Avelsnyheter
25 maj 2018 12:34

Hingsthållare om SWB:s besked om WFFS: ”Ett bra beslut”

Dödlig sjukdom"Det är klart att individerna ska testas och att alla ska få veta resultatet." Det säger Helena Torstensson på PS Flyinge & Partners om SWB:s besked om hur Warmblood Fragile Foal Syndrom ska hanteras av avelsförbundet.

Hingsthållare om SWB:s besked om WFFS: ”Ett bra beslut”
Helena Torstensson har bråda dagar på Flyinge, och nu ska alla hingstar börja testas för WFFS. (Arkivbild) Foto: Kim C Lundin

På fredagens förmiddag kom beskedet om hur SWB ska hantera den ärftliga, dödliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrom. Det är hårda tag, bland annat ska alla hingstar som verkar eller ska verka i SWB-avel testas för att se om de bär på anlag för sjukdomen. Från och med 2019 krävs att hingsten har testats för att få verka i SWB-aveln.

Det är en sund inställning. Helena Torstensson, Flyinge.

Flera hingsthållare som Ridsport pratade med tidigare i veckan, bland annat Lövsta och danska Blue Hors, började testa sina hingstar när den dödliga sjukdomen auktualiserades nyligen. Men några hingsthållare, bland annat PS Flyinge & Partners, ville avvakta SWB:s beslut.
– Det hade varit annorlunda om vi visste att någon avkomma till någon av våra hingstar hade sjukdomen, nu valde vi att invänta det här beslutet, säger Helena Torstensson på PS Flyinge & Partners.

”Klart de ska testas”
Hon har inte hunnit läsa igenom beslutet så noga, men är införstådd med de stora dragen.
– Det är ett bra beslut. Det är klart att individerna ska testas och att alla ska få veta resultatet. Det är en sund inställning, säger hon.

Florian Darcourt, hingstansvarig på Lövsta Stuteri, är i väntans tider. Provresultaten på stuteriets hingstar väntas när som helst. Även han tycker att SWB:s beslut var det rätta.
– Det är bra. Men jag vill poängtera vikten av att testa stona också, säger han.
– Nu finns det en risk att stoägarna tittar vilka hingstar som inte bär på genen i stället för att ta reda på hur det är med deras sto och sedan enbart väljer hingstar som är testade. Och så har vi problemet kvar i populationen i iallafall, så som det har blivit med lösa benbitar och osteochondros.

Stimulera stoägarna
Florian Darcourt tycker samtidigt att det inte finns någon anledning till panik, till exempel om man har en sto och dess pappa visar sig vara anlagsbärare.
– Men då ska man ju testa sitt sto om man vill avla på det, säger han och avslöjar att Lövsta funderar på att införa något som kan stimulera stoägarna att testa sina ston.
– Vi är inte klara där än, men det kan handla om att de stoägare som kan visa att de har testat sina ston får en liten rabatt.

Så här sa hingsthållarna tidigare i veckan.

Ridsports samlade rapportering om WFFS.

Hela SWB:s pressmeddelande

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden