Avelsnyheter
14 januari 2020 19:58

Johnson och Diarado årets utmanarhingstar

HingstprisFör nionde året delar SWB ut sitt pris, Årets utmanarhingst, till en dressyrhingst och en hopphingst som har en framgångsrik avelskarriär och lovande avkommor på tävlingsbanorna. I år går utmärkelserna till Johnson och Diarado.

Johnson och Diarado årets utmanarhingstar
Diarado är årets utmanarhingst i hoppning. Arkivbild

För att kunna utses till Årets utmanarhingst behöver hingsten uppfylla vissa kriterier – hingsten ska ha ett svenskt stamboksnummer, måste ha minst 15 testade/tävlade avkommor och ska själv tävla/ha tävlat framgångsrikt. En hingst kan bara få utmärkelsen en gång.

Årets utmanarhingst i hoppning – Diarado 95337

”Diarado (hingst -05, e Diamant de Semilly-Corrado I, uppf Klaus Tingholm Kristensen) har tävlat internationell svår hoppning. Diarados äldsta SWB-avkommor var under 2019 nio år – av 204 avkommor som är fyra år och äldre tävlar 58 procent, vilket är en hög andel. Ett flertal avkommor har varit framgångsrika i årgångsklasser och representerat SWB vid UVM i hoppning. 2018 deltog och finalplacerade sig den godkände sonen Mr Vain GJ (SWB) 1324.

21 procent av avkommorna i Sverige (inte enbart SWB) har hittills placerat sig i medelsvår hoppning och tio har gått i svår hoppning – minst tre av dem på internationell nivå med lovande resultat. Diarado har även lämnat de svenskfödda godkända hingstarna Diero Lux N, Dylan N (SWB) och Mr Vain GJ (SWB), varav Diero Lux N höjts till A för sin goda förärvning och Dylan N (SWB) fått lovande avelsindex på sin första kull.

Diarado har 66 avkommor bedömda vid SWBs unghästbedömningar och 116 tävlande avkommor i hoppning. Hans avelsindex för hoppning är 155 baserat på resultat fram till den 6 oktober 2019. Det lägger honom på en tredje plats om man rankar samtliga avkommeprövade hingstar efter SWBs avelsindex för hoppning.”

OS 2016, Dag 6, Ridsport, Dressyr, Dressage 160811 Hollands dressyrryttare Hans Peter Minderhoud rider Johnson den 11 augusti 2016 under OS i Rio de Janeiro Photo: Roland Thunholm / BILDBYRÅN / COP 190
Johnson och Hans Peter Minderhoud deltog vid OS i Rio 2016. Foto: Roland Thunholm

Årets utmanarhingst i dressyr – Johnson 95254

”Johnson (hingst -02, e Jazz-Flemmingh) har tillhört världseliten bland dressyrhästar, och ligger för närvarande på andra plats på WBFSHs/FEIs världsranking för fadershingstar i dressyr. Johnsons äldsta SWB-avkommor var tolv år 2019 – av 89 avkommor som är fyra år och äldre tävlar 43 procent. Flera av avkommorna har varit framgångsrika i årgångsklasser och representerat SWB vid UVM i dressyr.

Johnson har lämnat den svenskfödde godkände hingsten Sankt Erik II (SWB) 1265. Några av de mest framgångsrika SWB-avkommorna är Cilantro (SWB), Sankt Erik II (SWB) 1265, Jinx Ek (SWB) och Hilus MHB (SWB). Johnson har 26 avkommor bedömda vid SWB:s unghästbedömningar och 38 tävlande avkommor i dressyr. Hans avelsindex för dressyr är 160, baserat på resultat till den 6 oktober 2019, vilket lägger honom på första plats om man rankar samtliga avkommeprövade hingstar efter SWB:s avelsindex för dressyr.”

Läs mer om priset Årets utmanarhingst

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden