Hoppning
10 augusti 2022 13:56

Jens Fredricson: ”Ville använda hans stora galopp”

VM i Herning 2022VM i hoppning pågår just nu för fullt i danska Herning. I dagens inledande tidshoppning var Jens Fredricson och Markan Cosmopolit först ut för Sverige. Det blev en smakstart både individuellt och för det svenska laget.

Jens Fredricson: ”Ville använda hans stora galopp”
Jens Fredricson inledde VM på bästa tänkbara sätt med Markan Cosmopolit. Foto: Roland Thunholm

VM i hoppning har kickat igång med en tidshoppning där varje rivning ger fyra sekunder i tidstillägg. Först ut för Sverige var Jens Fredricson med Markan Cosmopolit (SWB val f-11 e Cohiba– Calido, uppf Sören Savgren, äg Interbreed AB/Strömsholms Marketenteri) och det kunde inte blivit en bättre start för det svenska laget. Både häst och ryttare gav ett avslappnat intryck med bågen precis lagom spänd.

– Han hoppade förtroendefullt och avspänt. Jag är väldigt nöjd med hästen och även nöjd med mig själv, sa Jens Fredricson kort efter ritten.
– Det var helt enligt plan, jag red precis som jag hade bestämt mig för att göra.

Planen var främst att skapa ett bra utgångsläge för nästa runda.
– Jag ville använda hans stora galopp. Jag ville inte att det skulle bli hetsigt.
– Jag ville att han skulle komma i mål med ett runt, fint språng och galoppera avslappnat över mållinjen, så att man dag två kommer in med en häst som har fullt förtroende och är avslappnad.

Gäller att hitta balansen

Att hitta en balans mellan att rida mot klockan och att inte hetsa är knepet. Vid EM i Herning 2013 gick det för fort första dagen med Lunatic.
– Då var jag snabbast första dagen men dag två var han som en kapplöpningshäst istället för en hopphäst. Den känslan är inte så rolig, säger Jens.

Någon nervositet innan eller grubblande efter rundan ägnar han sig inte åt.
– Nu börjar jag tänka på imorgon. Jag ska försöka göra en bra plan och bara rida som jag gjorde idag. Den kanske tuffaste utmaningen är maxtiden.

Markan Cosmopolit är inte den snabbaste hästen i konkurrensen, därför behöver Jens väga in tidsaspekten lite extra.
– Men imorgon rider jag som ryttare nummer två, då är det Henrik som är nummer ett. Eftersom han är naturligt snabb klarar han tiden ändå, jag måste tänka på maxtiden. Det är inte bra att få ett tidsfel, det kostar alltid i slutändan.

Tiden var dock inte så illa, snabbaste ryttaren i nästan halvtid var belgaren Nicola Philippaerts med Katanga vh Dingeshof som red felfritt på tiden 81,02 sekunder. Jens och ”Cosmo” red i mål på 84,50 sekunder och låg åtta av 103 ekipage i nästan halvtid.
– Jag sa att jag skulle rida på 84 sekunder och jag red på 84. Jag hade det som mål, säger Jens.

Startade tvärtom

För att hitta rätta flytet från start i första rundan gjorde han valet att starta tvärtom mot vad många andra ryttare gjorde.
– Jag valde att starta i vänster galopp, de andra startade i höger galopp. Jag tyckte att man kunde pumpa upp till en ganska stor och härlig galopp till ettan. Hade jag startat i höger galopp hade det blivit som två hörnpasseringar, det kändes lite kantigt. Sedan gjorde jag åtta språng till tvåan, jag tror många andra gick på nio där fastän de hade tänkt åtta. Det var skönt att bara kunna fortsätta där, säger Jens.

I nuläget har han inget att skicka vidare till sina lagkamrater.
– De har så otroligt bra system, de är så otroligt skickliga ryttare och de har sina team. Skulle de fråga mig om någonting så svarar jag, men annars stöttar jag bara tyst. Sedan kan vi prata när vi är färdiga. Jag vill ha det så själv också.

För Cosmo blir det morötter och mash blandat med promenader. En tidshoppning över 14 hinder med 17 språng suger en del, även om hästen är i toppform.
– Han kändes inte trött när jag travade av honom, men det är lite mjölksyra när de kommer i mål. Det är lång bana, men tränad är han, säger Jens.

Positivt med värme

Efter regn och svalt väder under dressyren har vädret i Herning nu växlat över till strålande solsken och runt 24 grader varmt. Temperaturen ska sedan öka dag för dag till och med den individuella finalen på söndag då det väntas bli runt 28 grader. Men det är inget som bekommer vare sig Jens eller Cosmo.
– Det är positivt. Min häst gillar det, han blir mjuk i kroppen. Jag gillar också när det är varmt.

Efter onsdagens tidshoppning, som både är första kvalet individuellt och i lag, väntar laghoppningens första runda på torsdagen. Då höjs hindren från 1,55 till 1,65 och Jens ser fram emot fortsättningen. Banbyggeriet av holländaren Louis Konickx bådar gott så långt.
– Det är en bra banbyggare, säger Jens.

Resultatlista

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden