Sverige
8 juli 2023 16:41

Hon startar namninsamling för bättre tillgång till akutvård

VeterinärbristenAtt den rådande veterinärbristen påverkar djurhållningen runt om i Sverige har varit ett faktum en längre tid. Nu tar veterinär Torunn Mehammer saken i egna händer och har skapat en namninsamling för att försöka påverka regeringen. "Vi behöver agera nu," säger hon.

Hon startar namninsamling för bättre tillgång till akutvård
Veterinär Torunn Mehammer. Foto: zahlophoto

Torun Mehammer är veterinär och och delägare till Husaby Hästklinik.

Som många andra har hon följt situationen med brist på tillgång till veterinärvård runt om landet – framförallt på nätter och helger då det på flera håll i Sverige inte går att få tag på en veterinär som arbetar i fält.

Nu har hon bestämt sig för att också göra något och har startat en namninsamling som ska skickas till regeringen.
– Vi på Husaby Hästklinik gör detta för att göra vad vi kan för att säkra djurskyddet för hästar och lantbrukets djur under jourtid, berättar hon.

”Vi kräver att hästar och lantbrukets djur har tillgång till jourveterinär dygnet runt! Om förslaget att Distriktsveterinärerna stänger jouren nattetid 23.00-06.00 går genom kommer mängder med djur utsättas för ett stort och onödigt lidande,” står det på webbplatsen där personer kan skriva under.

– Förslaget som ligger om begränsad tillgång till veterinärer jourtid är inte på något sätt är acceptabelt ur djurskyddssynpunkt, fortsätter hon.

När denna artikel skrivs på lördagens eftermiddag har över 4600 namnunderskrifter kommit in.

”Ställer krav”

– Vi hoppas nu att så många som möjligt är med och ställer krav på en akutsjukvård så att det skjuts till tillräckligt med resurser för detta. Det är under all kritik att vi inte som samhälle har resurser för djursjukvård jourtid, säger Torun Mehammer som själv upplever att akutsjukvården för häst är under stark press i hennes eget upptagningsområde.
– Vi behöver agera nu innan besluten fattas. Det är under all kritik att vi som samhälle inte har resurser för djursjukvård jourtid.

Här finns namninsamlingen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden