Avelsnyheter, Ridsport Play
7 oktober 21:17
Ridsportplus

HvE om 5-åringarna: ”Svårt att vara kritisk mot en ung häst”

Ridsport PlayUPPDATERAD 22.19 Vilken häst vill Henrik von Eckermann sno med sig hem efter årets Breeders? Kommer han tillbaka en tredje gång eller sparar han på kroppen? Det och en hel del tyckande om finalfältets 5-åringar berättar han om för vår reporter Daniel Enestubbe.

HvE om 5-åringarna: ”Svårt att vara kritisk mot en ung häst”
Henrik von Eckermann är nöjd med utvecklingen av de svenska hästarna. Men det är inte segraren han vill sno med sig hem. Vilken häst det är kan du höra i det här klippet. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För andra året var det världsettan Henrik von Eckermann som var testryttare och därmed fällde avgörandet under femåringarnas Breedersfinal.

Efter den mer än tre timmar långa tävlingen fick vi en pratstund med världsettan.

Hur sammanfattar du din andra testridning i Flyinge?

– Jag tyckte att den gemensamma nivån var lite bättre än förra året, om jag får säga så. Det var en trevlig grupp hästar. Sedan är det jättesvårt att veta vad det kommer bli av hästarna. Det får framtiden utvisa, man kan bara bedöma från idag. Men det finns några som har potential att bli riktigt bra.

Tre timmars ridning, elva olika hästar som du ska bedöma och ge poäng till. Hur mår du själv just nu?

– Jag är lite seg i kroppen. I övrigt är en utmaning för mig att vara testryttare men det tycker jag är roligt. Jag kan säkert inte göra alla ägare glada, det är säkert någon som tycker att den skulle ha haft mer poäng och så kanske det är. Men någonstans tycker jag att de som var i toppen, 1, 2, 3, tyckte jag var korrekt om jag tittar på resultatet efteråt. På så sätt är jag nöjd med själva bedömningen.

Seg i kroppen, säger du. Hur mår knoppen? Det måste vara ansträngande.

– Ja, för jag har varit lite sjuk i dagarna och därför lite sliten, men det känns okej. Förra året var det samma sak. Jag var krasslig och kände mig lite sliten.

Vad stack ut i årets tävling, tycker du?

– Lägstanivån var mycket bättre jämfört med i fjol. Det är det viktiga, eftersom det är svårt att säga hur bra hästarna kommer att bli i slutändan. Men om du har en hög lägstanivå på alla elva ökar chansen att det blir något riktigt bra av någon av dem. Det tycker jag är positivt och bra.

Det råder en mördande konkurrens i avelsvärlden. Hur tycker du att Sverige står sig? Och går det att försöka blicka in i framtiden?

– Det är jättesvårt. I dagens avel är det också väldigt svårt. Du behöver inte bara ha hästar med kapacitet att hoppa högt utan också en häst som är väldigt kvick. Utvecklingen i vår sport har gått i en otrolig fart; just det här att det inte räcker att hoppa utan fel utan att det även krävs att hästarna rider väldigt fort.

– Till det kommer att hästarna måste ha en bra balans och sådant, som kommer ännu mer i dagens avel. Får man en häst som är väldigt snabb men inte har någon kapacitet – ja, då blir det inte heller någonting av den. Det är ett väldigt lotteri.

Det är andra året du är testryttare på Breeders. Blir det ett tredje?

– Det får du fråga arrangören.

Men om du får frågan?

– Jag tycker att det är intressant. Så länge jag känner mig okej i kroppen kommer jag gärna tillbaka. Jag vill känna att jag kan hålla nivån för min egen del, för bedömningens skull, och inte blir sliten och tappar fokus. Det gäller att göra ett bra jobb och hittills tycker jag att det ändå lyckats helt okej.

Hur svårt är det att sätta betyg ”på decimalen”?

– Det är otroligt svårt. Det är också svårt att vara kritisk mot en ung häst. Jag vill definitivt inte säga att ”den här hästen är inte tillräckligt bra”. Det kan man inte säga, för det vet man först om några år.

Nicole Holmén vann femårsfinalen med Quinoa SA. Vad tycker du om den hästen?

– Väldigt trygg. Den har kapacitet och en bra inställning till jobbet. Den har mycket, vad ska man säga, fördelar för framtiden.

(Tyvärr fick vi under intervjun sällskap av en traktor, ha överseende med ljudet som vi på förhand ber om ursäkt för)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Breeders hoppvecka (18)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden