Hoppning
19 juli 2019 19:38
Ridsportplus

Henrik Ankarcrona om EM-uttagningen: ”Jag har en klar idé”

InternationelltTvå raka segrar i nationshoppningar med sju olika ryttare och åtta olika hästar. Sveriges seger i torsdagens nationshoppning i Aachen är ett riktigt styrkebesked av svensk hoppsport en dryg månad innan EM. Förbundskapten Henrik Ankarcrona berättar i den här intervjun om framgångarna påverkar laguttagningen till EM och att det inte alls är någon tillfällighet att mindre etablerade ekipage plötsligt levererar på högsta nivå.

Henrik Ankarcrona om EM-uttagningen: ”Jag har en klar idé”
Henrik Ankarcrona. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har gått ganska många timmar sedan Sverige vann nationshoppningen i tyska Aachen i stenhård konkurrens – en anrik tävling som också kallas Lilla VM.

Det kan se ut som att en sådan häst som Angelies bara ploppar upp, men jag var nere och såg den på Sunshine Tour tidigt i våras och redan då gjorde vi upp en plan med just Aachen i sikte. Henrik Ankarcrona.

– Det här är stort, riktigt stort. Det märks inte minst på alla kända ridsportprofiler som har kommit fram och gratulerat under dagen, säger svensk hoppnings förbundskapten Henrik Ankarcrona som sågs hoppa omkring av glädje när segern var säkrad sent på torsdagskvällen.
– I min ledarroll har jag aldrig varit gladare, säger han.

Det är 90 år sedan Sverige vann Aachens nationshoppning och det har inte varit ett svenskt lag på plats sedan 2010. Att det blev en inbjudan i år var inte självklart utan något som förbundskaptenen arbetat aktivt för. Att rida i Aachens stora arena är jämförbart med vilket mästerskap som helst och brukar anses som ett bra formtest inför mästerskap.

Starkt lag

– Innan vi åkte hit hade jag nog inte riktigt föreställt mig att vi skulle kunna vinna, men att vi hade ett starkt lag som kunde leverera felfria rundor visste jag, säger Henrik Ankarcrona.

I söndags vann Sverige nationshoppningen i Falsterbo – då med en helt annan laguppställning än i Aachen.
– Det är otroligt duktiga ryttare vi har, säger Henrik Ankarcrona.

De möjliga svenska EM-ekipagen ser ut att bli allt fler. Förra året var det många som höjde på ögonbrynen när Fredrik Jönsson togs ut till VM i Tryon, men om det blir någon liknande överraskning i år vill förbundskaptenen inte säga.
– Andra får stå för spekulationerna. Jag har själv en ganska klar idé om hur jag har tänkt mig EM-laget, säger Henrik Ankarcrona.
– Därför är det viktigt att se formen håller i sig för de tänkta ekipagen.

– Men jag har också arbetat utifrån olika scenarier hela säsongen, vill bygga långsiktigt och ge dem som är på väg uppåt chansen när de är redo för det.

Grön häst

Angelie von Essen och Evelina Tovek, som båda ingick i segerlaget i Aachen, har förmodligen inte funnits med på hos särskilt mångas listor över tänkbara EM-ryttare tidigare. Det faktum att Henrik Ankarcrona släppte fram dem i Aachen och deras prestationer där gör att de båda är svåra att räkna bort helt och hållet.

Angelie von Essens Luikan Q (AES val f 2009, uppf Dave Murray, äg David Quigley) har till exempel haft förbundskaptenens ögon på sig sedan i våras.

– Det kan se ut som att en sådan häst som Angelies bara ploppar upp, men jag var nere och såg den på Sunshine Tour tidigt i våras och redan då gjorde vi upp en plan med just Aachen i sikte. Det är en fantastisk häst med en fantastiskt skicklig ryttare som också har ett bra team kring sig, säger Henrik Ankarcrona.

– Samtidigt är det en lite grön häst även om det kanske är svårt att tänka sig nu när den har varit med och vunnit i Aachen.

– När det gäller Evelina så går hon från klarhet till klarhet. Att rida en nationshoppning i Aachen är ett eldprov för de flesta, fortsätter Henrik Ankarcrona.

Grand Prix på söndag

På söndag rids Aachens Grand Prix, men om några svenska ryttare startar där är inte klart än.
– Det är ytterligare en tuff utmaning. Vi har i dag och i morgon på oss att bestämma hur vi ska göra utifrån hur hästarna känns, säger Henrik Ankarcrona.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden