Fall för DINEn lagdeltagare blev utblåst eftersom hästen var halt, och överdomaren pratade med ryttaren efteråt. Ryttaren på en annan häst i laget blev uppmanad av överdomaren att göra en vetcheck av hästen. Det fick en lagledare att anmäla överdomaren för olämpligt uppträdande.
Lagledare anmälde överdomare för olämpligt uppträdande

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Dressyrtävlingen i våras innehöll en lagtävling på låg nivå, avsedd för ekipage i början av sin tävlingskarriär. Därför hade det gått ut anvisningar från distriktet om vissa regellättnader, anvisningar som överdomaren tolkade som att tävlingen skulle genomsyras av överseende och ett välkomnande öppet sinne.
När ett ekipage blir utblåst från banan för att dressyrdomaren bedömer att hästen är halt, går överdomaren för att möta ekipaget. Ryttaren säger till överdomaren att hältan beror på att ryttaren satt ner på fel ben i lättridningen.
Överdomaren såg också hältan
Överdomaren säger att det inte stämmer, utan att även överdomaren såg att hästen var oren på banan, vilket får ryttaren att fråga varför hästen inte stoppades redan före start, och får då till svar att man hellre friar än fäller på den här nivån, samt att hästen behöver kollas upp av veterinär. Detta sista accepterar ryttaren motvilligt.
Nästa ekipage från samma lag har också en oren gång, enligt överdomaren, men ritten genomförs och överdomaren tar ett snack med ryttaren i samband med en bett- och utrustningskontroll efter ritten. Överdomaren rekommenderar en vetcheck även av denna häst, en kommentar som ryttaren enligt anmälan blir väldigt illa berörd av.
Fick startförbud för sår i munnen
En tredje ryttare på tävlingen rider en häst som visar sig ha sår i munnen, något som överdomaren upptäcker vid kontroll efter ritten. Ryttaren berättar direkt att hen vet att hästen har sår i munnen för det hade den på förra tävlingen också och att det ser exakt ut som då. Ryttaren säger också att överdomaren som då kollade munnen, sa att det var okej att rida och tävla ändå. Men den aktuella överdomaren gör en annan bedömning och ger hästen startförbud i 21 dagar.
Det dröjer cirka 15 minuter innan startförbudet blir offentligt, eftersom överdomaren väljer att gå till sekretariatet och själv skriva in det. Det är alldeles för lång tid, tycker lagledaren, som tar upp även detta fall i sin anmälan till dicsiplinnämnden.
Kallar bemötandet opedagogiskt
Lagledaren som anmält överdomaren för olämpligt uppträdande tycker att överdomaren haft ett opedagogiskt bemötande. Lagledaren tycker inte att det var överdomarens sak att säga att en häst behövde vetcheckas. Hen tyckte också att överdomaren redan på framridningen borde ha pratat med ryttaren som blev utblåst på grund av hästens hälta.
Jag har ofta känslan att de mer går runt och spionerar än att faktiskt göra det de ska, agera.
Anmälaren påpekar att hen inte har några anmärkningar på utblåsningen eller startförbudet för munsåret i sig. Hen skriver dock att hen både som lagledare och ryttare efter detta har väldigt svårt att motivera sina elever att fortsätta tävla dressyr och ens tävla själv. Hen har tidigare inte haft vare sig problem eller diskussioner med överdomare, där hen har klagat. Men nu har hen ofta känslan att de mer går runt och spionerar än att faktiskt göra det de ska, agera.
Frias på alla punkter
Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd är tydlig i sitt svar. Överdomarens agerande ligger på alla punkter helt i linje med en överdomares mandat, och vad som kan förväntas av en överdomare i en nybörjarklass för att bidra med utbildning.
Det finns inget som tyder på att överdomaren uppträtt olämpligt eller borde ha agerat på något annat sätt, skriver en enig disciplinnämnd som friar överdomaren mot anklagelserna om olämpligt uppträdande.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på