Ponny
16 november 2021 15:25

Grönt ljus för första internationella ponnymätningen i Sverige

PonnymätningSvenska ponnyer behöver snart inte resa utomlands för att mätas för internationellt tävlande.

Grönt ljus för första internationella ponnymätningen i Sverige
FEI har godkänt en internationell mätstation i Sverige. Foto: Jeanette Flensburg

Svenska ponnyekipage har fram tills nu fått vända sig till mätstationer utomlands för att mäta ponnyn för internationellt tävlande. Ridsport berättade nyligen om att en av Sveriges bästa ponnyer i hoppning, Zabrino, mätts in i Nederländerna. Detta efter att ha mätts ut inför ponny-EM 2018.

Nu har FEI godkänt Evidensia Specialisthästdjursjukhuset Strömsholm som internationell mätstation och det första mättillfället blir tisdagen den 5 januari 2022. Det meddelar Svenska Ridsportförbundet.

Närmare information om kostnad och former för mätningen meddelas under december. Svenska Ridsportförbundet kommer även att öppna upp för anmälan.

Planen är att det även ska finnas en internationell mätstation i södra Sverige, men det kommer enligt SvRF att dröja. För den som inte vill vänta till januari finns det möjlighet att åka till Danmark och mäta den 6 december. Kostnaden är 1 000 danska kronor, motsvarande cirka 1 300 svenska kronor.

Ponnymätningen i Danmark – läs mer hos Svenska Ridsportförbundet.

Nya regler för ponnymätning

FEI införde nya regler för ponnymätning från 1 januari 2020, bland annat är det obligatoriskt att alla nyregistrerade ponnyer ska mätas vid ett officiellt mättillfälle. Vissa undantag har gjorts under pandemin men dessa undantag upphör 31 december 2021. Under 2022 finns övergångsregler vid ponnymästerskap och från den 1 januari 2023 gäller att alla ponnyer som tävlar internationellt ska ha ett giltigt FEI Measuring Certificate. Detta enligt Svenska Ridsportförbundet

Läs mer på FEI:s hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden