Unghäståret del 5Efter några veckor på bete är det dags att börja arbeta igen. En lugn igångsättning och repetition ska förbereda unghästarna hos Camilla Axelsson för höstens stora händelse: Breeders Trophy-finalerna. Läs om teamets förberedelser och kika på klippen med Camilla Axelssons bästa tips.
Fullt fokus på Breeders för 3-åringarna
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Sommarlovet är över, 3-åringarna är tillbaka. Ledigheten blev kanske lite kort, endast fem veckor för de flesta, men jag tror inte det gör så mycket. Genom åren har jag upptäckt att unga hästar har en fantastisk förmåga att inte bara återhämta sig snabbt, utan även hitta tillbaka till formen.
Dessutom kommer det att bli mer ledighet till hösten och vintern, när kommande uppgift är avklarad.
Nu är det nämligen Breeders i fokus. För vår del handlar det om sex hästar. Vi hade 60 till inridning, 40 av dem gick sina 3-årstest och tio kvalade till Breeders, det vill säga de fick minst 48 poäng och 8,0 i snittpoäng.
Inga ändringar i kvalreglerna för 3-åringarna
För 3-åringarna är det förresten inga ändringar i kvalreglerna i dessa coronatider, till skillnad från hur det är i de äldre kategorierna. En nyhet för 3-åringar är dock ett sent test och där ska vi ha två hästar med. Dessa två följer det schema för inridning som vi pratat om tidigare i den här serien. De andra, de som haft sommarlov och nu är tillbaka, har sju veckor på sig att komma i Breedersform.
Vi tar det lugnt de första två veckorna. Det som hästarna behöver göra är att ”bo in sig”, repetera och påminnas om att de är ridhästar. Det blir repetitionsveckor där de får en gjord om magen och inspänningar, och får gå på longeringsvolten i ungefär 20
minuter, i alla gångarter. Det blir också tömkörning. löshoppning och i slutet på andra veckan rider vi lite.
Det är alltid lika roligt att se hur duktiga hästarna är, hur väl de kommer ihåg det de lärt sig tidigare. De kan systemet, de vet vad de kan och vad vi vill och krånglar sällan till det.
Den tredje och fjärde veckan följer i ungefär samma spår. Nu tillkommer bommar på marken vid tömkörningen. Det är jättebra för hästarnas uppmärksamhet och lydnad, och för deras balans.
Blir mycket uteritter
Det är också dags för mer ridning. I den här fasen av hästarnas uppbyggnad blir det mycket uteritter, för det gäller att utnyttja det fina vädret och alla härliga stubbåkrar. Det är ett underbart sätt för hästarna att bygga konditionen och få den framåtbjudning som kommer på köpet. Självklart ska hästarna gå med näsan framför lodplanet och utan hjälptyglar.
Vecka fem är det bara tre veckor kvar till Breeders och nu kommer det in ett nytt moment i gångartshästarnas liv: dressyrsadeln. Nu får man nytta av den framåtbjudning hästarna fått från uteritterna. Många tycker nämligen att det känns konstigt med den nya typen av sadel. Ryttaren kommer ju om hästen mer och tyngdpunkten flyttas mera bakåt. Men vill hästen gå naturligt framåt blir allt mycket lättare.
Löshoppningen en gång i veckan för alla har pågått som vanligt men gångartshästarna får nu bara hoppa ungefär varannan gång. Dock travar och galopperar vi över bommar med dem, för balansens skull. Hopphästarna får där-emot självklart träna på hinder. Vi hoppar aldrig uppsuttet, det är ju löshoppning de ska visa på Breeders. Uppsutten hoppning kommer automatiskt senare.
Grundträningen i övrigt är densamma för hopp- och dressyrhästar.
Blir något helt annat när man kommer bort
Hur duktiga de här 3-åriga hästarna än är på hemmaplan, så är det något helt annat när man kommer bort. Särskilt som det ju för Breeders handlar om stora Flyinge med den enorma Crafoordhallen och Stora ridhallen. Visserligen har hästarna redan varit på bortaplan vid 3-årstesten, men där var det på mindre ställen, i mindre ridhus och lugnare miljö. Dessutom hade hästarna både frigalopperat och löshoppat och var alltså avrastade när det var dags för ridning.
Därför är det viktigt att 3-åringen får lära sig att vara i nya miljöer. Visst kan det vara individuellt, vissa bryr sig knappt alls om att de är på nytt ställe, andra behöver åka många gånger. Det gäller att man själv bedömer vad hästen behöver.
När man kommit till ett ”främmande” ridhus måste man ge hästen tid att ta in miljön. Det är mycket lämpligt att låta den gå på lina tills den spänt av, så att inte spänningar gör att uppsittningen blir stressande.
Fakta
Visste du att…
…det inte är att rekommendera att rida in hästar med dressyrsadel. Med allroundsadel kan man ge den unga hästen större ryggfrihet. I dressyrsadel kommer man som ryttare mera om hästen, djupare ner på ryggen och tyngdpunkten kommer längre bak.
Det finns ingen anledning att stöpa hästen i dressyrform för tidigt.
När hästen är van vid ryttare kan dressyrsadeln få komma på, men det är viktigt att variera och använda en lättare typ av sadel vid uteritter.
Bra är också att låta en medföljare leda hästen en liten stund med ryttaren på ryggen. Det skapar trygghet och det är en moment den känner igen. Först därefter kan det blir fintrimning.
Så här, med Breeders bara några veckor bort, ska hästen vara i stort sett klar för sin uppgift. Den ska kunna göra övergångar mellan skritt och trav, den ska klara galoppfattningar och tempoväxlingar, den ska kunna gå i både fri skritt och skritt med kontakt och den ska göra dessa moment mentalt och fysiskt avspänt. Det är en förutsättning för att få fram gångarterna, eller att visa sin hoppning.
Hör Camilla Axelsson berätta om vilken sadel som väntar för gångartshästarna:
3-åringen ska kunna vara i en ovan miljö
Målet med förberedelserna inför Breeders är självklart att sätta hästen i sådan kondition att den orkar fullfölja hela programmet, antingen om det är gångartstestet eller löshoppningen den ska genomföra. Men det handlar också om att 3-åringen ska vara lydig. Det är därför vi tömkör mycket. Man ska kunna, och våga, rida hästen bland andra hästar, i ovan miljö.
Jag blir varje år lika förvånad över hur svårt det är att rida en 3-åring på Flyinge, trots att vi förberett den minutiöst. Crafoordhallen är enorm, det ekar och där är stora fönster, jättesvårt för en 3-årig häst. Den miljön är knepig att försöka återskapa hemma, men man kan vänja hästen att bli riden bland andra hästar, man kan rida med ridhusdörren öppen och hoppas att traktorer och bilar kör förbi utanför.
Fakta
Om tränaren
Camilla Axelsson, 40, välmeriterad unghästtränare.
Bor på gård utanför Skurup i södra Skåne.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2020.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på