Blogg
10 mars 2019 15:56

Hingstbloggen: ”Jag har inte något positivt att säga om dem”

BlogginläggHingstbloggens Lena Nyström fortsätter att rapportera från hästfesten i danska Herning. Söndagens rapport är en ambitiös genomgång av de lite äldre hingstarna som visas på det stora sport- och avelsarrangemanget. Och så finns det några som inte kommenteras överhuvudtaget.

Hingstbloggen: ”Jag har inte något positivt att säga om dem”
Mr Grey.

Dags att skriva några rader om de ridna och lite mer erfarna hingstarna, som vi alla veta kan man antingen utveckla eller förstöra hästar med ridning.

Som 7-åring, är han för mig inte så sexig längre, han går med kort nacke och styv rygg i såväl trav som galopp. Hingstbloggens Lena Nyström om en av hingstarna som visades i Herning.

Det sistnämnda är väldigt tragiskt, men som tur är förekommer det inte så väldigt ofta här.

Jag börjar med Kremlin MD (Governor-Rosseau), hingsten som var segerhingst i Holland 2018 och som sedan på sitt 35-dagarsprov uppnådde 825 poäng. Detta är en väldigt holländsk hingst med korta linjer, lite lågt ansatt hals och en ganska knapp skritt.

Kremlinmd_ln
Kremlin MD. Foto: Lena Nyström

Jag är väldigt glad för hans bakben och ser en härlig utvecklingspotential i honom. Han har visat upp sig vid två tillfällen här och första gången var han relativt avspänd och visade en väldigt bra såväl trav- som galoppmekanik med lätt front och undersatta bakben, dock med kort hals. Jag tyckte då att han absolut var bäst av de hingstarna som godkändes i fjol. Vid nästa tillfälle var han spänd och då tappar han bakbenen lite bakom sig och sänker ryggen i travarbetet. Det hade varit intressant att se honom arbetad på ett annat sätt. Han blev utnämnd till bästa 4-åring.

Näste man till rakning är ädle Görklintgårds Shaolin (G. Santos-Quaterback) som på sitt prov uppnådde 802,5 poäng. Hingsten rids numera av Emma Ahlberg som har gjort ett fantastiskt fint jobb med honom. Han har en ganska knapp skritt men en trav med mycket gummi, även om bakbenen kunnat vara bättre undersatta i trav, något som blir extra tydligt vid längningar. Galoppen håller fin kvalitet med härlig mekanik såväl bak som fram. Hingsten är såld till USA.

Jovian (Apache-Tango) är ju som vi alla vet en stor herre med en massa mekanik och en helt underbar ridbarhet, för vilken han vid mer än ett tillfälle har tilldelats maxpoängen 10. Han är så vitt jag vet inte visad på danskt prov utan har gått championat och tyskt sportprov i stället. Hans skritt är taktren, men relativt knapp, han har en helt underbar trav med en massa elasticitet och en imponerande frambensmekanik, medan han släpper en del bak i sina längningar. Galoppen håller en god, men inte strålande, kvalitet.

Isabel Freese, som fick barn i november, är tillbaka i sadeln på Fürsten-Look (Fürstenball-Londonderry), hingsten som vann sadelkåringen i Oldenburger Verband som unghingst och som i fjol var trea på UVM för 7-åriga hästar. De är ett oerhört elegant par och verkligen svävar runt tillsammans på arenan i en vacker dans. Skritten är ganska stor och helt ren, traven är elastisk med bakben som för det mesta är väl placerade och bärande, medan galoppen är smidig med härlig aktivitet och mjukhet. Det enda smolket i bägaren är att kotorna, framför allt bak, är veka.

Dsc07564
Hesselhöj Gnags.

Hesselhöj Gnags (Grand Galaxy Win-Tailormade Lancelot), som i fjol köptes av den norska dressyrryttaren Cathrine Rasmussen har avverkat sitt 35-dagarsprov med 806,5 poäng som resultat. Hingsten är tilltalande med sin elastiska mekanik i såväl trav som galopp, dock är han något långsam bak emellanåt. Skritten är av god kvalitet.

Underbare svenske Springbank VH (Skovens Rafael-De Niro) är ju drömmen som blev sann för min gode vän Tobias Hansson, som fött upp och fortfarande deläger hingsten. Han har vunnit det mesta som går att vinna inom DV, bl a fick han 954,5 poäng på sitt prov. Han har tre eminenta gångarter med fin steglängd och elasticitet. Ridbarheten och temperamentet verkar vara av bästa märke, men tyvärr ser jag även här något som gör mig väldigt ledsen; de veka kotorna.

Hesselhöj Donkey Boy (ERA Dancing Hit-Milan) är en kille som betäckt mycket i Danmark och som har sin första kull ut till hingstpremiering i år. Han har varit högt placerad på UVM såväl som 5- och 6-åring och har tre goda grundgångarter med väldigt aktiva bakben, tyvärr är han instabil i båda sina hasar. Nu, som 7-åring, är han för mig inte så sexig längre, han går med kort nacke och styv rygg i såväl trav som galopp.

Janeiro Platinum (Sezuan-UB40) är en mycket elegant son till inte så vackre Sezuan. Han gjorde ett bra prov som 4-åring med en slutsumma på 850 p. Hingsten har en god skrittmekanik, en lätt trav som är luftig med vacker front, men som kunnat ha sina bakben något bättre placerade under sin kropp. Galoppen är kraftfull med lätt front. Hingsten är väldigt elektrisk och har ett lite eget program emellanåt.

Franklin (Ampère-Ferro) är den holländske mannen med den helt makalösa mekaniken i såväl trav som galopp, men med den mer begränsade skrittkvaliteten. Han är även hingsten som avlar toppföl efter toppföl, men som ännu inte har någon godkänd son som inte ens är i närheten av hans gångartsmässiga kvalitéer. Hans äldsta avkommor är 5 år gamla i år. Han är på god väg mot de högre klasserna med piruetter, piff och puff samt uttrycksfulla skolor. I bytena blir det fortfarande hot hot hot.

Valverde (Vitalis-Ampère) var i fjol tvåa i Bundeschampionat under fantastiskt ridande Eva Möller, som jag vet är väldigt glad för ”sin” hingst. Han har tidigare fått 876 poäng på sitt danska 35-dagarsprov. Hingsten är alltid på hugget och går med lite kort hals, men han har kommit till mycket bättre avslappning under Eva. Skritten är ren och inte speciellt stor, traven lätt och luftig med bakben som hade kunnat vara något starkare, galoppen håller en god kvalitet.

Kardieno (Dante Weltino-Parcival) är en väldigt ovanlig hingst, då hans mamma är en ren Gelder-häst, vilken ursprungligen är en holländsk häst avsedd för körning. Han är godkänd i DV i första hand i tre år. Den 4-årige hingsten har ett psyke utav guld, han vickar inte på ett öra trots massiva applåder inne i den stora hallen Boxen. Gångartsmässigt finns det inte heller mycket övrigt att önska, skritten är lagom stor och helt ren i takten, traven uttrycksfull med fina bakben och galoppen likaså. Mycket intressant hingst!

En hingst som tilltalar mig med sina fina bakben, vilka ständigt är placerade på rätt sätt och som är bärande och inte enbart påskjutande är Damon Gold (Damon Hill-Fürst Romancier). Hingsten, som inte är någon strålande skönhet och som i sanningens namn kunnat vara något mer uttrycksfull och lätt i sin front, har inte gjort prov i Danmark, utan kommer från nyss avklarat sportprov i Verden, där han uppnådde väl godkända 8.39. Skritten hos honom är tillräckligt stor och helt ren. För mig är detta en hingst för svår klass.

Total Hope (Totilas-Don Schufro) är hingsten som för de svenska läsarna inte kräver någon närmre presentation. Han är nu i ridning under tidigare nämnda Isabel Freese, som är förste-beridare i Stall Schockemöhle. När hon får honom att komma tillbaka och bära ordentligt på sina bakben ser det strålande ut, hingsten svingar i hela kroppen och trots sin tunga front ser han snudd på elegant ut. Dock kan det även se rakt motsatt ut när han släpper sina bakben bakom sig och bara skjuter sin kropp framåt. Jag hyser inga större tvivel om att han kommer att gå att utbilda hela vägen, men frågan är vad han förärver…

BH Zackerey (Zack-Sandro Hit) är den otroligt vackre långbente mannen som Daniel Bachmann höjer till skyarna och den killen brukar ju ha ganska klart för sig… Han är tilldelad guldmedalj i DV i fjol men fick på sitt prov som 3-åring måttliga 813 poäng, alltså hade han genomgått en smärre metamorfos mellan åldern 3 och 4. Nu är han 5 och stundtals tillbaka på ruta 1 emellanåt, dvs han kan bli lite stram och förhållen i sin rygg, men blir smidigare och mer elastisk när Daniel rider honom i lite längre och rundare form. Jag har väldigt svårt att bestämma mig 100%-igt om vad jag tycker. När han är stram och bunden tycker jag absolut inte, men så glimtar han till med mer swing och då veknar jag…

Svenske Mr Grey VH (Grey Flanell-Dalwhinnie) är en snygg hingst med för dagen strålande skritt och galopp. Just nu är traven hans svagaste gångart, men han har absolut ingen dålig trav. Han gick med lite kort nacke men ser ut att vara en ridbar och trevlig häst. Jag har dock inte sett honom så många minuter under ryttare, då jag missade honom dag 2.

Ferdades (Fürstenball-Donnerhall) som är linjeavlad på Donnerhall (9% inavelskoefficient) och som stod på Gränsbo 2018 har gjort sitt prov med 816,5 poäng och det är en hingst med väldigt fina gångartsmässiga kvalitéer i alla gångarter. Skritten är ren, ganska stor och taktmässig, medan traven som är väldigt fin utan ryttare blir alltför hastig när någon sitter på. Galoppen är riktigt fin med ett härligt uttryck.

Suarez_ln
Suarez. Foto: Lena Nyström

Suarez (Sezuan-Desperados), är den hingsten som fick flest ston i Sverige 2018. Han har av någon underlig anledning fått väldigt kort rygg men är en snygg och högställd herre. Skritten är riktigt bra, han har en fin front i trav och en riktigt fin galopp.

Revolution
Revolution. Foto: Lena Nyström

Revolution (Rocky Lee-Rouletto) är ännu en hingst som jag skrivit om många gånger. På sitt 35-dagarsprov fick han rekordpoängen 977,5. Han har ju en härlig mekanik i såväl trav som galopp, som ju är hans absolut bästa gångart eftersom han blir lite långsam och lite svag bak i sitt travarbete. Hans utväxling i travökningarna är härlig att skåda och det känns som om han blir starkare i detta hela tiden. Skritten håller en hygglig kvalitet.

Törveslettens Sylvester (Sezuan-Stedinger) är den fule och lågställde sonen till den fantastiska Törveslettens Stamina, vilken i höstas gjorde sitt 35-dagarsprov som 4-åring med 870,5 poäng. Han har en fin skritt, en trav som mer och mer påminner om andra Sezuan-avkommors, dvs med mindre starka bakben och en galopp som i dagsläget inte gjorde mig speciellt lycklig någonstans. Trist, eftersom jag upplevde honom som mycket bättre i fjol. Detsamma gäller So Unique (Sezuan-Donnerhall), som trots att han vann såväl sitt 35-dagarsprov på 872,5 poäng som BuCha för 3-åriga hingstar 2018, aldrig har tilltalat mig. Ledsen att behöva skriva det, men det är så det ser ut för mig.

Grand Finale för mig är D’Avie (Don Juan de Hus-Londonderry), denna fantastiska individ som vann unghäst-VM för 6-åriga hästar i somras. För mig finns det absolut ingen bättre avelshingst i dagsläget och det är bedrövligt att han inte är godkänd för avel i SWB pga en benbit när Bretton Woods och Sezuan är det! D’Avie är en ädel o vacker hingst av god modell med tre ändamålsenliga gångarter. Den svagaste är skritten, men den fungerar väl för det som känns som målet med honom, dvs GP på hög nivå. Traven är uttrycksfull med starka bärande bakben som är kvicka från backen och galoppen håller samma höga nivå. Han kommer lätt såväl från samling till ökning som vice versa och bakben är alltid bärande och fronten lätt. Det ska bli kul att följa såväl honom som hans kommande föl framöver!

Tyvärr missade jag såväl Farell, som Romeo och Grand Galaxy Win, så jag kommer inte att kunna uttala mig om dessa. Det finns även ett antal hingstar jag valt att inte kommentera överhuvudtaget eftersom jag inte har något positivt att säga om dem.

/Lena Nyström

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden