Körning
28 juli 2021 17:29
Ridsportplus

Herners makalösa helg

GuldgosseGuld individuellt, guld i lag. Han ser ganska nöjd ut, landslagskusken Johan Herner, när han sammanfattar helgens stora nordiska mästerskap i sportkörning.

Herners makalösa helg
Johan Herner - nybliven guldman vid NM i sportkörning i helgen. Ponny heter Störtebekers Big Cracker och groom är Ingela Ekelund. Foto: Ulla Herner

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nu är det vardag igen men framgången ligger så nära, det är gott att diskutera vad som egenligen hände och hur det hände.

Med Johan Herner är delar av teamet, Ingela Ekelund, hästägare och den här gången också groom i dressyr och precision, Ester Fagerlind, som förutom att hon själv är en framgångsrik ungdomskusk, också håller koll på det mesta i Team Herner.

Och så naturligtvis Störtebekers Big Cracker, ponnyn som till vardags kallas Lilleman. Godkänd hingst, vacker som en dag och som på ett år verkligen har utvecklats i ponnykörningen tack vare Johans Herners kunskap och erfarenhet.

Framgångsrikt samarbete

Det är drygt ett år sedan som Ingela Ekelund och Johan Herner bestämde sig för att starta ett körningssamarbete med Lilleman. Ingela Ekelund körde själv ponnyn både hemma och på tävling.
–  Jag kör nog hellre än bra, säger hon själv, Det kändes bättre att be om hjälp.

Efter ett års samarbete är de inte bara kusk- och hästägare utan har också blivit riktigt goda vänner där hästägaren hänger med på de flesta aktiviteter och även ibland avlastar hemmajobbet för Johan som har fler hästar i stallet.

2. Bästa Teamet
Teamet pustar ut efter ett härligt nordiskt mästerskap i sportkörning. Från vänster Ingela Ekelund, groom i dressyr och precision, Ester Fagerlind, ung framgångsrik kusk som också håller koll på det mesta i teamet. Dubbla guldponnyn ”Lilleman” och längst till höger kusken själv – Johan Herner. Med i teamet är också Ingmark Nilsson, groom i maraton. Foto: Eva Österlund

Men hur gick det nu på NM då?
– Jag blev trea i dressyr, berättar Johan Herner. Lilleman gick riktigt bra, några missar som jag tar på mig.

Före i dressyrtoppen fanns två riktigt vassa danska kuskar, Karina Blaabjerg och Lise Halkjaer.
– Maratonbanan hade sju hinder, inte jättetekniska men tuffa ändå, fortsätter Johan Herner. Det gick riktigt bra även om Lilleman ibland var snabbare än jag!

Vann maratonmomentet

Riktigt bra betyder att det svenska ekipaget vann maratonmomentet och var tvåa efter två grenar. Karin Blaabjerg i topp men det var riktigt, riktigt tätt.

Ester Fagerlind berättar att precisinskörningen var en riktig rysare.

Johan Herner menar att ponnyn hade förvandlats till en drake. De bara öste på, felfria in i mål och därmed var guldet bärgat. Snabbast av alla.
Inte nog med det, lagkamraterna Anna Racking och Lida Sjödin höll ihop sina körningar hela vägen och därmed blev också lagguldet i ponny enbet svenskt.

– Det här var så mycket bättre än mina förväntningar och ändå var de höga, det är fantastiskt att få vara en del i allt detta säger Ingela Ekelund.

Nya mål i sikte

Först ska man smälta allt som hänt och glädja sig åt detta fantastiska nordiska mästerskap men nya mål finns uppställda sedan länge. Och strategin är klar.
-Ännu en tävling i Danmark finns på listan, säger Johan Herner, det är också Skånskt Mästerskap inom räckhåll och sedan nytt stort mästerskap för ponnyekipage.
-Om landslagsledaren Annika Borg tar ut oss förstås, tillägger han.

Framgångarna med Lilleman har knappast fått Johan Herner att övergre det här med att köra stor häst. Han har flera framtidslöften i stallet. Och naturligtvis sin stora numera nästan pensionerade stjärna O’man.
-Min andra tävlingshäst, Abkaers Stuntman eller Kjelle, ska jag dock sälja säger han. Det är en jättefin häst men det fungerade inte riktigt mellan mig och honom och då är det bättre att han kommer till någon annan där det stämmer perfekt.

4. Dubbelt Guld
Dubbelt guld i NM i sportkörning blev det för det här gänget – Johan Herner, Ester Fagerlind, Ingela Ekelund och Störtebekers Big Cracker alias Lilleman. Foto: Eva Österlund

Guldigt framtidslöfte

I hagarna hemma hos Johan Herner går också just nu den guldgule ponnyn Menai Diego.
Ung, lovande framgångsrik, körd av Ester Fagerlind.
–  Vår ambition med NM var att inte komma sist, berättar hon. Det är bara två år sedan Diego blev inkörd, han har så mycket kvar att ge, det gäller att inte jaga på här när tävlingsmänniskan i mig får övertaget.
–  Vår maraton var npg den bästa jag har gjort i år, han var också fin i precisionen.
–  Han ska vara bäst om några år, fortsätter Ester, som gjort det mesta arbetet med den här ponny själv.

På NM blev det en tredjeplats totalt för ekipaget. De var femma i dressyren, tia i maraton och avslutade med en seger i precisionskörningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden