Sverige
23 oktober 2019 12:50
Ridsportplus

Fortfarande mer bling än MIPS på hjälmhyllan

Säkerheten halkar efterInget slår skyddssystemet MIPS när det gäller rotationsvåld mot hjärnan vid ridolyckor. Detta enligt Folksams stora ridhjälmstest förra året. Men trots att nästan alla testade hjälmar underkändes är det fortfarande mycket glest med MIPS-hjälmar i ridsportbutikerna.
– Dagens ridhjälmar är inte utvecklade för maximalt skydd av hjärnan vid en smäll, säger Helena Stigson, idrottsforskare på Folksam.

Fortfarande mer bling än MIPS på hjälmhyllan
Omkring fem ryttare i veckan drabbas av huvudskador. En av sju som drabbas av en huvudskada får bestående men. Foto: Marta Kent/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Resultatet av Folksams stora test av ridhjälmar förra året överraskade många och slog ner som en bomb i hjälmbranschen. I stället för att endast testa skyddet vid raka islag, så som certifieringstesterna normalt görs, adderade Folksam även sneda islag. Resultatet var häpnadsväckande.

Endast tre av femton hjälmar godkändes, varav två stycken var från hjälmföretaget Back on Track och utrustade med skyddssystemet MIPS, som skyddar mot skadligt rotationsvåld mot hjärnan vid sneda islag. Resten av de testade hjälmarna, som hörde till de mest sålda på marknaden, saknade MIPS. Men trots Folksams test har gensvaret bland de stora hjälmtillverkarna varit minst sagt ljummet.

Minst 30 procent säkrare

Drygt ett år efter testet är det endast den brittiska hjälmtillverkaren Charles Owen som har integrerat MIPS i tre av sina hjälmmodeller. Och då var det ändå en Charles Owen-hjälm som var den enda utan MIPS som godkändes i Folksams test.

– Vi har inte testat de nya MIPS-hjälmarna ännu, men eftersom de är helt nyutvecklade kan man förvänta sig att de är bra. Generellt säger man från MIPS sida att en hjälm blir minst 30 procent säkrare med MIPS än utan, säger Helena Stigson, idrottsforskare på Folksam.

Helena Stigsson
Helena Stigsson på Folksam sitter även med i säkerhetsutskottet på Svenska Ridsportförbundet, och har varit delaktig i lanseringen av den så kallade ”hjärntrappan”.

Explosion av MIPS-hjälmar

MIPS är en svensk uppfinning som nyligen belönades med det prestigefulla Polhemspriset, och den första MIPS-hjälmen som kom ut på marknaden 2007 var en ridhjälm från Back on Track. Men därefter har det stått helt stilla på ridhjälmsfronten, medan utbudet av cykel- och skidhjälmar med MIPS fullkomligen har exploderat. En snabb MIPS-sökning på sportkedjan Stadiums hemsida resulterar i 97 olika hjälmar.

Förklaringen till trögheten på ridsportsidan beror till stor del på att det saknas återkommande tester av ridhjälmar på samma sätt som sker med exempelvis cykelhjälmar. Detta enligt Helena Stigson som även nämner krocktester och hur dessa driver på utvecklingen av bättre krockskydd hos bilar.

Säkerhetstester driver på

Skyddet vid rotationsvåld är också ett mer naturligt testmoment vid test av cykel- och skidhjälmar, där det finns en övergripande drivkraft att ligga steget före lagkraven och EU-uppdateringen av dagens certifieringstester, som dock är att vänta först om några år.
– Säkerhetstester driver på utvecklingen och vi kommer att fortsätta testa ridhjälmar så länge standardiseringstesterna inte tar hänsyn till sneda islag, säger Helena Stigson.

Pepijn Ott på OC Equestrian är agent för italienska KEP, som marknadsförs som den enda hjälm som får säljas över hela världen. En KEP-modell var med i Folksams test och fick medelbetyget tre. Något som KEP Italia reagerade negativt på – främst för att man ansåg att testet hade ett ensidigt fokus på sneda islag.

– KEP har flest certifikat i världen – en häst kan rulla över våra hjälmar. Det känns fel att dra slutsatser om hur säker en hjälm är bara genom att titta på sneda islag, säger Pepijn Ott, och tillägger att KEP Italia dock inte är främmande för att integrera MIPS i framtiden.
– Jag har pushat för det och det kanske är på gång. KEP är en säker hjälm, men ju säkrare, desto bättre.

Dyrare med glitter

Är MIPS lösningen på allt?
– Det är en bra och innovativ lösning, men när vi testar hjälmar ser vi att det behövs något mer. Inom cykelbranschen tittar man exempelvis på hur man skulle kunna kombinera airbagteknik med en vanlig hjälm, för att kunna absorbera rörelseenergi bättre och skydda mot hjärnskakningar, säger Helena Stigson.

– Det går att göra mycket mer, men vi måste också få igång konsumentefterfrågan när det gäller MIPS och säkrare hjälmar, säger Helena Stigson.

Emma Cappelen, som arbetar på Ale Ridsport, säljer många hjälmar med glitter på, men har märkt av ett ökat intresse för MIPS.
–  Det är många som frågar efter MIPS, men det känns fortfarande ganska nytt inom ridsporten. Folk frågar oftast vilken hjälm som är säkrast och det är dyrare med glitter än med MIPS.

Folksams test av ridhjälmar 2018

Fakta

Rotationsvåld och MIPS

  • När du kraschar, oavsett om du rider, cyklar eller åker skidor, träffar hjälmen sällan underlaget rakt på. Så utförs dock hjälmtesterna. Sannolikt kommer hjälmen i stället att träffa underlaget i en sned vinkel och utsätta din hjärna för rotationsvåld, vilket ökar risken för svåra hjärnskador.
  • MIPS (Multi-directional Impact Protection System) är en svensk hjälmteknologi som imiterar huvudets egna skydd, där hjärnan är inbäddad i en vätska som skyddar den mot stötar och rotationspåverkan.
  • MIPS-skiktet utgörs av ett extra lågfriktionslager som rör sig på insidan av hjälmen och skyddar hjärnan mot trauma. Idag används systemet av hjälmtillverkare över hela världen, särskilt på sportsidan.
  • Samtidigt arbetar man på EU-nivå för att ta fram nya underlag för certifieringstester, som till skillnad från idag även tar hänsyn skyddsförmågan vid sneda islag.
  • Nyligen tilldelades Peter Halldin, Hans von Holst och Svein Kleiven, som är trion bakom innovationen MIPS, Sveriges Ingenjörers Polhemspris 2019. Alla tre är forskare i neuronik – sambandet mellan neurotrauma och biomekanik–  vid KTH i Stockholm.
Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden