Sverige
20 juli 2018 17:42

Försumlig stuteriveterinär får en erinran

Resistenta bakterierStuteriveterinären tog inte sitt ansvar i samband med behandling och ordination av antibiotika när det gällde ston som kom till seminstationen där hon arbetade. Nu får hon en en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Försumlig stuteriveterinär får en erinran
Det var efter provtagning som det visade sig att flera hästar som hade varit på seminstationen bar på resistenta bakterier. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Det är Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård som har tagit beslutet om en erinran efter bland annat en anmälan av aktuell länsstyrelse.

Några hästar som hade besökt seminstationen hade lämnat prover som var positiva för resistenta bakterier, MRSA. Länsstyrelsen konstaterade vid sitt besök på seminstationen förra året att hygienrutinerna inte var tillräckliga och att det fanns brister när det gällde antibiotikaanvändningen.

Antibiotikan hade inte ordinerats på ett återhållsamt sätt och inte heller hade risk för resistensutveck­ling beaktats. Det handlade bland annat om att en och samma häst hade behandlats med flera olika antibiotikasub­stanser under kort period har skett och två olika substanser har använts samtidigt utan att det går att utläsa i hästens journalen att det fanns fog för detta.

När det gäller bristerna i hygienrutinerna anser länsstyrelsen att detta bidragit till att flera hästar utan tidigare koppling till varandra och som besökt stationen där den aktuella veterinären arbetade, varit positiva för MRSA. Veterinären själv hade samma bakterie som hästarna.

När det gäller hygienrutinerna lastas inte veterinären för detta då det är den som driver verksamheten som är ansvarig för hygienplanen. Däremot anser nämnden att veterinären har varit försumlig när det gäller behandling och ordination av antibiotika och att denna försummelse är så allvarlig att veterinären ska ha en disciplinpåföljd i form av erinran.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden