Hoppning
19 maj 2019 14:26
Ridsportplus

Hannes Melin om flytten, sambolivet och GP-segern

IntervjuDet har hänt mycket i Hannes Melins liv den senaste tiden och på lördagen slog han till och vann Grand Prix-klassen i Norrköping. I den här intervjun berättar han om uppbrottet från Skåne, hur han har tränat upp "Algots" kondition och det nya livet som sambo med hoppryttaren Emma Falk.

Hannes Melin om flytten, sambolivet och GP-segern
Hannes Melin har börjat ett nytt liv utanför Söderköping. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hannes Melin har tagit EM-medaljer i fälttävlan på ponny, som junior och som ung ryttare. 2016 berättade han att skulle ta en paus från fälttävlan för att i stället satsa på hoppning.

Hästarna ska ju inte bara vara explosiva, de ska ju vara uthålliga också. Hannes Melin om sitt nya träningsupplägg.

Den pausen har sedan dess blivit mer och mer permanent och på lördagen vann han en nationell Grand Prix över 1,45-hinder tillsammans med All I Got Is U (SWB val f 2010 d Algot-Robin Z, uppf Ulrika Jacobs, äg Melin Equestrian AB)

– Det är alltid jäkligt kul att vinna, säger Hannes Melin.

Men omställningen från fälttävlan till banhoppning är inte den enda i ryttarens liv på senare tid. För några månader sedan lämnade han Henriksdals gård i Skåne där han och hans syster, dressyrryttaren Tove Melin, har haft sin bas länge.

Kärleken lockade

Kärleken lockade nyblivna 30-åringen till Stall Fruängen utanför Söderköping där han har blivit sambo med hoppryttaren Emma Falk med bland annat EM både som junior och ung ryttare på meritlistan.
– Jag trivs alldeles utmärkt i den här delen av landet. Det är som i Skåne med mycket häst och många bra ryttare. Den enda skillnaden är att det är längre ut till kontinenten, säger han.

– Emma planerar att plugga till läkare i Linköping och då var detta bästa lösningen. Men inget är hugget i sten, mina föräldrar äger Henriksdal och det finns kvar.

Hannes Melin 2
Hannes Melin började sin ryttarkarriär på ponny i fälttävlan och tog bland annat EM-silver med Mustang. Bilden är från 2005 vid NM då ekipaget tog guld. Arkivbild: Roland Thunholm
Hannes Melin-gaston5 120707 Rt
Hannes Melin och Gaston vid nationstävlingarna i Aachen 2012. Ekipaget tog individuellt silver och brons i lag på EM för unga ryttare 2010. Arkivbild: Roland Thunholm

Hannes Melin disponerar ett stall för fyra hästar på gården, som tidigare har tillhört Henrik von Eckermanns familj, och håller på att bygga upp verksamhet som tränare i trakten. Samtidigt  har han fortfarande mycket träningar i Skåne.
– Jag åker hem till Henriksdal en gång i veckan, säger Hannes Melin.

Quickstep opererad

Förutom All I Got Is U, ”Algot” har han en häst som Emma Falks syster rider samt 14-årige valacken Quickstep som opererades för kissing spine för ett tag sedan.
– Allt verkar ha gått bra och han är igång nu. Men vi skyndar långsamt. Och kanske kan detta med kissing spine vara förklaringen till att han har varit så himla svår inne på banan.

Tanken är att Hannes Melin ska fokusera mer på att ha träningar och inte ha fler än fyra hästar att rida.
– Jag vill inte ha för många att rida utan hellre några få som jag tycker är riktigt roliga att jobba med.

”Algot” har axlat rollen som förstahäst ett tag och har vunnit 1,45-klasser även innan segern i Norrköping. Han har också gått några 1,50.

Hannesgpseger_privat
Hannes Melin och ”Algot” vid prisutdelningen i Norrköpings Grand Prix. Foto: Privat

GP-klassen hade 20 startande och Hannes Melin vann efter omhoppning mot fem andra ekipage.

Blivit starkare

– ”Algot” har blivit så mycket starkare under vintern. Innan har han orkat hoppa bra sju, åtta språng sedan har jag känt att han har blivit lite trött. Nu orkade han hoppa riktigt bra hela vägen.

Har du gjort något särskilt för att han ska orka bättre?
– Jag har ridit honom mycket mindre, kortare och färre pass men har försökt hålla mer kvalitet. Och så har jag konditionstränat på ett annat sätt med galoppintervaller på 10-15 minuter i stor hoppgalopp.
– Hästarna ska ju inte bara vara explosiva, de ska ju vara uthålliga också.

Nu är planen att ”Algot” ska gå 1,50-klasserna i 7-Star i både Norrköping och Göteborg.
– Efter det har jag inte planerat så mycket, men det skulle vara kul att göra någon internationell start med honom i år också.

Österlensryttaren Andrea Persson kom tvåa i Norrköping GP tillsammans med F. Las Vegas medan Lycketorps Julia Johansson och Anita blev trea.

Resultat, Norrköpings Grand Prix

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden