Hoppning
26 april 2020 19:12

Intervju: Steve Guerdat om idoler och att anpassa sig

InternationelltHan har toppat världsrankningen 14 av de senaste 15 månaderna. I en lång intervju med det internationella ridsportförbundet berättar hoppstjärnan Steve Guerdat om coronapandemin, vilken av sina tävlingshästar han har tyckt mest om och mycket annat.

Intervju: Steve Guerdat om idoler och att anpassa sig
Världsettan Steve Guerdat. Foto: FEI

För världsettan Steve Guerdat, 37, har inte bara hans professionella liv som hoppryttare påverkats av pandemin och alla restriktioner den har fört med sig världen över. Han kan inte heller ha det bröllop han tänkt sig med Fanny Skalli.

Det är vad sport handlar om. Du måste kunna anpassa dig till många olika situationer och göra det bästa av det. Steve Guerdat om att OS har flyttats.

Men i en lång intervju med det internationella ridsportförbundet, FEI, verkar stjärnan från Schweiz ta den rådande situationen med lugn och eftertänksamhet.
– Ingen pratar om de miljoner barn runt om i världen som inte har rent vatten att dricka och som dör av hunger varje dag. Vi tänker bara på hur vi ska komma till nästa tävling och hur vi kunna köpa en ny häst. De fattiga står inför en kris varje dag i sina liv, säger han i intervjun där han också reflekterar över att i stort sett hela världen påverkas av coronapandemin och att även de rika länderna är i olika stadier av kris.

I intervjun berättar Steve Guerdat också att han hade en basketstjärna som hjälte och idol när han var liten.
–  Jag har alltid varit idrottsfanatiker och Michael Jordans historia berättelse är en inspiration. Normalt är en superstjärna riktigt bra under en kort tid, men han gjorde dig aldrig besviken varje gång han kom tillbaka.

John Whitaker en idol

– Som ryttare har min hjälte alltid varit John Whitaker. Jag gillar honom av mycket samma skäl. För honom är allting enkelt. Jag tror att han inte förstår vad han uppnår eftersom han gör allt så naturligt. Det inspirerar mig som ryttare.

När han får en fråga om hur han ser på att själv vara idol för många dröjer svaret.
– Jag känner det verkligen inte så, jag ser inte mig själv som riktigt bra. Jag tror på vad jag gör men jag har fortfarande så ofta en känsla av att jag är så dålig på det. Det är så många saker jag skulle vilja göra så mycket bättre. Jag tänker inte på att jag skulle vara någon som inspirerar andra ryttare, säger han till FEI.

Steve Guerdat-goldmedal10 120808 Rt
Steve Guerdat med sitt OS-guld i London 2012. Arkivbild: Roland Thunholm
Ridsport
Steve Guerdat och SWB-stoet Bianca vid EM i Tryon där det blev individuellt brons. Arkivbild: Roland Thunholm

Steve Guerdat betonar också sin pappa Philippe Guerdats och Thomas Fuchs betydelse för hans karriär.

Många anställda

Världsettan har ett stort team omkring sig.
– Vi har tio personer hemma på gården och de är alla väldigt viktiga för mig. Och så är det hovslagare, veterinär, min familj, mina hästägare och min flickvän. Det är så många som inte bara stöttar mig, de är mina vänner också, berättar Steve Guerdat för FEI.
– Det är min största oro nu, att jag inte kommer kunna ha kvar alla anställda även om jag vet att de kommer att klara sig. De är mina vänner.
– Men jag är inte orolig över att kanske behöva börja om själv och arbeta hårdare. Jag har börjat om förut och det har gått bra.

När intervjun kommer in på hästar som har betytt mycket för honom kommer svaret snabbt när det handlar om vilken häst som har betytt mest för honom:
– Jalisca, hon är hästen som gav min karriär det största klivet. Hon gav allt för mig och hon var den snällast hästen du kunde hitta, säger han om stoet som han bland annat tag lagguld med på EM 2009 och lagbrons på OS med 2008.
– Hästar ger så mycket och de ber inte om någonting tillbaka. De är så lojala.
– Vi professionella ryttare har ett fantastiskt liv.

Han erkänner att han har varit frustrerad över en del hästar ibland, men fortsätter med att förklara att det är ryttaren som måste ta på sig skulden om det inte fungerar.
–  Du gjorde kanske misstaget att ha för stora förhoppningar på hästen, eller så utbildade du den inte på rätt sätt, eller så har du att för mycket press på den.

FEI: Finns det någon häst som du gärna skulle rida?
– Jag har redan ridit den bästa hästen i hoppningens historia, Tepic La Silla. Jag red honom bara några månader och jag tog min första EM-medalj med honom 2003.  Han var otrolig. Han hade absolut allt. För mig är han den allra bästa.

Steve Guerdat framhåller också OS-guldmedaljören Nino de Buissonnets betydelse för hans karriär.

FEI: En dum sak du har gjort under ditt arbetsliv?
– Kanske den första tävlingen jag gjorde när jag arbetade för Jan Tops. Det var en tävling på en plats som heter Heikant och jag körde lastbilen i cirka tre timmar med hästskötare och åtta hästar, men när vi kom fram kunde vi inte hitta tävlingsplatsen. Det fanns inget gps-system på den tiden och det tog tid innan jag insåg att jag tog oss till Heikant i Belgien, och showen var i Heikant i Holland. Som tur var var det inte så långt, kanske ytterligare två timmars bilresa, och vi missade bara ett par klasser.

FEI: Hur känner du för uppskjutandet av OS i Tokyo?
– Det ändrar på mycket och vi vet inte vad som kommer att hända fram tills dess. Hästar blir ett år äldre, men några som hade varit för unga i år kommer att vara redo för OS nästa är. Det är annorlunda än vad vi har varit med om tidigare, men det är vad sport handlar om. Du måste kunna anpassa dig till många olika situationer och göra det bästa av det. Det finns inget vi kan göra åt det, och det var rätt beslut att flytta det.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden