Körning
20 september 2021 10:25
Ridsportplus

Godkänt för svenska kuskarna på VM

VM i körningVM-medaljerna är utdelade, tävlingsplatsen i franska Haras du Pin städas upp och de svenska enbetskuskarna Johan Herner och Emma Gustavsson och parkusken Marika Strömberg är på väg hem. Med sig har de en elfteplats totalt som bäst och en himla massa ny erfarenhet.

Godkänt för svenska kuskarna på VM
Johan Herner och Störtebekers Big Cracker i den tuffa och mycket krävande maratonbanan. Foto: Jenny Ekelund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Egentligen skulle de varit fyra svenska deltagare. Men Hanna Holstein blev dålig på vägen ner till Frankrike och fick vända hem igen med sina laddade welshponnyer. Det kommer fler mästerskap men självklart påverkade Hannas otur även de andra.

Dressyren började bra. Johan Herner och Ingela Ekelunds fina ponny Störtebekers Big Cracker körde in på en sjätteplats med 55,69 i det 33 ekipage starka startfältet i enbetsklassen.

Banan var tung och kusken menade att ”Lillemans” (ponnyns vardagsnamn) fina ökningar inte kom riktigt till sin rätt här.

Emma Gustavsson och Artemis fick 58,4 och gick in på en 14:e plats.
– Tungt underlag så jag fick driva en hel del men inga större missar, rapporterade Emma.

Tuff maratonbana

Dressyrdagen var inte Marika Strömbergs bästa dag. Uppvisningen var inte bra i domarnas ögon och dessutom fem extra straff – det kunde börjat bättre för det svenska parekipaget.

Maratonbanan var extra tuff, stigningar, krävande hinder, mycket vatten. Emma Gustavsson skapade dessutom extra dramatik när hon redan i det första hindret var uppe på två hjul.

Men erfarenheten från både kusk och groom fixade att de kom ner på fyra hjul igen och kunde fortsätta trots problem med broms och en boll som föll. Artemis var heller inte överförtjust i hindren men ekipaget körde in på en 25:e plats i maraton.

För Johan Herner och Lilleman gick det bättre. De fick ta en liten omväg i första hindret plus att en boll åkte men sedan rullade det på enligt planen. Lilleman blev dock trött mot slutet, det här var riktigt tufft. 19:e plats i maraton och med det fina dressyrresultatet var Johan fortfarande med i striden om topplaceringarna.

Marika Strömberg hade lagt dressyrresultaten bakom sig och gav, som alltid, järnet i maraton. Hon lyckades också plocka några placeringar och lämnade den tråkiga bottenstriden bakom sig. Starkt gjort. Det blev till slut plats 24 i parklassen, där 31 ekipage startade.

Marika
Marika Strömberg ger järnet i vattenhindret. Hon körde upp flera placeringar med sin fina insats i maraton. Foto: Pia Petersson

Vädret en utmaning

Film efter film landade från dem som var på plats i Frankrike. Konbanan var minst sagt ”snirklig” och krävde verkligen skicklighet. Dessutom ställde inte vädret upp på kuskarnas sida. Regn över ekipagen, portarna och de förrädiska bollarna.

Bäst av svenskarna var Johan Herner med en boll ner och ett litet tidsfel. Det blev en 18:e plats i det momentet. Emma Gustavsson var felfri bland portarna men fick tidsfel och körde in på plats 21. I parklassen körde Marika också felfritt men fick tidsfel.

Totalt blev det i svenskgänget en plats 11 för Johan, plats 24 för Emma och plats 24 även för Marika. Ja det kunde gått bättre men ändå så bra gjort i tuffa förhållanden och med världens bästa ponnykuskar på plats.

Guldet i enbetsklassen gick till Schweiz och Cedric Scherrer, i parklassen till Nederländerna och Rodinde Rutjens och i fyrspannsklassen till Marijke Hammink, också Nederländerna.

Johan Herner och ”Lilleman” blev även bästa nordiska ekipage.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden