 16 september.

Det är distansritten, tillsammans med reining och dressyr, som är först ut under WEG onsdag den 12 september. Det finns i skrivande stund ingen korrekt startlista eftersom definitiv startanmälan görs 3 september. Men från föranmälan kan man beräkna antal länder, lag och ekipage (max fyra från varje land). Då hamnar man på 43 av 53 länder som arrangerar distansritt i världen och 130 ekipage varav möjliga 30 lag.

VM i distansritt avgörs vartannat år, men vart fjärde år genomförs VM samlat i alla ridsportens grenar. World Equestrian Games, WEG, är ett svenskt utomhusinitiativ med premiär i Stockholm 1990. På hemsidan kan du läsa mer om WEG och Tryon International Equestrian Center, TIEC. Där finns också flera bildgallerier och beskrivningar av det 647 hektar stora arena- och tävlingsområdet, som ligger 10 km från Columbus, i Polk County i staten North Carolina på östkusten i USA.

180830_forstahastarnapavagmotvm_ulflonas2
Några ledare och ryttare i VM-truppen i distansritt. Fr.vä. Marianne Eriksson, ordförande i Distanskommittén, Zandra Lagerbäck, landslagsledaren Leonard Liesens och Yvonne Ekelund. Foto: Ulf Lonäs

VM-truppen

Den svenska VM-truppen i distansritt är: Hedonizt/Yvonne Ekelund, My Kanel el Hamy/Zandra Lagerbäck, TA Khrim/Elin Joelsson och King of Pirates/Annelie Eriksson. Dessutom landslagsledaren och tränaren Leonard Liesens i Belgien, landslagsveterinär Mia Svensson och distanskommitténs ordförande Marianne Eriksson.

För Sverige är det enbart fokus på ett bra lagresultat i distansritt. Individuellt skulle en medalj eller topp fem vara ett sensationellt resultat även om chansen alltid finns. Spanien, Frankrike, USA, Bahrain, UAE och Belgien får anses vara några medaljfavoriter. Lagtävlingen avgörs genom att alla fyra eller minst tre ekipage från varje land genomför VM-loppet med godkänd slutbesiktning. De tre bästa ekipagens tider från varje land formar sedan laget och lägst sammanlagda tid vinner. Att tävla individuellt är en sak, medan att tävla för ett lag ställer lite andra krav. Det vet våra svenska VM-ryttare som alla har erfarenhet av att tävla i ett mästerskapslag. Lagmedalj är inte trolig men alltid möjligt, topp fem blir svårt men inte lika omöjligt, och topp tio är fullt möjligt om laget inte spricker och bara en eller två blir godkända.

180830_forstahastarnapavagmotvm_ulflonas1
Hedonizt och Yvonne Ekelund när de tog SM-silver på 160 km 2017. Foto: Ulf Lonäs

Så här motiverar landslagsledaren Leonard Liesens uttagningen av VM-ekipagen.
– Annelie hade två kvalade hästar och båda gjorde bra ifrån sig mot vad jag begärde. Därför är King of Pirates uttagen och King Peak blir reservhäst på hemmaplan.
– TA Khrim har visat det bästa jag sett honom i år sedan jag började jobba med Sveriges distansryttare förra året. Elin har gjort det jag bett henne göra med skoning, träningsschema och foder. Hästen ser bra ut och platsar i teamet.
– Hedonizt är en häst som överraskar. Han är inte så stor men är full av energi och verkar orka hur långt som helst. Jag tror att han har förutsättningar att bli ännu bättre, att han klarar alla backar uppför och nedför, så han är en lämplig häst. Han har heller inte så mycket muskelmassa och det är en fördel om det blir varmt och fuktigt i Tryon.
– Zandra och My Kanel el Hamy är nykomlingar och var inte tillräckligt FEI-kvalade i början av året. Men 160 km fixade dom i Ermelo, Holland och Zandra klarade sitt sista nödvändiga kval på 120 km med annan häst på Nordisk Baltiska Mästerskapen i juni. Kanel är en mycket bra häst som kan ännu mer trots att han bara gjort en 160 km. Så är det bara, kommenterar Leonard.

180830_forstahastarnapavagmotvm_ulflonas3
My Kanel el Hamy och Zandra Ekelund när de vann unghästfinalen för 6-åringar 2015. Foto: Ulf Lonäs

Så här avgörs VM i distansritt 2018

Distansen är 160 km uppdelad på fem sträckor 37, 30, 40, 30 och 23 km. Höjdskillnaden för sträckorna ligger mellan 0 och upp till 79 meter. Alla hästar får ett datorchip och GPS som fästs i huvudlaget eller om halsen som håller rätt på tiderna. Max fyra ekipage från varje land får starta. Starten går onsdagen den 12 september klockan 06.30 (12.30 svensk tid) och sker med masstart. Max ridtid för ekipagen är 14,25 timmar, vilket innebär att tävlingen totalt kan pågå under 17,25 timmar och att minimitempot över full distans 160 km blir minst 14 km/tim för godkänt lopp (Alla tider kan komma att justeras något, främst boende på vädret, av Ground Jury och domarna på plats.)

Varje häst har ett serviceteam, grooms eller på distansrittssvenska hinknissor och hinknissar, om max fem personer. Teamen får serva och assistera hästen och ryttaren under hela tävlingen i vetgate och även ute på banorna, men bara enligt regelboken. På detta VM får man bara köra ut och serva på några förutbestämda platser på banorna men arrangören ställer ut vatten till hästarna på några ställen.

Varje sträcka börjar och slutar inne på Tryons stora huvudarena. Där finns efter varje sträcka en s.k. vetgate där hästarna kontrolleras och godkänns, eller stoppas, av veterinärerna. Ekipagen får en ankomsttid och sedan har man max 20 minuter på sig att gå in i vetgate där ridtiden för sträckan stoppas. Hästens puls får där vara max 64 slag/minut och hästen ska också under veterinärundersökningen trava upp och vända tillbaka på en 40 meter rak sträcka inne i vetgate. De bästa hästarna och teamen klarar på 1-2 minuter, att sadla av, ta bort skydd och lera, kolla puls och skor, handmassera lätt och kyla ned hästen med vatten för att minska pulsen.

På ett mästerskap gör också teamveterinären en snabbkoll, innan man går in till vetgate för beslutande besiktning. På VM och EM genomför veterinärerna en s.k. reinspection efter vissa sträckor. Det innebär att alla hästar, sadlade och klara för återstart och som blivit godkända i vetgate, åter ska visas och trava upp för veterinären som då också får möjlighet att kolla upp återhämtningen efter varje sträcka. Det är inte ovanligt att en redan godkänd häst då kan bli utesluten. Djurskyddet är alltså väl tillgodosett i distansritt om det sker enligt FEI:s regelbok och varje arrangerande nations egna djurskyddsbestämmelser.

Ska en häst uteslutas sker det alltid genom att en domare genomför en skriftlig anonym omröstning (yes or no) mellan tre veterinärer för att kunna utesluta hästen. Efter varje vetgate är det obligatorisk vila i ett vilområde för alla hästar under 40 eller 50 minuter räknat från hästens intid till vetgate. Återstarten på varje sträcka sker individuellt som en jaktstart räknat från hästens tid in till puls och vetgate.

Efter målgång är tiden max 30 minuter in till slutbesiktning. Det är alltså inte säkert att först i mål vinner om hästen inte blir godkänd veterinärt i slutbesiktningen och inte uppfyller bedömningskriteriet ”fit to continue”, vilket hände på VM 2016 där tvåan i mål blev världsmästare. Prissumman i distansritten under WEG 2018 är individuellt 26.000 dollar, varav 8.000 till segraren och i lagtävlingen 26,600 dollar. Både individuellt och i lagtävlingen får tolv placerade prispengar.

Banorna

Banorna i anslutning till huvudarenan är helt nyanlagda förutom vissa delar från testtävlingen på 120 km i april. Då rapporterades banan vara mycket teknisk, krävande och svår. Ryttarna från Förenande Arabemiraten, UAE, som rider med gasen i botten och försöker öka på sista sträckan i ökenloppen, överraskade med att komma mål på mer normala tempot drygt 16 km/tim full distans. Troligen insåg man att det inte gick att rida fortare på testbanan. Under hela sommaren har banan färdigställts och förlängts varje dag med maskiner och banbyggare och de finns osäkra men ändå uppgifter om att banan gjorts mindre teknisk och därmed snabbare. I så fall gynnar det inte de svenska hästarna och flera andra länders hästar som är bra på råterräng och backar. Banansvariga är två damer med egen erfarenhet av distansritt. Sue Phillips som är fyrstjärnig teknisk FEI-delegat, domare och steward och tävlingsledaren och distansrittsarrangören Jan Stevens.

Underlaget  i terrängen är ofta av en typ av röd ler-och sandjord som kan bli hal om regn. Topografin är kuperad och innehåller ”rolling hills” som kan beskrivas som böljande kullar eller backe uppför och nedför. Kommer dessa tätt efter varandra blir det ganska jobbigt för hästarna till slut. Efter testtävlingen rapporterades också att det fanns få ställen på den banan som hästarna kunde återhämta sig lite i lugnare trav eller galopp. Det är nog troligt att årets VM-bana blir en överraskande utmaning. Det är inte bara 160 km på en dag som ska klaras utan också banan som i alla lopp alltid är unik i distansritt.

Fakta

Fakta om VM-ekipagen i distansritt

Yvonne Ekelund, 49 år, Hedonizt ox 14 år, Växjö.

Yvonne är en erfaren landslagsryttare i distansritt som genomfört 9.410 tävlingskilometer och flera både EM och VM, och hon är A-tränare och landslagsledare för distansrittsungdomarna. Ingick i laget som tog VM-brons i Frankrike år 2000 och genomförde VM i England 2012 som näst bästa svenska ekipage.

Hedonizt har fram till 2017 ägts, tränats och tävlats av Ingrid Boström och hennes medryttare och har då haft ett flertal topplaceringar på främst 80 km. Han tog YRSM-silver på 120 km 2016 och har 2.048 tävlingskilometer. När Yvonne tog över Hedonizt 2017 debuterade han på VM-distansen 160 km och de tog SM-silver. Visade tillsammans med tidigare stallkamraten My Kanel el Hamy (som är uppfödd av Yvonne) VM-form på 160 km i Ermelo, Holland i maj. Yvonne och Hedonizt är ett av två rutinerade mästarskapsankare och borde vara ett säkert kort i laget.

Zandra Lagerbäck, 38 år, My Kanel el Hamy ox 9 år, Täby.

Zandra är medryttaren som tävlat distansritt i 15 år, har 3.110 genomförda tävlingskilometer och som med sin favorithäst Kanel tagit sig ända till VM. Hon tog SM-brons på 160 km 2017 och har flera placeringar med honom. Kanel och Zandra vann Unghästfinalen 80 km 2015 och Kanel utnämndes till Årets 6-åriga Unghäst i Distansritt. De ingick i silverlaget på lag-SM 2016 och Kanel tog silver med Svea Hallinder på YRSM 120 km 2017.

Kanel är rankad som nr 3 i Sverige, och är som nr 99 högst rankade svenska häst per augusti 2018 i FEI:s internationella hästranking i konkurrens med 3.997 rankade distansrittshästar i världen. Han är en utbrytarkung, busgrabb och en personlighet som kan ha lite hyss för sig även under tävling, men en stor talang i distansritt. Kanel har1.440 km och ägs av distansrittsveteranen Ingrid Boström som har lagbrons från VM år 2000, tio SM-guld, och 14.570 tävlingskilometer.

– Kanel är mycket snabbpulsad, stabil och kan galoppera långt men är inte snabbgalopperad. Han vet vem han är och orädd. Det är stallets bästa häst, men oprövad på internationella mästerskap (utesluten på YREM i Italien i juli). En snabb bana och ett stort startfält är nog ingen fördel för Kanel, säger Ingrid.

Elin Joelsson, 35 år, TA Khrim ox 13 år, Edsbro.

Elin debuterar i landslaget men har tävlat distansritt i åtta år och har 4.614 tävlingskilometer. Ingick i guldlagen på lag-SM 2016 och på Nordisk Baltiska Mästerskapet i år. Ekipaget är lite svårbedömt, men i en lagtävling är alla lika mycket värda för laget.

TA Khrim har 2.160 km och har genomfört en 160 km varje år de senaste tre åren.

– Khrim är uthållig och lika bra på alla underlag. Lat i grunden men en utpräglad flockhäst som tänder till i rätt sällskap. Backar är okey, han är inte värmekänslig och ju svårare och mer teknisk bana desto bättre för oss, säger Elin som känner sig trygg inför hans första flygresa.

Annelie Eriksson, 30 år, King of Pirates ox 11 år, Bjursås.

Annelie är en utpräglad tävlingsindivid som har både rutin och erfarenhet. Hon har 11. 679 tävlingskilometer, har tävlat i flera länder och haft framgångar på mästerskap. Har rutin från både EM och VM. Med en galet snabb och lång slutfinish red hon som tolvåring hem YRSM 120 km år 2000. Vann 2015, som gästryttare enstjärniga italienska Unghästfinalen 82 km för 6-åringar och som tränare den svenska Unghästfinalen för 5-åringar 2013. Hon vann också ett mycket stort lopp över 80 km i England förra året. Är det andra mästerskapsankaret i laget.

King of Pirates och Annelie klarade av sitt VM-kval och Piratens enda genomförda start på 160 km i Frankrike förra året. På 160 km i Ermelo, Holland i maj blev de uteslutna för gait (oregelbunden gång/hälta). Med Pia Eriksson i sadeln ingick Piraten i laget som tog guld på Nordisk Baltiska Mästerskapen 120 km i juni på en svår teknisk bana i Finland.

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden