Dressyr
5 juli 2015 09:30

Lexner på nytt jobb

Det är inte bara ett steg från egen verksamhet till en anställning. Sofie Lexners nya uppdragsgivare Christinelund Dressage är dedikerad till en satsning på ett återtåg till landslagstruppen för henne. Svensk dressyr får en stor sponsring i form av en heltidstjänst för Sofie Lexner och inköp av riktigt fina dressyrhästar för satsningen.

Lexner på nytt jobb
Återkomsten i Göteborg inför hemmapublik var ett av 2014 års starkaste dressyrminnen för Sofie Lexner. Här med sin partner Charming boy. Kim C Lundin kim@witnet.se

Tidigare landslagsryttaren Sofie Lexner pensionerade sin bästa häst Charming Boy, ägd av Ulla Håkansson, under 2014. Sedan dess har hon utbildat olika kunders yngre hästar mycket framgångsrikt.  Nu har Sofie Lexner fått en helt unik chans. Hon har fått arbetet som chefsberidare på Christinelund Dressage, en anläggning som väntas stå klar om cirka två år. Det blir ett komplement till det jordbruk som bedrivs på Christinelunds slott utanför Viken norr om Helsingborg.

Den stora satsningen på en ny anläggning görs av Jenny Lindén Urnes, ägare och ordförande i Lindéngruppen som bland annat omfattar företagen Höganäs och Beckers. Jenny Lindén Urnes har personligen ett stort hästintresse och klar ambition med sin framtida verksamhet. Under namnet Christinelund Dressage ska verksamheten bestå av att utbilda och utveckla dressyrhästar till Grand Prix nivå samt att delta i och representera Sverige vid internationella mästerskap. Det är just här som Sofie Lexner kopplas in.
– Jag är anställd som chefsberidare med omedelbar verkan. Vi kommer att leta upp lämpliga hästar med en absolut ambition att jag ska kunna representera Sverige i mästerskap i framtiden, berättar Sofie Lexner.
– Rent praktiskt så stannar vi kvar på anläggningen hos EMV Dressage i Everöd där jag har min bas tills byggnationerna i Viken är klara. De hästar jag har i träning i mitt eget bolag kommer att fasas ut under året, förklarar Sofie.

Har ni redan hästar på gång?
– Jag vet var vi ska börja titta, mer än så kan jag inte säga just nu.

Hur hittade du en sådan här möjlighet, det är ju en position som motsvarar Tinne Vilhelmson Silfvéns arbete på Lövsta Stuteri, landets mest eftertraktade beridararbete?
– Jenny Lindén Urnes hittade mig och sedan har vi diskuterat och tillsammans hittat formerna för det här uppdraget, förklarar Sofie Lexner.

Vad betyder det här erbjudandet för dig rent konkret?
– Oändligt mycket, framförallt kan jag fokusera på att göra det jag älskar allra mest, att utbilda och tävla dressyrhästar. På det praktiska planet är det mycket jag slipper som legat på mitt bord så länge jag drivit eget företag, hitta personal, svårighet att kunna skaffa rätt hästar med begränsade resurser.

Hennes nya uppdragsgivare Jenny Lindén Urnes är minst lika belåten med arrangemanget. Hennes recept för att lyckas med Christinelunds Dressage är en stor kärlek till hästarna och värderingsbaserat ledarskap, kvalitet och långsiktighet.
– Sofie är en fantastisk ryttare som delar våra värderingar. Vi är mycket glada över att Sofie nu är en del av vårt team på Christinelund Dressage, säger Jenny Lindén Urnes som sedan ett år tillbaka har Mia Lindvall anställd som stallchef och hjälp med planeringen.
– Min vision är att på Christinelund Dressage ska hästar och ryttare få möjligheten att utvecklas till högsta möjliga nivå i en vacker, stimulerande och hållbar miljö, berättar hon från Vidauban i Frankrike.

Jenny Lindén Urnes är på plats och följer de svenska framgångarna i EM för YR, Juniorer och Children. Under lördagen fick hon se talangen Marina Mattsson ta bronsmedalj.

Sofie Lexner tävlar närmast i 5-årsklassen på Falsterbo Horse Show med hästen Funky Stuff(KWPN e Jazz-Flemmingh, uppf Stoeterij Centrum, äg Johan Ifversson och Lena Nyström). Lite internationell hetluft blir det också. Sofie startar Amber’s Darling(SWB f -06 e Don Primero-Amiral, uppf Carin Leuhusen, äg Ida willborg-Jonsson) i den internationella lilla rundan. Där möter de Carina Cassøe med Heilines Hot Mix från Danmark och Christoph Koschel med Sissy från Tyskland. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden