Dressyr
19 november 2018 16:11

Klartecken för bettlösa dressyrtävlingar

TävlingsreglementetNästa år blir det möjligt att tävla bettlösa klasser. Dessutom blir det tillåtet med lättridning i en del program och ny åldersindelning för ponnyklasser.

Klartecken för bettlösa dressyrtävlingar
Vendela Eriksdotter Rubin är en av många som rider bettlöst då och då. Foto: Fredrik Jonsving

Från och med den 1 januari 2019 blir det möjligt att rida separata bettlösa klasser. Det här berättar Svenska Ridsportförbundet på sin webbplats.

Detta gäller hästar vid tävlingar upp till och med lokal/* nivå. Det kommer att framgå av arrangörernas proposition om de arrangerar bettlösa klasser. De klasser som kan ridas bettlöst är Lätt C-, Lätt B-, Lätt A-klasser och klasser med FEI:s inledande program för Children. Även andra klasser kan användas. Bettlösa träns med hävstångsverkan, som till exempel olika typer av hackamore, är dock inte tillåtna.

Dessutom blir lättridning tillåtet i samtliga Lätt C- och Lätt B:1-program. Detta anges på de aktuella dressyrprogrammen och står inte i TR.

Läs mer om bettlösa klasser och lättridning.

En annan nyhet är att under den kommande tvåårsperioden kan arrangörerna av ponnydressyr välja mellan två olika tävlingsformer: baserat på dagens ponnykategorier eller baserat på ryttarnas ålder. Den senare innebär att ponnyryttare tävlar tillsammans med andra ryttare i samma åldersgrupper oavsett kategori på ponny.

Läs mer om åldersindelningen för ponnyryttare.

TR-ändringar i fälttävlan och nya beteckningar för alla tävlingar i Sverige.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden