Avelsnyheter
17 maj 2022 19:30
Ridsportplus

Årets uppfödare: ”Jag är så glad att det är just Jens som tagit Cosmo hela vägen”

UppfödarframgångarHan är född i det fria och uppväxt i stora kuperade hagar där han hoppat över såväl stockar som murar i unga år. Ridsport har pratat med Sören Savgren – uppfödaren till Markan Cosmopolit som utsågs till Årets uppfödare på Ryttargalan i veckan.

Årets uppfödare: ”Jag är så glad att det är just Jens som tagit Cosmo hela vägen”
Sören Savgren med Alice, undan Cosmos syster Canna och efter Armitage, samt hennes föl SS Peter Pan efter Quick-Star ter Putte. Foto: Hans-Åke Sperne

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Sören Savgren, uppfödare till Markan Cosmopolit som rids av Jens Fredricson.

Hur kunde Cosmo bli så bra?
– Hans mamma Olida gav väldigt fina hästar, och jag bestämde mig för att välja Cohiba (e Chacco-Blue) som hingst. Om jag minns rätt så föddes Cosmo ute i det fria, så han startade livet i en av de stora hagarna.

Vilken miljö har han växt upp i?
– Vi har stora kuperade hagar med både skog och öppna fält. Alla hästar går i samma flock, både ston, föl och unghästar. Det finns stockar och murar som de kan hoppa över.

Är du inte rädd för att de ska skada sig?
– Nej, de tycker om det och hoppar gärna över stockarna och murarna. Om det händer en olycka har de i alla fall haft roligt, och det är en fröjd att se hur fölen leker med varandra.

Hur kom mamman Olida till dig?
– Jag köpte henne från en som skulle minska sin avel. Hon hade bra möderne (ue Ahorn Z) och fick flera talangfulla föl. Och så älskade hon wienerbröd.

Vad är det Jens och Cosmo har mellan sig?
– De litar på varandra, och jag är så glad att det är just Jens som tagit Cosmo hela vägen, han ska ha en stor eloge för att han gett honom den tid han behövt.

Hur delaktig blir du i Cosmos framgångar?
– Många hör av sig och gratulerar, och hade det varit en travhäst så hade jag fått uppfödarpremier, men så är det inte nu. Aveln är min vuxenhobby, så måste jag se det eftersom det inte ger många kronor att föda upp hästar.

Fakta

Sören Savgren

  • Aktuell som: Uppfödare till världscupfinaltrean Markan Cosmopolit (SWB val f -11 e Cohiba u Olida e Calido I-Ahorn Z).
  • Bor: Väddö i Roslagen.
  • Ålder: 72 år.
  • Antal år som uppfödare: Över 20 år.
  • Avelsfilosofi: Stona är viktiga, och även hingstarna ska ha bra möderne, samt ett bra temperament och vara i rätt storlek.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden