Avelsnyheter
7 oktober 2023 21:52
Ridsportplus

Stolpe-in för skakig Holmén och Quinoa: ”Rädd för att bli sågad”

SWB Equestrian WeeksDet är små marginaler i hoppning. Efter några stolpe-ut tidigare under Breedersveckan i Flyinge kom den sköna revanschen för Nicole Holmén. Med Henrik von Eckermann som testryttare och domare blev det seger för Nicole och Quinoa SA i finalen för 5-åringar.

Stolpe-in för skakig Holmén och Quinoa: ”Rädd för att bli sågad”
Lycklig segerpilot. Nicole Holmén sov knappt en blund före testridningen som slutade på allra bästa sätt- seger i klassen med Stall Axelssons Quinoa SA. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Jag var jättenervös, skakade hela tiden. Jag vaknade klockan ett i natt och jag har skakat sedan dess. Jag brukar annars inte vara så nervös men i dag har jag varit jättenervös. 

Varför har du varit så nervös?

– Jag var rädd att bli sågad typ. Man lägger så mycket tid på det här och vill bara att det ska gå bra. Sedan ska någon annan bedöma. Jag sitter inte själv och gör det i tyglarna, utan han ska bestämma. Det gjorde mig nervös.

Spännande upplösning

Det blev precis så spännande som publiken hoppats på. Efter elva hästar och tre timmars testridning var det dags för Nicole Holmén och Quinoa SA (SWB sto född år 2018  br e. Bravour u. Queen Lady e. Quaid I  uppf Stall Axelsson AB äg Stall Axelsson AB), som imponerat under den första omgången med hela 17,7 poäng.

Nu var hon sist ut och det krävdes 16,1 finalpoäng från von Eckermann för att Holmén skulle ta sig förbi Sandra Skytt och Viva La Thunder

Holmén kunde pusta ut och jubla. Någon sågning kom inte. Tvärtom fick hon 7,8 för ridbarhet och 8,5 för framtidsutsikter i poäng från världsettan. Det räckte till seger med 0,3 poängs marginal. Fast det hade Nicole Holmén inte koll på.

– Jag förstod inte att jag vunnit förrän resultatet kom upp på tavlan och publiken började jubla, då fattade jag, skrattar Nicole Holmén.

Du vinner tillsammans med Quinoa. Vad kan du säga om henne?

– Jättesamarbetsvillig. Hon vill jobba hela tiden. Det som är så bra med henne är att när hon ska slappna av gör hon det och när hon ska tända tänder hon till. Hon är liksom ”made for this”, jättebra i psyket. Hon började tävla i maj i år. Före den här tävlingen har hon bara tävlat 13 gånger i sitt liv.

Första segern för etablerad uppfödare

Stall Axelsson i Skurup är både uppfödare och ägare på gården som för närvarande har plats för 60 hästar. För Camilla Axelsson – flitig ryttare i förra veckans dressyrklasser på Breeders – var det första segern i Breeders femårsklass som ägare.

– Det känns obegripligt men fantastiskt roligt. Quinoa har ett jättestort självförtroende men är ändå väldigt känslig. Det är mycket nerv i henne men det är kul. Det var mer publik i dag än under de tidigare dagarna och när alla började applådera tänkte jag att hon blir nervös. Det här var bara tredje gången hon tävlar inomhus, men det gick bra, säger Camilla Axelsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Breeders hoppvecka (18)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden