Avelsnyheter, Ridsport Play
5 maj 05:59

Ridsport Play: Vår och dags för unghästtest

UnghästtestVåren är här, rapsen är gul i Skåne och årets första unghästtest har arrangerats traditionsenligt av den regionala föreningen SWB Malmöhus. Häng med på Ridsports nedslag på årets första arrangemang och se glimtar från dagens bedömning i vår kick-off för årets unghästtest-säsong 2024 som du kommer att kunna följa här fram till i höst.

Ridsport Play: Vår och dags för unghästtest
Dags för unghästtest Foto: Kim C Lundin

SWB Malmöhus har i flera år varit först ut med det som tidigare kallades 3-årstest och numera heter unghästtest och dess ”storebror” ridhästtest. Totalt arrangeras över 30 visningstillfällen och säsongen löper numera fram till 9 september.

Premiär i Flyinge

Lördagen 4 maj genomfördes det första unghästtestet där diplomstatus erhölls utan avlagt ridprov, resultatartikel från testet publiceras om någon dag.

Redan nu kan du spana in glimtar från förmiddagens bedömning i Flyinge på årets första unghästtest.

Huvudrollen i dagens bedömning spelade de tre domarna med ridprovsdomare Wanja Wallemyr, hoppdomare Harald Jönsson och exteriör- och gångartsdomare Hans Wallemyr.

Förändringar inför årets bedömningar

Inför årets säsong har flera förändringar i kvalreglerna till SWB Equestrian Weeks genomförts och den största ändringen har att göra med avskaffandet av obligatoriskt ridprov för att uppnå diplomstatus. SWB införde för många år sedan ridprov för att kunna koppla ridbarhet till populationens övriga egenskaper och för att öka motivationen att framförallt unga ston rids in och sedan inleder en avelskarriär. Moroten blev diplomstatusen och senare även kvalificeringen till unghästfinalerna och Rikssto sedermera SWB Equestrian Weeks.

Läs mer om unghästtesternas mycket enkla ridprov och hur de genomförs i våra två intervjuer med ridprovsdomarna Niklas Roslund och Gustaf Johansson.

Att visa häst vid hand

Reglemente unghästbedömningar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden