Sport
3 oktober 2018 10:27

Jerringröstningen justeras – men priset blir inte ett ”popularitetspris”

JerringprisetEfter Peder Fredricsons Jerringvinster har röster höjts för att priset ska handla om den populäraste prestationen och inte den bästa. Så blir det inte, berättar Radiosportens chef Markus Boger i den nya dokumentären där han också berättar att röstningssystemet ska justeras.

Jerringröstningen justeras – men priset blir inte ett ”popularitetspris”
I den nya dokumentären berättar Radiosportens chef Markus Boger mer om Jerringpriset och stormarna kring det – inte minst när Peder Fredricson vann för sina insatser både 2016 och 2017. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio och Roland Thunholm

I Radiosportens nya dokumentär  ”När Peder vann och Jerringbråket startade” (här kan du lyssna på den) framkommer det att röstningssystemet ska justeras inför kommande Jerringsäsong. Radiosportens chef Markus Boger berättar att  tidigare obegränsade rösterna via telefon troligen kommer att begränsas.

Hur röstningen går till har justerats då och då under årens lopp. Det har handlat om allt från vykort och stryktipskuponger till den relativt nya duoappen. Förra året kunde röstning via duoappen ske ett begränsat antal gånger, medan det gick att rösta obegränsat via sms och samtal.  Det blir det sannolikt ändring på.

– Detaljerna är inte klara, men det vi har kommit fram till är att det ska jämställas. Röstning via telefon ska ske på ett liknande sätt som med duoappen, säger Markus Boger till Ridsport.

Det blir då ett begränsat antal röster via samtal och sms, precis som att duoappen också bara kan användas för ett begränsat antal röster.

Justeringen av röstningen beror enligt Markus Boger inte på den kritik som har funnits kring priset de senaste åren.
– Jag förstår att tanken leder dit, men det är faktiskt inte så. När vi har infört nya sätt att rösta ser vi också över de andra sätten att rösta, säger Markus Boger.

”Skadar inte trovärdigheten”

I  dokumentären ger Markus Boger sin syn på den debatt som har pågått kring Radiosportens Jerringpris. Han gläds åt att priset engagerar och väcker åsikter, och gör klart att han, i motsats till flera kritiker, inte anser att prisets trovärdighet har skadats genom att Peder Fredricson vunnit priset två år i rad.
”Det är lite det som är charmen – man vet aldrig hur svenska röstar och vilka värderingar de gör”, säger Markus Boger i programmet.

Medan kritiker anser att Jerringpriset, efter de senaste årens resultat, borde göras om till något slags popularitetspris står Radiosporten fast vid att det ska vara ett pris med fokus på prestation.

Markus Boger säger med bestämdhet att prisets statuter inte kommer att ändras – juryn kommer att fortsätta nominera idrottare baserat på vilka som, i deras tycke, har gjort de bästa prestationerna.
”Vad sedan svenska folket lägger i det är upp till svenska folket. Vi har inga planer på att ändra – vi nominerar utifrån bästa prestation och sedan lämnar vi över till svenska folket”.

Markus Boger har tidigare intervjuats i Ridsport bland annat när Ekots sändning fick maka på sig till förmån för Douglas Lindelöws världscuphoppning – här kan du läsa den artikeln.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden