Avelsnyheter
30 januari 2012 14:10

KWPN-index för 2011 klara

Nu är holländska KWPN klara med avelsindex för 2011. För hingstar med avkommor äldre än tio år är Heartbreaker 95123 och Jazz 95133 fortfarande i topp. Bland hingstar med yngre avkommor börjar flera tävlingshästar göra sig gällande.

För dressyrhingstar med avkommor mellan sju och nio år leder Steffen Peters Ravel som liksom tvåan Blue Hors Don Schufro är godkänd på goda tävlingsmeriter före tredjeplacerade Painted Black. 

För hopphingstar med avkommor i åldern fyra till sex år är det en trio tävlande hingstar som toppar. Untouchable leder, tidigare ägd av Athina Onassis de Miranda nu Stall Tops med Daniel Deusser som pilot, före Ustinov 95201 från samma årgång födda 2001. Tredjeplats intas av Action Breaker i år med en sida i Paul Schockemöhles katalog.

KWPN:s index presenters i fem grupper; hingstar med avkommor äldre än tio år, med avkommor sju till nio år, avkommor fyra till sex år, avkommor visade för avelsvärdering två till tre år respektive hingstar utan avkommor i sport eller avelsvärderade. I den sista kategorin hamnar både de mycket unga hingstarna respektive sådana som är nya i aveln. Parat med indexsiffran hör en säkerhetsprocent, äldre hingst med många avkommor ger hög säkerhet och ofta något lägre indextal medan ung hingst med mycket potential ger högt index med låg säkerhetsprocent.

Läs mer i Ridsport nr 3.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden