Hoppning
28 november 2021 20:34
Ridsportplus

Henrik om vinnarhästen: ”Hon är en riktig fighter”

SIHS 2021Efter en lite skakig inledning av meetinget slog han till med en riktig pangrunda på söndagskvällen i Friends Arena - Henrik von Eckermann är svårslagen när det verkligen gäller. "Jag visste att jag hade chans att vinna, så jag ville verkligen se till att ta den chansen", säger en lättad segrare.

Henrik om vinnarhästen: ”Hon är en riktig fighter”
Henrik von Eckermann och Glamour Girl var oerhört kvicka över hindren. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Han har inte haft några större framgångar under dagarna i Friends Arena, men när det var dags för Grand Prix slog han till – Henrik von Eckermann är inne i ett otroligt flyt och idag klaffade allt med Glamour Girl (KWPN sto f -11, e VDL Zirocco Blue-Caletto I, uppf Stoeterij Gaesbeek V.O.F., äg Portfolio Horses), stoet som är en riktig vinstmaskin.

– Jag visste att jag hade en chans att vinna, så jag ville verkligen se till att ta den chansen. Jag såg Malins runda och startade lite snabbare än henne, så jag fick en bra start.

I fredagens klass med Glamour Girl blev det en ryttarmiss i omhoppningen, där Henrik bannade sig själv efter målgången.
– Min häst är väldigt känslig, och när vi fick ett missförstånd fram till ett hinder så gjorde hon allt rätt, medan jag hängde på sidan. Därför var jag ännu mer motiverad att göra det bra idag, att se till att hon fick en bra runda.

Han beskriver det smäckra, kvicka stoet som en riktig fighter, ”lite speciell men hon vill verkligen”.
– Jag hittade problemet efter vår miss, där hon blev väldigt störd, i fredags också – en rem på sidan av bettet hade gått av vilket gjorde att när jag tog en halvhalt så blev det väldigt ojämnt. Men det var inget som verkade ha satt sig i huvudet på henne, idag var hon som vanligt, konstaterar han.

”Otroligt snabb häst”

Henrik von Eckermann har haft ett fantastiskt år, som gett honom OS-guld, seger i GCT:s superfinal och en rejäl klättring på världsrankningen. Att han har Glamour Girl som komplement till guldhästen King Edward gläder honom.

– Glamour Girl är en otroligt snabb häst, och vi har verkligen hittat varandra. Nu vet jag exakt hur jag ska arbeta med henne, jag väljer hennes klasser – som första dagen här i Friends valde jag att inte rida henne, då den klassen inte riktigt passade henne, utan hellre spara henne till de andra dagarna.

– Jag känner henne väldigt väl och jag startar henne där jag tror det passar och jag tror att vi har en chans. När det rullar på och man har lite flyt, så flyter det på helt enkelt. Jag hoppas det flyter på ett tag till, säger världstrean med ett snett leende.

Planen är att stoet, som har tagit placeringar i femstjärnig Grand Prix, ska gå världscupklassen i Mechelen.
– Jag spelar lite med henne, går upp i klasserna när hon är redo och så går vi ner igen. Hon är ändå bara tio år och har inte gjort så mycket. Men det blir intressant nästa år.

För King Edward väntar istället Top 10-finalen i Geneve om två veckor, innan han är klar för i år.

Tufft motstånd i omhoppningen

Malin Baryard-Johnsson och H&M Indiana fick vara stigfinnare i omhoppningen, en otacksam uppgift när man har flera av världens bästa ryttare efter sig. Malins felfria runda räckte ändå till andraplatsen.
– Jag ville rida så fort jag kunde, med tanke på vad jag hade bakom mig i startfältet. Jag visste att det skulle bli en tuff omhoppning, och att Henrik är snabbare än mig alla dagar i veckan med det stoet, hon är oslagbar. Så jag kunde bara hoppas på att han skulle göra ett misstag igen, säger hon med ett skratt.

För Indiana väntar nu ett längre tävlingsuppehåll, till utomhussäsongen drar igång.

Malin-baryard-johnsson-indiana-2-211128-rt
Malin Baryard-Johnsson fick vara stigfinnare i omhoppningen med H&M Indiana. Foto: Roland Thunholm

Marlon Modolo Zanotelli, som vann Grand Prix i Friends 2018, har hållit sig väl framme i de flesta klasser under Sweden International Horse Show – så också idag, när han var snabbaste fyrfelare i omhoppningen.
– Edgar har gått bra under helgen, och jag hade en väldigt bra känsla. Vi fick dock ett dåligt språng på hinder nummer tre och då tror jag att jag gjorde honom lite orolig, vilket kostade i slutet av banan. Men han hoppade fantastiskt, jag är särskilt nöjd med grundomgången.

Meetingpriset till Peder

Peder Fredricson fick ett nedslag i grundomgången med Hansson WL och fick nöja sig med att se sina lagkamrater rida omhoppning.
– Det var en väldigt bra bana, och min häst hoppade bra. Jag kom lite nära in i kombinationen, men annars var han väldigt fin. Han är precis tillbaka efter en skada och han ger mig en bra känsla, så jag ser fram emot att rida honom nästa år.

Peders framgångar under helgen, främst med H&M Crusader Ice, gjorde dock att han vann meetingpriset – en fyrhjuling med flak får följa med hem till gården.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden