Hoppning
1 december 2019 13:06

Tysk dominans i Madrid – ingen debutsuccé för Annika Axelsson

Uppdaterad 15:29Det blev dubbelt tyskt i topp när söndagens världscupklass reds i Madrid - Marcus Ehning tog hem segern före Christian Ahlmann. Svenska Annika Axelsson gjorde världscupdebut men det blev en placering långt ned i klassen. Här hittar du Ridsports livereferat från klassen.

Tysk dominans i Madrid – ingen debutsuccé för Annika Axelsson
Häng med till Madrid där Annika Axelsson gör världscupdebut (arkivbild). Foto: Privat

Vid helgens världscuptävlingar i Madrid är Annika Axelsson och W Diva Rosa MFS (BHHS sto f-08 e Wallenberg-Emilion) enda svenska ekipage. Annika och Diva Rosa har inlett bra i Madrid med en felfri ritt och en placering i fredagens 1,55-hoppning. Nu väntar världscupdebut för Annika. Tävlingen startar klockan 13.00 och går att följa live via SVT Play och FEI TV, Samt SVT 2. Annika startar som nummer 19 i det 38 ekipage stora startfältet.

15:29: Segern går till Marcus Ehning/Pret A Tout och andraplatsen till Christian Ahlmann/Dominator 2000 Z – båda från Tyskland. Belgaren Pieter Devos tar tredje plats med Espoir, fyra placerade sig Emilio Birocchi/Evita SG Z. Pieter Devos tar nu över ledningen i ligan med 55 poäng. Steve Guerdat ligger tvåa med 47 poäng före Scott Brash på 35 poäng. Peder Fredricson ligger kvar på fjärde plats med 28 poäng.

15:21: Maikel van der Vleuten går in i omhoppningen med ett högt tempo, men när en bom faller står det klarat att Marcus Ehning tar hem dagens seger. Maikel slutar på fyra fel i omhoppningen och 44,43 sekunder vilket ger en femte plats.

15:18: Översta bommen på sista hindret följer med och tiden stannar på 45,11 för Max Kühner och Chardonnay. In på en femte plats med en ryttare kvar i omhoppningen.

15:16: Denis Lynch ser ut att rida på säkerhet, men ändå faller en bom långt efter att han och Rubens LS La Silla lämnat hindret. Fyra fel och 45,57 sekunder blir resultatet.

15:14: Christian Ahlmann väljer att kapa språng med Dominator 2000 Z och det går rasande snabbt, men det blir vingligt mot sista hindret och även om det blir felfritt är de inte snabbast. 43,53 sekunder och in på en andra plats bakom landsmannen Ehning.

15:11: Nu vill det sig inte riktigt för Mark Mc Auley och Miebello . Åtta fel och in på en femte plats när fem ryttare ridit i omhoppningen.

15:08: Taktiken för Marcus Ehning är att kapa vägarna i omhoppning, och visst går det vägen. Pret A Tout går felfritt över mållinjen på 43,30, och klassen har därmed tysk ledning.

15:06: Espoir är stort över hindren och tappar lite tid i sprången, men trots detta rusar Pieter Devos i mål på 43,66 sekunder och det blir felfri omhoppning även här. Upp i ledning, och Pieter Devos har satt rejäl press på sina konkurrenter.

15:04: Emilio Bicocchi och Evita SG Z är snabba och det blir ett superrejs mot sista omhoppningshindret. 44,93 stannar klockan på, och han sätter ytterligare en nolla.

15:02: Omhoppningsbanan är stor – nio språng över åtta hinder. Celine Schoonbroodt-de Azevedo och Chepetta är först ut och rider i  mål med en rivning och 46,54 sekunder.

14:44: Klassens sista ryttare Maikel van der Vleuten sätter en nolla med Beauville Z, och därmed blir det omhoppning mellan nio ekipage. Tre ryttare på ett fel vardera plockar hyfsade poäng: Billy Twomey kommer tia, Dominique Hendrickx kom på elfte plats och Victoria Gulliksen placerade sig som nummer tolv. Av fyrafelararna får Julien Epaillard, Piergiorgio Bucci, Carolina Aresu Garcia Obregon och Daniel Deusser med sig poäng från Madrid. Annika Axelsson slutar på 31:a plats. Nu blir det en liten paus innan omhoppningen.

14:38: En portion tur hade däremot Österrikes Max Kühner och Chardonnay, som blir klassens åttonde felfria ekipage.

Ridsport
Ingen omhoppning denna gång för Steve Guerdat och svenskfödda Albfuehren’s Bianca (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

14:34: Världsettan, ligaledaren och regerande världscupmästaren Steve Guerdat, Schweiz, rider svenskfödda Albfuehren’s Bianca (SWB f-06 e Balou du Rouet-Cardento, uppf Skattagård AB) och han ser ut att gå mot en klockren nolla, men det här ekipaget har inte turen på sin sida. En touch på sista hindret och övre bommen faller – fyra fel och långt ned i resultatlistan för toppekipaget.

14:25: En portion tur har också Denis Lynch, Irland, och Rubens LS La Silla, och de sätter klassens sjunde nolla.

14:23: Med turen rejält på sin sida över två hinder tog sig Tysklands Christian Ahlmann över mållinjen som nolla med långbenta Dominator 2000 Z. Sex felfria ekipage när 31 ryttare ridit.

Marc-mcauley-miebello1-180411-rt
Irlands Mark McAuley sätter en nolla på svenskfödda Miebello (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

14:16: Lite svenskt på banan blir det genom svenskfödda och svenskägda Miebello (SWB f-04 e Quite Easy-Cardento, uppf Johan Lundh AB) som rids under irländsk flagg av Mark McAuley. De sätter en klockren runda och klarar sig såväl felfritt som inom tiden. Klassens femte nolla efter 28 ekipage.

14:11: Aj en sådan otur för belgaren Niels Bruynseels. Felfritt och supersnabb ända fram till sista hindret när en bom faller för Delux van T & L. Ingen omhoppning för Bruynseels heller alltså.

14:06: Regerande Europamästaren Martin Fuchs, Schweiz, har i Madrid valt att rida The Sinner. Tyvärr ramlar en bom på näst sista hindret och toppryttaren tar sig inte till omhoppning denna gång.

Ridsport, Ullevi Dag 4
Marcus Ehnings och Pret A Tout blir klassens fjärde felfria ekipage (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

14:04: Nu märks det att det tyngre gardet i klassens andra del tagit sig an banan. Tysklands Marcus Ehning sätter klassens fjärde nolla tillsammans med Pret A Tout.

Ridsport
Pieter Devos är i storform och satte klassens tredje nolla med Espoir (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

14:01: Belgiens Pieter Devos har haft en suverän säsong så här långt och i världscupen har han redan samlat på sig 40 poäng och ligger på andra plats – i princip redan klar för final. Med Espoir fortsätter den fina rundan även i Madrid, och det blir en till synes plättlätt nolla och han levererar dessutom dagens snabbaste runda. Tre till omhoppning när 22 ekipage ridit.

13:57: Det som ser ut att bli en fenomenal runda av Simon Delestre, Frankrike, och lilla Hermes Ryan blir det plötsligt ett hastigt tvärstopp mot ett rättuppstående, men hästen hoppar efter sin tvekan i alla fall av och drar med sig precis alla bommar. Trots detta totalbrak tar sig ekipaget över mållinjen inom tiden och med endast fyra fel i bagaget.

W Diva Rosa MFS (BHHS sto f-08 e Wallenberg-Emilion)
Annika Axelsson och W Diva Rosa MFS fick 17 fel i Madrid (arkivbild). Foto: Privat

13:44: Så är det dags för Annika Axelssons världscupdebut. Tillsammans med W Diva Rosa MFS inleder hon riktigt starkt, och hon har turen med sig över några hinder. Men när en bom faller på B-hindret i trekombinationen börjar bommarna falla på fler hinder. Totalt blir det 17 fel för Annika i debutritten. När halva startfältet ridit och det är dags för en paus där det ska sladdas bana, är det bara två felfria ekipage så här långt.

Emilio-bicocchi-evita-4-190712-rt
Emilio Bicocchi och Evita SG Z sätter klassens andra nolla – och är dessutom snabbast över banan så här långt (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

13:41: Italiens Emilio Bicocchi sätter klassens andra nolla efter en strålande runda på Evita SG Z. Ritten är inte bara felfri utan även klassens snabbaste. Nu är det klart att det i alla fall blir omhoppning.

13:39: Norska Victoria Gulliksen är första Nordiska ryttare i startfältet och hon gör en suverän runda med Deville. Felfria över hinder men tyvärr ett retligt tidsfel. Men Victoria är strålande glad över sin bästa runda i världscupen någonsin, och i dagens tävling kan det ändå komma att räcka ganska långt.

13:30: Sergio Alvarez Moya väljer att utgå med Jet Run. Ritten var snabb och till synes lite okontrollerad, och när allt för många bommar fallit tackar spanjoren för sig.

13:27: Efter tolv ekipage kommer första nollan! Belgiens Celine Schoonbroodt-de Azevedo gör en näst intill klockren runda med Cheppetta, och med turen lite på sin sida blir det felfritt. Nu ska det bli spännande att se hur många Celine får med sig i omhoppning.

13:20: Så snubblande nära det var för Billy Twomey, Irland, och Kimba Flamenco att rida felfritt. Stort och snyggt över hindren och till synes snabbt rör ekipaget inte en bom, men även detta ekipage åker på ett tidsfel. Två på ett fel i ledning efter åtta ryttare.

13:15: Flera ekipage har haft svårt att hålla tiden över den stora banan, och nu syns det att ryttarna försöker tighta till vägarna men det är klurigt ändå. Efter sex ekipage är det fortfarande ingen som tagit sig runt felfritt.

13:10: Belgiens Dominique Hendrickx är första ryttaren som tar sig felfritt över alla hinder, men han åker på ett tidsfel med Koriano van Klapscheut. Hur som helst går han upp i ledning efter fyra ryttare.

13:06: Första ryttaren Gudrun Patteet, Belgien får problem och efter två rivningar och en vägran väljer så småningom Gudrun att utgå. Andra ryttaren Eric van der Vleuten, Nederländerna, tar sig runt banan men går i mål med nio fel.

Arrangörens hemsida
Liveresultat
Klassens startlista
Start- och resultatlistor
Livesändning SVT Play
Livesändning FEI TV
Ställning Västeuropeiska ligan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden